ΕΕ: Ιστορικό ρεκόρ σε ανεργία λόγω κορονοϊού

Οι οικονομίες των ευρωπαϊκών κρατών εξακολουθούν να δέχονται ασφυκτικές πιέσεις από την πανδημία του κορονοϊού, όπως αποκαλύπτουν και τα τελευταία στοιχεία της αρμόδιας ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής.

Κατά μέσο όρο το δεύτερο τρίμηνο του 2020 το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στο σύνολο της ΕΕ μειώθηκε κατά 11,4%. Οι προβλέψεις έκαναν λόγο για ακόμα μεγαλύτερη βουτιά, ωστόσο και έτσι μιλάμε για τη μεγαλύτερη ύφεση από την στιγμή που ξεκίνησε η καταγραφή σχετικών στοιχείων.

Σύμφωνα με το Euronews χώρες που βασίζονται στον τουρισμό τους όπως η Ελλάδα

και η Κύπρος αλλά και η Ισπανία, η Κροατία, η Πορτογαλία αλλά και η Ουγγαρία, η Γαλλία και η Ιταλία έδειξαν να έχουν περισσότερες πληγές συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο από χώρες όπως οι Σκανδιναβικές και οι Βαλτικές.

«Ακόμα και το σοκ του 2008 και του 2009 που ήταν η τελευταία μεγάλη κρίση που έχει καταγραφεί, ήταν μικρό σε σχέση με αυτό που βλέπουμε. Δεν ξαναείδαμε ποτέ κάτι παρόμοιο από την εποχή των Παγκοσμίων Πολέμων», σχολιάζει ο Σαχίν Βαλέ, από το Ινστιτούτο του London School of Economics.

Η πανδημία είχε μεγάλο αντίκτυπο κυρίως στις θέσεις εργασίας. Κατα 2,7% μειώθηκε ο αριθμός των εργαζομένων στην ΕΕ, ένα επίσης ιστορικό αρνητικό ρεκόρ. Η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Ουγγαρία ήταν οι χώρες με τις μεγαλύτερες απώλειες αναλογικά με τον πληθυσμό τους, ενώ κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ βρέθηκε και η Ελλάδα.

Αντιθέτως, καλύτερα συγκριτικά τα πήγε η Κυπρος (είχε πτώση μεν αλλά περιορισμένη σε σχέση με τον μέσο όρο ρης ΕΕ) ενώ η Μάλτα ήταν η μόνη χώρα του ευρωπαϊκού μπλοκ που είδε αύξηση στον τομέα της απασχόλισης το διάστημα Απριλίου - Ιουνίου.

Ο Γκαετάνο Γκαμπάγιο από το Paris Business School σχολίασε: «Τα σημερινά στοιχεία είναι περισσότερο τρομακτικά ως προς το ζήτημα της ανεργίας παρά ως προς την ύφεση και την πτώση του ΑΕΠ. Το να χάνεις την δουλειά σου είναι ένα δύσκολα διαχειρίσιμο γεγονός στην ζωή οποιουδήποτε, μπορεί να αφήσει μόνιμες απώλειες στον κύκλο της ζωής, για αυτό νομίοζω ότι η ανεργία πρέπει να είναι η μεγαλύτερη ανησυχία».

Οι κυβερνήσεις με την βοήθεια και των ευρωπαϊκών κονδυλίων βοήθησαν ώστε να περιοριστούν οι απώλειες των θέσεων εργασίας μέχρι στιγμής. Όμως όλα αυτά τα προγράμματα είναι προσωρινά και ο φόβος είναι ότι μπορεί να υπάρξει έκρηξη της ανεργίας στο όχι πολύ μακρινό μέλλον.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα