ΕΕ: Η Ελλάδα συνεχίζει να χάνει το ένα στα τρία ευρώ από ΦΠΑ

Το ασημένιο μετάλλιο στην φοροδιαφυγή από ΦΠΑ πήρε η Ελλάδα το 2017 μετά την Ρουμανία με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ελλάδα έχασε σε φοροδιαφυγή και παραοικονομία το 33,4% του συνολικού ΦΠΑ που αντιστοιχεί στο ΑΕΠ

της ένα ποσοστό που αντιστοιχεί σε ένα ιλιγγιώδες ποσό της τάξης των 7,3 δισ. ευρώ έναντι ποσοστού 11,2% που καταγράφεται για το σύνολο της ΕΕ.

Το «χρυσό» εντός της ΕΕ πήρε για το 2017 η Ρουμανία με ένα ποσοστό φοροδιαφυγής από ΦΠΑ που έφτασε το 35,5 % ενώ στο κάτω μέρος της λίστας ήταν η Κύπρος με ποσοστό φοροδιαφυγής σε ΦΠΑ μόλις 0,6%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι για το 2017 η Ελλάδα καταγράφει αύξηση της φοροδιαφυγής σε ΦΠΑ στο 33,4% από 32% το 2016 παρά το γεγονός ότι το 2016 αυξήθηκαν έμμεσοι και άμεσοι φόροι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ σχετική συνολική απώλεια σε ΦΠΑ από τις χώρες της ΕΕ έφτασε τα 137 δισ. ευρώ το 2017. Η ύπαρξη του σημαντικού αυτού ελλείμματος ΦΠΑ καταδεικνύει εκ νέου, σύμφωνα με την Κομισιόν, την ανάγκη για συνολική μεταρρύθμιση των κανόνων της ΕΕ για τον ΦΠΑ, όπως προτάθηκε το 2017 από την Επιτροπή, καθώς και για αυξημένη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, ώστε να καταπολεμηθεί η απάτη στον τομέα του ΦΠΑ και να εξασφαλιστεί η λειτουργία των κανόνων για νομοταγείς επιχειρήσεις και εμπόρους. Το έλλειμμα ΦΠΑ μετρά την αποτελεσματικότητα των μέτρων επιβολής και συμμόρφωσης σχετικά με τον ΦΠΑ σε κάθε κράτος μέλος, καθώς παρέχει μια εκτίμηση της απώλειας εσόδων λόγω απάτης και φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής, πτώχευσης, οικονομικής αφερεγγυότητας και εσφαλμένων υπολογισμών.

Ο αρμόδιος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε τα εξής για το ζήτημα: "Το ευνοϊκό οικονομικό κλίμα και ορισμένες βραχυπρόθεσμες πολιτικές λύσεις που έθεσε σε εφαρμογή η ΕΕ συνέβαλαν στη μείωση του ελλείμματος ΦΠΑ το 2017. Ωστόσο, για να επιτευχθεί πιο ουσιαστική πρόοδος θα πρέπει να υπάρξει ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ, ώστε να θωρακιστεί περισσότερο έναντι της απάτης. Οι προτάσεις μας για τη θέσπιση οριστικού και φιλικού προς τις επιχειρήσεις συστήματος ΦΠΑ παραμένουν επί τάπητος. Τα κράτη μέλη δεν έχουν την πολυτέλεια να αδρανούν τη στιγμή που χάνονται δισεκατομμύρια από παρανομίες όπως η αλυσιδωτή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ, καθώς και από ασυνέπειες στο σύστημα."

ΥΠΟΙΚ: Υψηλοί φόροι, υψηλή και η φοροδιαφυγή

Την μείωση του «κενού ΦΠΑ» δηλαδή της υστέρησης των εισπράξεων έναντι του αναλογούντα φόρου το 2014 λόγω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών υπενθύμιζε το ΥΠΟΙΚ με αφορμή τα στοιχεία της Κομισιόν για τον βασικό έμμεσο φόρο.

Συγκεκριμένα με στοιχεία έδειχνε ότι η υστέρηση στα έσοδα ΦΠΑ είχε μειωθεί το 2014 στα 4,61 δισ. από 6,2 δισ. ευρώ το 2013 για να φτάσει με βάση τα τελευταία στοιχεία στα 7,39 δισ. ευρώ το τέλος του 2017.

«Το 2014, μειώθηκαν φορολογικοί συντελεστές και η οικονομία επέστρεψε σε οικονομική μεγέθυνση, με αποτέλεσμα να μειωθεί η φοροδιαφυγή. Από το 2015, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε 29 νέους φόρους σε φυσικά και νομικά πρόσωπα» τονίζει η ανακοίνωση.

Τόνιζε επίσης ότι επιλογή της σημερινής κυβέρνησης είναι η σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ήδη υλοποιήθηκε η σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ, και θα ακολουθήσουν και άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιθωρίων που κάθε φορά θα υφίστανται.

Keywords
Τυχαία Θέματα