Δύσκολη για το ΚΙΝΑΛ μια "συμφωνία - πακέτο" με την κυβέρνηση Μητσοτάκη...

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν για την ψήφο των ομογενών, τον νέο εκλογικό νόμο και φυσικά για το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενδεχομένως θα “σφραγίσουν” την πορεία του πολιτικού και κομματικού συστήματος το επόμενο διάστημα, σίγουρα πάντως θα κρίνουν τη φυσιογνωμία και την πορεία του Κινήματος Αλλαγής.

Η ηγεσία και τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη κρατούν αυτή τη στιγμή στάση αναμονής στα παραπάνω θέματα, καθώς περιμένουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανοίξει τα χαρτιά του, ενώ διαψεύδουν κατηγορηματικά τις φήμες ότι υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε

να καθοριστεί κοινή στάση μεταξύ των δυο κομμάτων.

Το ΚΙΝΑΛ, μάλιστα, σε μια προσπάθεια να μην εμφανιστεί ετεροκαθαριζόμενο, καταθέτει τις δικές του προτάσεις για τον εκλογικό νόμο, την ψήφο των ομογενών, αλλά και για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την κεντροαριστερά, προτάσεις που βρίσκονται κοντά στα κυβερνητικά “θέλω”, αλλά ταυτόχρονα υψώνουν την πήχυ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο θέμα της ψήφου των ομογενών, για παράδειγμα, το ΚΙΝΑΛ, αλλάζοντας πλήρως τη θέση που το ΠΑΣΟΚ είχε από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου, συμφωνεί ουσιαστικά με τη θέση της κυβέρνησης, ενώ με την πρότασή του για εκλογικό νόμο ανεβάζει τον πήχυ της αυτοδυναμίας-διεκδικώντας, προφανώς, να είναι κυβερνητικός συμπαίκτης -με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιθυμεί ένα πιο ενισχυμένο εκλογικό σύστημα, ώστε με 37% το πρώτο κόμμα να λαμβάνει αυτοδυναμία και να μην εξαρτάται από τη διάθεση άλλων κομμάτων, όπως το ΚΙΝΑΛ.

Οι αποφάσεις, πάντως, προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, είναι ιδιαίτερα δύσκολες για την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, καθώς ενδέχεται να προκαλέσουν εσωκομματικούς τριγμούς ή και απώλειες. Έμπειρα στελέχη, που κατανοούν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν για το μέλλον του ΚΙΝΑΛ οι αποφάσεις αυτές, ελπίζουν ότι “ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει μόνος του στον εκλογικό νόμο”. Τα στελέχη αυτά εκτιμούν, επίσης, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την πολιτική άνεση που διαθέτει στην παρούσα τουλάχιστον φάση, θα προτιμήσει με τον εκλογικό νόμο να τονώσει τον δικομματισμό, κάτι που ενισχύει τόσο τη δική του θέση, όσο και τη θέση της Νέας Δημοκρατίας. Αντιθέτως, η Χαριλάου Τρικούπη συνεχίζει να πιέζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την κεντροαριστερά, ώστε να τον ψηφίσουν από κοινού.

Ούτως ή άλλως είναι ιδιαίτερα δύσκολο η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ να “αντέξει” πολιτικά μια συμφωνία σε όλα τα παραπάνω με την κυβέρνηση, καθώς αφενός θα είναι το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης, αφετέρου θα εμφανιστεί και πάλι ως “ουρά” της Νέας Δημοκρατίας. Γι’ αυτό και από μια διαφορετική στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα του εκλογικού νόμου, όχι απλώς διευκολύνεται, αλλά ίσως και να την ...εύχεται!

Χαρακτηριστικό της σημασίας, πάντως, που έχει τόσο για τη φυσιογνωμία του, όσο και για την εσωτερική του συνοχή, είναι ότι το Κίνημα Αλλαγής υιοθέτησε την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη οι αποφάσεις για κρίσιμα θέματα, όπως ο εκλογικός νόμος, να ληφθούν στα συλλογικά όργανα. “Σίγουρα στο Πολιτικό Συμβούλιο και την Κοινοβουλευτική Ομάδα και αν χρειαστεί και στην Κεντρική Επιτροπή” δηλώνουν χαρακτηριστικά στα “Παιχνίδια Εξουσίας” ηγετικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα