Ευθεία απειλή από τον ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους για το “οικόπεδο 7”: Ληστεύουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων

Δεν έχουν τέλος οι απειλές που εξαπολύουν οι Τούρκοι και οι Τουρκοκύπριοι σχετικά με την εκμετάλλευση από την Ελληνοκυπριακή πλευρά των κοιτασμάτων στην ΑΟΖ της Κύπρου, με την Αθήνα να απαντά μέσω του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Τελευταίο χτύπημα οι δηλώσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού των κατεχόμενων και ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος μιλώντας στο Anadolu,

δήλωσε ότι το άνοιγμα των διαγωνισμών από την κυβέρνηση της Ελληνοκυπριακής Δημοκρατίας για τις ξένες εταιρείες ενέργειας στο “οικόπεδο 7” είναι “μια παράνομη πράξη , μια προσπάθεια να ληστέψουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων”. Μάλιστα συμπλήρωσε ότι “η Δημοκρατία της Τουρκίας και οι Τ/Κ, δεν θα επιτρέψουμε στην ελληνοκυπριακή κυβέρνηση να μπουν ξένες εταιρείες στην έβδομη μονάδα" και συμπλήρωσε:

"Η Τ/Κ και η τουρκική εταιρεία πετρελαίου θα κάνουν τη δική τους έρευνα και θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στο οικόπεδο 7".

Ο Κουντρέτ Οζερσάι, πρότεινε επίσης την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ Ε/κ και Τ/κ πλευράς σε κάθε θέμα αρχίζοντας από την οικονομία ώστε να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη μεταξύ των πλευρών, όπως είπε. Υποστήριξε ακόμη ότι αποτελεί παραπλάνηση των πολιτών η προσδοκία ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί με μια έρευνα της ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ.

Η Τουρκία κατηγορεί σε όλους τους τόνους την Ελληνοκυπριακή πλευρά για αδιαλλαξία και για την αποτυχία των συνομιλιών, προσάπτοντας επίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αναγνώρισε την Κύπρο ως διαιρεμένο νησί, αφού οι Ελληνοκύπριοι ψηφοφόροι απέρριψαν μια συμφωνία ειρήνης.

Ερντογάν: Δεν θα απεμπολήσουμε τα δικαιώματά μας

Η Τουρκία δεν θα απεμπολήσει ποτέ τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην Άγκυρα σε συγκέντρωση των στελεχών του κόμματός του.

Στην ομιλία του ο Τούρκος Πρόεδρος και όπως μεταδίδει ο "Φιλελεύθερος" είπε ότι το νομικό δίκαιο αποτελεί επιλογή του ιδιοκτήτη του. “Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να το προστατεύσουμε αυτό. Αν δεν συμπεριφερόμασταν με αυτό τον τρόπο από παλιά, δεν θα επιδεικνύαμε τη στάση η οποία σήμερα προσδίδει κύρος στη χώρα μας στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό πεδίο. Αυτή τη στάση την πετύχαμε όχι μόνο εστιάζοντας σε κάποιους στη χώρα μας αλλά ταυτόχρονα με κόστος ήρθαμε αντιμέτωποι με τις πιο ισχυρές οικονομικά και στρατιωτικά χώρες του κόσμου" ανέφερε.

Γι' αυτό, πρόσθεσε, "και στην Παλαιστίνη, τη Βοσνία, την Κύπρο, το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη και σε πολλά άλλα ζητήματα κάναμε την επιλογή μας υπέρ της αρετής, της ηθικής, της συνείδησης και του δικαίου”, υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος.

“Είμαστε υποχρεωμένοι και σήμερα και αύριο να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο. Για τα ζητήματα που έρχονται στην ατζέντα μας δεν θα λάβουμε βιαστικές αποφάσεις χωρίς να κοιτάξουμε πρώτα τη συνείδησή μας”, κατέληξε.

Νωρίτερα και ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε ότι το γεωτρύπανο«Πορθητής» θα ξεκινήσει στα τέλη Οκτωβρίου την πρώτη του γεώτρηση στην Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι «θα διαφυλάξουμε τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο ιδιαίτερα στην Μεσόγειο”.

Ν. Κοτζιάς: Η φιλική μας πολιτική δεν αποτελεί δείγμα αδυναμίας

Απαντώντας σχετικά ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε μιλώντας στην εφημερίδα Αλ Αχράμ της Αιγύπτου ότι "h πρόσφατη ανακάλυψη σημαντικών ενεργειακών κοιτασμάτων στην Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο αναδεικνύουν την σημασία της Ανατολικής Μεσογείου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Το ενδιαφέρον διεθνών κολοσσών στο πεδίο της ενέργειας είναι μεγάλο. Παρά τις συνεχείς προκλήσεις και τα προσκόμματα που θέτουν τρίτες χώρες, είμαι βέβαιος ότι η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων θα πραγματοποιηθεί κατά τρόπο που να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των κρατών που έχουν κυριαρχικά δικαιώματα επί των φυσικών τους πόρων αλλά και η διεθνής νομιμότητα. Ουδείς μπορεί να συμπεριφέρεται ως κράτος που δεν δεσμεύεται από το Διεθνές Δίκαιο, υπονομεύοντας τα συμφέροντα των λαών της περιοχή" και συμπλήρωσε: Η "έκφραση ισχύος" και "η νηφάλια και υπεύθυνη στάση υπαγορεύεται από το αίσθημα ευθύνης και αυτοπεποίθησης που χαρακτηρίζει την ελληνική εξωτερική πολιτική". Ενώ κατέληξε υπογραμμίζοντας: "Το πρόβλημα με την Τουρκία είναι ότι συχνά παραγνωρίζει το γεγονός ότι η φιλική μας πολιτική καθώς και η πρόθεσή μας να εργαστούμε για την μείωση των εντάσεων δεν αποτελεί δείγμα αδυναμίας".

Keywords
Τυχαία Θέματα