Δυο νέα "πρωτοκόλλα θεραπείας" για τα δάνεια των ΜμΕ μπαίνουν στη μάχη της οικονομίας

Αντίδοτα στην νοσούσα μικρομεσαία επιχειρηματικότητα σχεδιάζει η κυβέρνηση στο φόντο της έξαρσης των κρουσμάτων που αναγκαστικά παρατείνουν το κλίμα αβεβαιότητας. Στο πλαίσιο αυτό το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να προωθήσει το επόμενο διάστημα άλλα δυο νέα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων με στόχο τα δάνειά τους.

Το ένα αφορά την τρίμηνη επιδότηση τόκων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το άλλο έχει να κάνει με την 8μηνη κρατική επιδότηση για τις δόσεις

κόκκινων και ενήμερων δανείων, το γνωστό πρόγραμμα «Γέφυρα 2».

Σε σχέση μάλιστα με το νέο κύκλο επιδότησης τόκων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ υπήρξε το πράσινο φως από την Κομισιόν και αναμένεται το επόμενο διάστημα να τρέξει το πρόγραμμα.

Ποιους αφορά

Με βάση την απόφαση έγκρισης του μέτρου από την Κομισιόν καθορίζονται και οι βασικές προϋποθέσεις ένταξης περίμετρο προστασίας. Έτσι στο πρόγραμμα, που θα έχει ύψος 500 εκατομμύρια ευρώ, μπορούν να μπουν ΜμΕ, ανεξάρτητα με τον ΚΑΔ, εφόσον έχουν μείωση τζίρου στο 20% για το σύνολο του 2020.

Επίσης το καθεστώς απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς πλην του χρηματοπιστωτικού, της πρωτογενούς γεωργίας και των κλάδων του καπνού και της αλιείας. Από το πεδίο εφαρμογής του καθεστώτος εξαιρούνται επίσης τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και οι υπεράκτιες εταιρείες, όπως και όσα είναι σε διαδικασία πτώχευσης. Επιπλέον η στήριξη δεν θα υπερβεί τα 1,8 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση και η ενίσχυση θα χορηγηθεί πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Η κρατική στήριξη θα δοθεί υπό μορφή άμεσων επιχορηγήσεων. Στόχος του μέτρου είναι να συμβάλει στη διασφάλιση επαρκούς κεφαλαίου κίνησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού. Το ποσό των επιχορηγήσεων αντιστοιχεί στους τόκους που θα έπρεπε να καταβάλουν οι δικαιούχοι για ενήμερα δάνεια σταθερής λήξης, ομολογιακά, κοινοπρακτικά δάνεια ή τραπεζικές υπεραναλήψεις για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2021. Να σημειωθεί ότι η δράση είναι ανοικτή είναι και για νέες εταιρίες στη βάση σχετικής εξειδίκευσης από επικείμενη υπουργική απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχο πρόγραμμα είχε γίνει και πέρυσι καλύπτοντας περίπου 180.000 περιπτώσεις.

Το όλο πρόγραμμα θα τρέξει από το ΕΠΑΝΕΚ (του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία») και θα συγχρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.

Επίσης όπως και πέρυσι όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έχουν την υποχρέωση να συμμετάσχουν στο μέτρο. Οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβληθούν έως τις 31 Μαΐου 2021.

"Γέφυρα 2"

Παράλληλα επίκειται και η ενεργοποίηση του προγράμματος «Γέφυρα 2», μετά την ολοκλήρωση των τεχνικών λεπτομερειών του στις συζητήσεις με τους θεσμούς. Όπως έχει ανακοινωθεί από το Υπ. Οικονομικών θα επιδοτηθούν οι δόσεις επιχειρηματικών δανείων ελευθέρων επαγγελματιών, ατομικών επιχειρήσεων κτλ που αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία και πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια επιλεξιμότητας, για χρονικό διάστημα 8 μηνών.

Στόχος είναι το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί έως τις 15 Μαρτίου, ώστε μετά την έκδοση του δευτερογενούς δικαίου (αποφάσεις κτλ) να ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων στις αρχές Απριλίου.

Όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας όπως και στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ για την 1η κατοικία, έτσι και στο νέο πρόγραμμα, παρέχεται επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, με υψηλά ποσοστά επιδότησης, που φτάνουν στο 90% της δόσης. Για όσους έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο θα παρέχεται επιδότηση έως 80% της δόσης, προκειμένου να τα ρυθμίσουν και να αποφύγουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Όπως έχει, επίσης, πει ο υπουργός Οικονομικών η επιδότηση θα καλύπτει τόσο το κεφάλαιο όσο και τους τόκους του δανείου.

Επόμενο βήμα, δε, είναι το νέο πλαίσιο για την επιδότηση παγίων δαπανών που θεωρείται κομβικό από το οικονομικό επιτελείο για τη στήριξη των επιχειρήσεων στη φάση επανεκκίνησης.

Συνέχιση της "χαλάρωσης"

Παράλληλα και στο φόντο της 9η έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας, που βγαίνει σήμερα στη δημοσιότητα, το Υπ. Οικονομικών συνεχίζει την προσπάθεια για χρονική επέκταση της δημοσιονομικής χαλάρωσης και το 2022. Άλλωστε κάτι τέτοιο είναι αναγκαία συνθήκη για συνέχιση των δράσεων στήριξης της οικονομίας.

Όπως, χαρακτηριστικά, τόνισε χτες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Στάικούρας στην ΕΡΑ για να στηριχθεί η οικονομία, θα πρέπει να συνεχιστεί η δημοσιονομική χαλάρωση και το 2022 και η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε καθεστώς μεταμνημονιακής εποπτείας, να αντιμετωπισθεί όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πάντως τις επόμενες εβδομάδες θα αποφασιστεί αν και πώς θα επεκταθεί το πάγωμα του Συμφώνου και τους επόμενους μήνες θα αρχίσει η ΕΕ να σκέφτεται πώς να το αναπροσαρμόσει, σύμφωνα με τους νέους στρατηγικούς στόχους της Ευρώπης σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος Π. Τζεντιλόνι στην εφημερίδα La Stampa, τη Δευτέρα. Εν τω μεταξύ η Αθήνα για να έχει «επιχειρήματα» στη μάχη για τη δημοσιονομική χαλάρωση, θα πρέπει παράλληλα να τρέξει τις εκκρεμότητες που εντοπίζουν οι θεσμοί στη νέα έκθεσή τους και αφορούν κύρια το πτωχευτικό, τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς, υποθέσεις βέβαια που «καίνε».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα