Έφθασε το financial coaching. Τι είναι και σε τι μας ωφελεί;

Πόσοι από εμάς χάνουμε τον έλεγχο με τα έσοδα και έξοδα του μήνα; Πόσες από τις δαπάνες μας πραγματοποιήθηκαν με μετρητά, πόσες με πιστωτική κάρτα και πόσες με e-banking; Ποιον λογαριασμό τραπέζης χρησιμοποιήσαμε περισσότερο από άλλον;

Αναμφίβολα, σήμερα, η διαχείριση των οικονομικών μας καθίσταται δύσκολο εγχείρημα. Χανόμαστε μέσα σ’ ένα «βουνό» από αποδείξεις για να υπολογίσουμε το μηνιαίο budget μας, έχοντας ξεχάσει πόσα δαπανήσαμε και πού

τις προηγούμενες ημέρες. Συνειδητοποιούμε, εκ των υστέρων, πόσες άσκοπες αγορές κάναμε, χωρίς ταυτόχρονα να έχουμε εικόνα πόσο «πέφτει» το υπόλοιπο μας. Και όλα αυτά αφήνοντας, αρκετές φορές, απλήρωτους λογαριασμούς.

Όλα τα παραπάνω εντείνουν την ανάγκη για έλεγχο των συναλλαγών μας. Διότι αν γνωρίζουμε πως διαμορφώνεται με ακρίβεια η μηνιαία οικονομική μας κατάσταση και καταφέρουμε να κρατήσουμε μια ισορροπία ανάμεσα στα έσοδα και έξοδα μας, τότε μπορούμε να φτιάξουμε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο προϋπολογισμού. Και αν το πετύχουμε, τότε θα μπορούμε να πραγματοποιήσουμε πολλά από τους στόχους μας, π.χ. ταξίδι, σπουδές, γάμος κτλ.

Αpps κάνουν πιο εύκολη τη διαχείριση των οικονομικών μας

Τα applications διαχείρισης οικονομικών «βάζουν πια σε τάξη» τα οικονομικά μας και λειτουργούν, επί της ουσίας, ως «προσωπικοί λογιστές» μας.

Σε αυτές τις εφαρμογές, ο καταναλωτής-χρήστης βλέπει συγκεντρωμένες σε μία οθόνη όλες τις χρηματοπιστωτικές του υπηρεσίες (τραπεζικούς λογαριασμούς, κάρτες, κ.α.) και συναλλαγές του. Σε ορισμένες εξ αυτών των εφαρμογών, δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη να ορίσει εβδομαδιαίους/μηνιαίους προϋπολογισμούς αλλά και προϋπολογισμούς για μεμονωμένες περιστάσεις, όπως «Χριστουγεννιάτικα δώρα».

Με βάση τα έσοδα και έξοδα του χρήστη, αυτά τα applications τον συμβουλεύουν για το πώς μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα. Εντοπίζει τα έξοδά του και, ο χρήστης, ακολουθώντας την καλύτερη οικονομική διαχείριση που του προτείνει η εφαρμογή, μπορεί να «βγει πλουσιότερος» και σε χρήμα και σε χρόνο, καθώς κάποιος άλλος κάνει τις οικονομικές καταστάσεις του αντί για αυτόν.

Ασφαλή τα προσωπικά τραπεζικά δεδομένα

Αυτές οι ηλεκτρονικές εφαρμογές για να λειτουργήσουν πρέπει να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα τραπεζικών λογαριασμών των χρηστών. Αυτό καθίσταται δυνατό, αφού σύμφωνα με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο PSD2, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες πλέον να παρέχουν δεδομένα τους σε άλλες εταιρείες (fintechs), προστατεύοντας, παράλληλα, τα προσωπικά τραπεζικά δεδομένα κάθε χρήστη.

Αρμόδια αρχή για την αδειοδότηση και εποπτεία αυτών των εφαρμογών είναι η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) και η εκάστοτε τοπική τράπεζα της κάθε χώρας. Πληρούν συγκεκριμένες και αυστηρές προϋποθέσεις και υπόκεινται στις διασφαλίσεις που επιβάλλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η καινοτόμος, αυτή, περίοδος στην οποία έχουμε μπει εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των παραδοσιακών τραπεζών και των νεοσύστατων επιχειρήσεων χρηματοοικονομικής τεχνολογίας. Αυτό μεταφράζεται ως όφελος για τους καταναλωτές-χρήστες καθώς οι υπηρεσίες που του προσφέρονται, πλέον, και από τις ίδιες τις τράπεζες είναι αναβαθμισμένες. Εξαιτίας του ανταγωνισμού και της προόδου της τεχνολογίας, και οι τράπεζες με τη σειρά τους αναβαθμίζουν και εξελίσσουν τις εφαρμογές τους.

Το ελληνικό κοινό έχει ανάγκη από τέτοιες εφαρμογές διαχείρισης οικονομικών που θα του επιτρέψουν να μετατρέψει σε παιχνίδι την διαδικασία του budget, γλυτώνοντας του, παράλληλα, χρόνο από άλλες υποχρεώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα