Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το 10ετές: Στο 1,5% η απόδοση - Πάνω από 5,4 δισ. ευρώ οι προσφορές

Επιτόκιο 1,5% διαμόρφωσε η διάθεση μέσω βιβλίου προσφορών της επανέκδοσης του 10ετούς ομολόγου του Μαρτίου. Από τις συνολικές προσφορές ύψους 5,4 δισ. ευρώ αντλήθηκαν τελικά κεφάλαια ύψους 1,5 δισ. ευρώ με μέσο σταθμικό επιτόκιο 1.5% έναντι επιτοκίου 3,9% που είχε πετύχει η έκδοση του αρχικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς τον περασμένο Μάρτιο.

Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι τράπεζες

BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs, HSBC και J.P. Morgan που έχουν αναλάβει να διαθέσουν τα νέο ομόλογα στους επενδυτές. «Το επιτόκιο με το οποίο ξεκίνησε η διαδικασία είναι στο 1,55%. Δεν ξέρει κανένας που θα καταλήξει, η ζήτηση είναι για 1 δισ. ευρώ. Ο στόχος δεν είναι να κάνουμε μια μεγάλη έκδοση, ο στόχος είναι να κάνουμε μια πετυχημένη έκδοση με καλή διασπορά στους επενδυτές και με ένα χαμηλό κόστος δανεισμού. Εκτιμάται ότι το κόστος δανεισμού θα κυμανθεί σε αυτήν την περιοχή, ίσως οριακά ψηλότερα, και μέτρο σύγκρισης τον Μάρτιο του 2019 που το κόστος δανεισμού στην αντίστοιχη έκδοση ήταν 3,9%», δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Η σκέψη για άλλη μια (ή και περισσότερες) εκδόσεις ομολόγων μετά την ολοκλήρωση του επίσημου δανειακού προγράμματος για το 2019 είχε αρχίσει να καλλιεργείται από το καλοκαίρι όταν οι αποδώσεις των ελληνικών ομολόγων έσπαγαν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Να σημειωθεί ότι στις 5 Μαρτίου 2019 η Ελλάδα είχε εκδώσει 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 3,90% και τώρα το νέο επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 1,50% με 1,55%.

Η εντυπωσιακή μείωση του επιτοκίου δανεισμού στο 10ετές ομόλογο αναφοράς αποδίδεται σχεδόν σε καθολικό βαθμό στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, στην ποσοτική χαλάρωση και στα αρνητικά επιτόκια αποδοχής καταθέσεων.

Το ελληνικό δημόσιο σχεδίαζε να συνδυάσει την έκδοση του 10ετούς ομολόγου με σχέδιο επαναγοράς των ομολόγων buyback του PSI+ περίπου 2,3 δισ. ευρώ. Το ενδιαφέρον όμως ήταν περιορισμένο και η τιμή που ζήτησαν οι σημερινοί κάτοχοι δεν ήταν καλή και το εγχείρημα αναβλήθηκε

Επίσης το δημόσιο θέλει να επεκτείνει περαιτέρω την μεσοσταθμική διάρκεια του χρέους με την μείωση του ποσού των εντόκων ομολόγων με διάρκεια κάτω από ένα χρόνο που υπολογίζονται σήμερα στα 15,2 δισ. ευρώ .

Keywords
Τυχαία Θέματα