Εκδήλωση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, διαδικτυακή εκδήλωση της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, με τίτλο: «Βάζουμε όρια στη χρήση του διαδικτύου - Επενδύουμε σε ένα ασφαλές μέλλον για τα παιδιά μας».

Στόχος της φετινής εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των πολιτών για θέματα που αφορούν παιδιά ηλικίας 4 έως 10 ετών, από αρμόδιους φορείς, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία ενός ισχυρού πλέγματος προστασίας των παιδιών από επισφαλείς διαδικτυακές

συμπεριφορές.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το παραμύθι «ο Σίφης ο Ποντικός & το Διαδίκτυο», το οποίο συνέγραψε η κα Κάρμεν Ρουγγέρη σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, όπου αποδίδονται με εύσχημο και βιωματικό τρόπο τα περιστατικά που χειρίζεται καθημερινά η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε και το νέο οπτικοακουστικό υλικό της καμπάνιας «Βάζουμε όρια στη χρήση του διαδικτύου – Επενδύουμε σε ένα ασφαλές μέλλον για τα παιδιά μας», που αφορά γονείς παιδιών της ευαίσθητης αυτής ηλικίας.

Την έναρξη των εργασιών της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, κήρυξε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Αστυνομικός Διευθυντής Βασίλειος Παπακώστας.

Τη διαδικτυακή εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος κα Ράνια Τζίμα.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν εκ μέρους του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο σύμβουλος Τριαντάφυλλος Καρατράντος, εκ μέρους της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κας Νίκης Κεραμέως, η Γενική Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, κα Γκίκα Αναστασία-Σίσσυ, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης και ο Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Πάνος Αλεξανδρής.

Επιπρόσθετα, απηύθυναν χαιρετισμό εκ μέρους της Προέδρου του Αρείου Πάγου, η Αρεοπαγίτης κα Μαρία Κουβίδου, εκ μέρους του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, ο Αντεισαγγελέας Εφετών Θράκης κ. Λάμπρος Τσόγκας, ο Πρόεδρος Δ.Σ. «Το Χαμόγελου του Παιδιού» κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, η συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός κα Κάρμεν Ρουγγέρη, ο εικονογράφος κ. Γιάννης Σπανόπουλος και η γραφίστρια κα Νατάσα Πολύζου.

Ως ομιλητές στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης συμμετείχαν η κα Λίλιαν Μήτρου, Καθηγήτρια Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων Πανεπιστημίου Αιγαίου - Μέλος Ε.Σ.Ρ., η κα Έλενα Ράπτη, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Συντονίστρια της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης (2013-2016), ο Καθηγητής Γεράσιμος Κολαΐτης, Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής, Διευθυντής Παιδοψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ Γ. Ν. Παίδων "Η Αγία Σοφία" και Διευθυντής ΠΜΣ "Ψυχική Υγεία και Ψυχιατρική Παιδιών & Εφήβων" και η Δρ. Κωστάκου Κωνσταντίνα, Αστυνόμος Β’ (ΥΓ), Ψυχολόγος, της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή σύνδεση, μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, με δημοτικά σχολεία ανά την επικράτεια, όπου η κα Κάρμεν Ρουγγέρη ανέγνωσε στους μαθητές το παραμύθι «Ο Σίφης ο Ποντικός & το Διαδίκτυο».

Τέλος, πραγματοποιήθηκε συζήτηση με εξειδικευμένο αξιωματικό της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τους προβληματισμούς που απορρέουν από το παραμύθι και συνάδουν με αυτούς που αντιμετωπίζουν τα παιδιά.

Η διαδικτυακή εκδήλωση μεταδόθηκε απευθείας (live streaming) μέσω της ιστοσελίδας της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr), του καναλιού “CYBER ALERT” της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο YouTube, της σελίδας "www.cyberkid.gr" καθώς και του 3Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021, σχετική ενημερωτική ημερίδα, μέσω τηλεδιάσκεψης, σε κατοίκους της Γενεύης Ελβετίας, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης από το Σύλλογο Ελλήνων Γενεύης.

Υπενθυμίζεται ότι, η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο καθιερώθηκε το 2004 με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Viviane Reding, αρμόδια για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Επικοινωνίας, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση του διαδικτύου και της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους.

Σημειώνεται ότι, η Ελληνική Αστυνομία, μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υλοποιεί τα τελευταία χρόνια προγράμματα δράσεων με στόχο την ενημέρωση των μαθητών αλλά και των ενηλίκων για τα θετικά και αρνητικά του Διαδικτύου και συνακόλουθα τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την πλοήγησή τους σε αυτό.

Λευτέρης Οικονόμου: Ο αριθμός «11188», το επονομαζόμενο CyberAlert , θα είναι πλέον το νέο «100»

«Και εγώ από την πλευρά μου θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές της σημερινής Ημερίδας, δεδομένου ότι η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο διαδίκτυο, μπορεί να είναι και να ήταν αρκετά σημαντική από το 2004, που καθιερώθηκε αυτή η μέρα, αλλά σήμερα, στους παρόντες καιρούς αποκτά μια ειδική και ξεχωριστή σημασία η παγκόσμια ημέρα, μετά τα γεγονότα που βιώνουμε, λόγω της πανδημίας του COVID -19.

Ο κόσμος πλέον θα είναι διαφορετικός σε σχέση με το 2019. Η χρονιά του COVID -19, που ξεκίνησε ως πανδημία, κυρίως από τις αρχές του 2020 και εξελίσσεται, άλλαξε και αλλάζει την πραγματικότητά μας. Θα έλεγα ότι μεταλλάχθηκε η καθημερινότητά μας. Ο τρόπος ζωής μας, οι κοινωνικές μας σχέσεις, η εργασία μας, ο τρόπος που επικοινωνούμε, τα μέσα που χρησιμοποιούμε, τίποτε τα επόμενα χρόνια, δεν θα είναι ίδιο με τα προηγούμενα. Αυτό, αφορά όλες τις ηλικίες, όλα τα κοινωνικά στρώματα, το σύνολο, σχεδόν, του πληθυσμού σε όλο τον πλανήτη.

Σήμερα, με πρωτοβουλία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, οργανώνεται η παρούσα εκδήλωση με τον τίτλο: Βάζουμε όρια στην χρήση του Διαδικτύου - Επενδύουμε σε ένα ασφαλές μέλλον για τα παιδιά μας. Το σημαντικό στην εκδήλωση αυτή, είναι η στοχοπροσήλωσή της. Τα παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως δέκα ετών, χαρακτηρίζονται πολίτες του μέλλοντος και είναι, πραγματικά θα έλεγα, οι ψηφιακοί πολίτες του μέλλοντος. Για την Αστυνομία, για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είναι ένα καμπανάκι κινδύνου, για το παρόν και το μέλλον. Είναι μια εκδήλωση συναγερμού για τις νέες απειλές στην ασφάλεια του ατόμου, της οικογενείας, της κοινωνικής συγκρότησης.

Το έγκλημα αλλάζει μορφή, ακολουθεί και αξιοποιεί την τεχνολογία. Ο ψηφιακός κόσμος δεν είναι ούτε αθώος, ούτε ανέμελος. Η ενημέρωση που χρειάζεται, η αντίληψη των κινδύνων, είναι κύριο ζήτημα, από πλευράς ασφάλειας και κοινωνισμού. Ο νέος κοσμοπολιτισμός του 21ου αιώνα, εμπεδώνεται μέσα από το Facebook , το Twitter , το Instagram , το TikTok και το Zoom . Το σπίτι, το σχολείο, η γειτονία, η τοπική κοινότητα, η εθνική συγκρότηση, θα έλεγα η παγκόσμια πραγματικότητα, προκύπτουν και συντονίζονται ψηφιακά.

Με την έννοια αυτή και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αναλαμβάνει νέες υποχρεώσεις, νέους τομείς ευθύνης και θα έλεγα, αυτό που κατά το παρελθόν, είχε η Άμεση Δράση ως κύρια αποστολή, σήμερα σιγά-σιγά το αναλαμβάνει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ο αριθμός «11188», το επονομαζόμενο CyberAlert , θα είναι πλέον το νέο «100».

Στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δίνουμε ιδιαίτερη προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των νέων αυτών μορφών εγκληματικότητας, που ξεπετάγονται από τις οθόνες του κινητού, του tablet , του υπολογιστή, των videogames , το διαδίκτυο και συνιστούμε καταρχήν, ενημέρωση ενημέρωση ενημέρωση. Ενημέρωση των παιδιών, ενημέρωση των γονέων, ενημέρωση των ηλικιωμένων.

Ο κόσμος που ξεκινά πλέον, στο τέλος της πανδημίας του COVID -19, κρύβει επιπλέον απειλές και παγίδες, για τα παιδιά, τις οικονομικές συναλλαγές, το εμπόριο, την διεθνή τρομοκρατία, το σεξουαλικό έγκλημα.

Η σημερινή εκδήλωση μας θυμίζει, με τον πλέον έντονο τρόπο, το καθήκον μας. Πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο να μάθουμε πιο μεθοδικά. Η τεχνολογία είναι ελευθερία, είναι επικοινωνία, είναι πλουραλισμός, είναι ισότητα, είναι προνόμιο. Η δική μας συμβολή, όμως, στο νέο αυτό ψηφιακό κόσμο, είναι να προσθέσουμε, ηθική, αξίες, ανθρωπισμό, ευθύνη, δικαιοσύνη, σεβασμό και αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπο. Όλα αυτά ξεκινούν από κάτι απλό, την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Keywords
διαδικτυο, δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, live streaming, κας, θεσσαλονικη, εκπα, σχολεια, live, youtube, facebook, twitter, instagram, δραση, tablet, news247, google, news, ειδήσεις, ελλαδα, θεματα πανελληνιων, www.facebook.com, www.google.gr, www.youtube.com, υπουργειο δικαιοσυνης, ελευθερια ελευθεριου, η ημέρα της γης, Ημέρα του παιδιού, τελος του κοσμου, νεος παπας, κοινωνια, instagram, αστυνομια, εθνικη, εκπα, εργασια, ηθικη, ηθοποιος, οθονες, πλαισιο, σημερινη, υγεια, news, news247, youtube, αλληλεγγυη, αφορμη, γεγονοτα, γειτονια, γονεις, δευτερο, διευθυνση, δικη, δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, ελενα, ελευθερια, ελληνικη αστυνομια, ενημερωση, εννοια, επικοινωνια, επιτυχια, ετων, ευθυνη, τεχνολογια, ζωης, ιδιο, η δικη, υφυπουργος, θυμιζει, κας, κυρια, μορφη, μαρια, ορια, παιδια, προγραμματα, συζητηση, σπιτι, σχολειο, φορα, ψηφιακο, κωνσταντινος, ασφαλεια, δημοτικα, γκικα, ιδιαιτερα, υπουργειο, κωνσταντινα, ψυχολογος, tablet, θεματα, θετικα, υλικο, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα