Εκλογές ΚΙΝ.ΑΛ: Τι αναμένεται από το σημερινό debate των 5

Κρίσιμο σταθμό ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής αποτελεί η σημερινή τηλεμαχία των 5 από τους 6 υποψήφιους που θα μεταδοθεί στις 22.00 το βράδυ από την κρατική τηλεόραση. Ενώ την ερχόμενη Κυριακή «στήνονται» οι κάλπες του πρώτου γύρου οι Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος, Χάρης Καστανίδης, Παύλος Χρηστίδης και Παύλος Γερουλάνος θα απαντήσουν σε εφ’ όλης της ύλης ερωτήματα. Απών ο 6ος υποψήφιος,

Γιώργος Παπανδρέου, που θεωρεί πως μια τέτοια διαδικασία μοιάζει περισσότερο με reality show.

Δύσκολο εγχείρημα

Παρότι τελικά το debate μεταξύ των 5 υποψηφίων θα διεξαχθεί με κανόνες που έχουν από κοινού συμφωνηθεί ανάμεσα στα επικοινωνιακά επιτελεία των διεκδικητών, η συναίνεση για την διοργάνωσή του αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα. Χρειάστηκαν διαβουλεύσεις και συζητήσεις 20 και πλέον ημερών ανάμεσα στους υποψήφιους υπό την εποπτεία της Επιτροπής Δεοντολογίας (ΕΔΕΚΑΠ) του Κινήματος Αλλαγής προκειμένου να εξευρεθεί μια κοινά αποδεκτή «φόρμα».

Δείγμα ξεκάθαρο της καχυποψίας ανάμεσα στους υποψηφίους για τους όρους με τους οποίους διεξάγεται η προεκλογική αντιπαράθεση. Η πιο σημαντική διαφωνία ήταν φυσικά αυτή του Γιώργου Παπανδρέου που τελικά δεν θα συμμετάσχει. Όμως και οι υπόλοιποι 5 υποψήφιοι δυσκολεύθηκαν στην συνεννόησή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι τελικά το debate θα μεταδοθεί από την κρατική τηλεόραση, όμως με αφορμή τα προβλήματα που υπήρξαν στην συνεννόηση «έπεσαν στο τραπέζι» προτάσεις να φιλοξενηθεί από ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Όπως για παράδειγμα το MEGA ή το Action 24.

Η διαφωνία του Γιώργου Παπανδρέου

Θυμίζουμε ότι η πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου διαφώνησε ριζικά με την ιδέα μιας τηλεοπτικής αντιπαράθεσης εφ’ όλης της ύλης με ολιγόλεπτες παρεμβάσεις. Εκτιμώντας ότι μια τέτοια δομή θα θυμίζει «reality show» και όχι πολιτική αντιπαράθεση.

Το κεντρικό επιχείρημα του πρώην πρωθυπουργού -όπως εκφράστηκε μέσω των συνεργατών του- ήταν πώς απαντήσεις του ενός λεπτού δεν συνάδουν με την σημασία της περιόδου και με την ιστορία της παράταξης. Επίσης ότι αντικειμενικά οδηγούν στην αναζήτηση του εύκολου εντυπωσιασμού. Επιπρόσθετα η πλευρά Παπανδρέου θεώρησε πως μια τέτοιου ειδους συζήτηση δεν θα βοηθήσει στην συμμετοχή περισσότερων πολιτών στην διαδικασία. Αντί αυτού είχε αντιπροταθεί η διενέργεια τριών θεματικών συζητήσεων ώστε να υπάρξει άνεση χρόνου στους μετέχοντες.

Οι διεργασίες ανάμεσα στους 5 υποψήφιους

Η στάση του πρώην πρωθυπουργού δεν ερμηνεύθηκε με τον ίδιο τρόπο από όλους του υποψήφιους. Η πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου θεώρησε ότι επρόκειτο για προσπάθεια του Γ.Παπανδρέου να μην γίνει καμία τηλεοπτική συζήτηση. Θέση με την οποία συντάχθηκαν και άλλοι υποψήφιοι. Έλεγαν πως η πρόταση Παπανδρέου ήταν μη εφαρμόσιμη αφού θα ήταν πρακτικά αδύνατη η πραγματοποιήση ενός τηλεοπτικού debate σε πανελλαδική κλίμακα που θα περιλάμβανε συζήτηση με μεγάλη χρονική διάρκεια.

Από την πλευρά του Νίκου Ανδροουλάκη είχε προβληθεί το επιχείρημα ότι με αντίστοιχο τρόπο διενεργήθηκε ο διάλογος των υποψηφίων στις εκλογές που έγιναν το 2017, Μια διαδικασία στην οποία και ο ίδιος συμμετείχε. Με την διενέργεια τριών θεματικών debates είχε ταχθεί και η πλευρά του Παύλου Χρηστίδη δίχως όμως να θέσει θέμα μη συμμετοχής εάν υπήρχε διαφορετική κοινή απόφαση ανάμεσα στους υποψήφιους.

Μεταξύ των διεκδικητών υπήρξαν αρκετές επιμέρους διαφωνίες για την οργάνωση της τηλεμαχίας που τελικά προσπεράστηκαν. Η κυριότερη από αυτές ήταν το αν θα υπάρξει ειδική ενότητα για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, την εσωτερική δομή και την λειτουργία του. Η θέση αυτή προβλήθηκε επιτακτικά από την πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου, αντιμετώπισε όμως από σκεπτικισμό έως και ευθεία διαφωνία από του υπόλοιπους υποψηφίους. Κυρίως με το σκεπτικό ότι θα δημιουργήσει κλίμα εσωστρέφειας ενόψει μιας εκλογικής διαδικασίας που απευθύνεται σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες. Πάντως τα ζητήματα αυτά εμμέσως θα συζητηθούν στην σημερινή τηλεμαχία αφού προβλέπεται ενότητα ερωτήσεων για την θέση του Κινήματος Αλλαγής στην σημερινή πολιτική συγκυρία.

Τα κομβικά σημεία της τηλεμαχίας

Για την σημερινή διαδικασία έχει συμφωνηθεί να γίνουν 5 κύκλοι ερωτήσεων και απαντήσεων από τους 3 δημοσιογράφους που θα μετέχουν (Π.Τσίπας, Τ.Παππάς, Γ.Κουβαράς) αλλά και την Αντριάνα Παρασκευοπούλου που θα ρωτήσει εκ μέρους της ΕΡΤ. Οι ερωτήσεις θα είναι της τάξης του μισού λεπτού και οι απαντήσεις δεν πρέπει να ξεπερνούν το ενάμιση λεπτό.

Η πρώτη ενότητα αφορά τα φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας, δηλαδή την πανδημία και την οικονομία. Είναι η ενότητα που οι υποψήφιοι αναμένεται να δώσουν το στίγμα των πολιτικών τους προτάσεων. Σημείο ιδιαίτερης σημασίας είναι ο τρόπος που οι υποψήφιοι θα ασκήσουν κριτική στην κυβερνητική πολιτική μια και συνδέεται άμεσα με την διαχείριση αυτών των θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες.

Η δεύτερη ενότητα σχετίζεται με την εξωτερική πολιτική. Εδώ ερώτημα αποτελεί το πώς θα τοποθετηθούν οι υποψήφιοι σε ζητήματα που με διαφορετικό τρόπο έχει χειριστεί στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ. Ιδίως συγκριτικά με τις περιόδους του Α.Παπανδρέου και του Κ.Σημίτη.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η 3η ενότητα ερωτήσεων που αφορά την σχέση του Κινήματος Αλλαγής με την Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως στα ζητήματα αυτά αναμένεται όλοι οι υποψήφιοι να είναι ιδιαίτερα «κουμπωμένοι» και προσεκτικοί στις απαντήσεις τους. Εστιάζοντας κυρίως στην βούλησή του να ανατραπούν οι ισχύουσες ισορροπίες και τηρώντας ίσες αποστάσεις.

Ερωτηματικό του σημερινού debate αποτελεί το αν κάποιος από τους υποψήφιους θα αξιοποιήσει την δυνατότητα που υπάρχει για να απευθύνει ερώτηση σε έναν από τους συνυποψηφίους του.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα