Εισαγγελική πρόταση: "Η Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματική οργάνωση"

Ολοκληρώνοντας την πολύωρη εισήγησή της, υποστήριξε ότι δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο που να καταδεικνύει ότι υπήρξε σχεδιασμός για την δράση κάποιας εγκληματικής οργάνωσης, ούτε ουδέποτε φαίνεται να δόθηκε εντολή από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής και ειδικότερα από το Νικ. Μιχαλολιάκο για την τέλεση κακουργηματικών πράξεων.

Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής

ουδέποτε έδωσε κάποια εντολή, ούτε γνώρισε για ενδεχόμενες εγκληματικές πράξεις. Οι «πύρινες» ομιλίες των βουλευτών δεν ήταν τίποτα περισσότερο από «οξείες πολιτικές εκφράσεις, που δεν ήταν ικανές να προκαλέσουν την τέλεση εγκλημάτων». Όσο για τα εγκλήματα που αποδόθηκαν ως ενέργειες χρυσαυγιτών, χαρακτηρίστηκαν ως «μεμονωμένα περιστατικά» δίχως συγκεκριμένο σχεδιασμό.

Με αυτή την επιχειρηματολογία, η εισαγγελέα στη δίκης της Χρυσής Αυγής, Αδαμαντία Οικονόμου, ύστερα από 8 ώρες αγόρευσης, κατέληξε ότι οι 65 κατηγορούμενοι -18 πρώην βουλευτές και 47 φερόμενα μέλη- θα πρέπει να αθωωθούν κατά περίσταση από τις κατηγορίες της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και του Σαχζατ Λουκμάν, αλλά και οι επιθέσεις σε βάρος του ΠΑΜΕ, του χώρου «Αντίπνοια», του μαθητή στο Π. Φάληρο, ήταν άσχετα μεταξύ τους περιστατικά. «Δεν αποδείχθηκε κεντρικός σχεδιασμός σε βάρος πολιτικών αντιπάλων και μεταναστών. Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής δεν φέρει ουδεμία ευθύνη, αφού δεν προέκυψε ότι έδωσε εντολή ούτε ότι είχε εγκρίνει τις πράξεις που τελέστηκαν εκ των προτέρων» ανέφερε.

Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι φορές που η Αδ. Οικονόμου επικαλέστηκε τόσο τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων όσο και καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης για να υπερασπιστεί τη θέση της. Σύμφωνα με την εισαγγελέα, από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι τα θύματα ήταν στοχοποιημένα. «Το κόμμα δεν γνώριζε κάτι» είπε και πρόσθεσε ότι οι μάρτυρες «δεν εισέφεραν στοιχεία πως ο Μιχαλολιάκος έδωσε κάποια εντολή. Δεν προκύπτει σχέση της ηγεσίας με τους συμμετέχοντες στα ως άνω περιστατικά».

Ειδικά για τον Παύλο Φύσσα, η εισαγγελέας έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι η Χρυσή Αυγή ζημιώθηκε από τη δολοφονία καταλήγοντας: «Ακόμα και ο Ηλ. Κασιδιάρης σε συνέντευξή του ανέφερε ότι η Χρυσή Αυγή δολοφονήθηκε εκείνο το βράδυ». Επικαλέστηκε επίσης, και τον ισχυρισμό του Νικ. Μιχλολιάκου, ο οποίος -όπως ανέφερε- «ζήτησε την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για την ανακάλυψη της αλήθειας, γεγονός που δεν συνέβη».

Αντίστοιχα, επιχείρησε να αποσυνδέσει την εγκληματική οργάνωση με την επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια» λέγοντας: «Ακόμα και η φράση που ακούστηκε από δράστη «Έχετε χαιρετίσματα από τη Χρυσή Αυγή», δεν είναι αρκετή, καθώς δεν γίνεται αναφορά στο όνομα κάποιου συγκεκριμένου βουλευτή».

«Η ιδεολογία είναι ποινικά αδιάφορη»

Ακολουθώντας επί της ουσίας της υπερασπιστική γραμμή, η Αδ. Οικονόμου αρνήθηκε να εξετάσει πρόσθετα στοιχεία, όπως τους ναζιστικούς χαιρετισμούς, τους μαιάνδρους και τις σβάστικες, λέγοντας: «Ακόμα και αν αυτά είναι ακριβή, η ιδεολογία είναι ποινικά αδιάφορη. Το μόνο που ενδιαφέρει ένα δικαστήριο είναι η ποινική δράση των κατηγορούμενων».

Αντίστοιχα, για τις ομιλίες πρώην βουλευτών, έκανε λόγο για «οξείες πολιτικές εκφράσεις που δεν ήταν ικανές να προκαλέσουν την τέλεση εγκλημάτων», τονίζοντας δε -όπως και οι κατηγορούμενοι- ότι το αποσπασματικό ενδιαφέρον σε ομιλίες δεν είναι η ορθή πρακτική.

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Όσο για τους προστατευόμενους μάρτυρες, η εισαγγελική λειτουργός επιχείρησε να αποδομήσει πλήρως τα λεγόμενά τους αλλά και την αξιοπιστία τους, κάνοντας λόγω για αβάσιμες καταθέσεις.

«Πολλά είναι τα ερωτηματικά περί της βασιμότητας όσων αναφέρουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες» υποστήριξε προσθέτοντας ότι δεν προέκυψε καμία στρατιωτική εκπαίδευση και κανένα οπλοστάσιο. «Οι επίμαχοι μάρτυρες δεν διαφώτισαν με τις καταθέσεις τους, αφού αναφέρθηκε σε γεγονότα που δεν αντέχουν στη λογική».

Keywords
Τυχαία Θέματα