Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Ο στρόβιλος του Οtranto

Μεγάλα ύψη βροχής επηρέασαν σήμερα τη Βορειοδυτική Ελλάδα και στο μετεωρολογικό σταθμό της Κέρκυρας σημειώθηκαν 42 χιλιοστά και στην Πρέβεζα 16 χιλιοστά. To χαμηλό αυτό θα κινηθεί αύριο ανατολικά και τα φαινόμενα θα περιοριστούν μέχρι το απόγευμα στα βόρεια , ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι βελτιωμένος.

Το σύστημα παρότι το κέντρο του δεν ήταν ιδιαίτερα βαθύ και έφτανε μόλις τα 1004 hPa, λόγω της έντονης βάθυνσης δημιούργησε έναν στρόβιλο

νότια των στενών του Otranto όπως απεικονίζεται στη δορυφορική εικόνα. Βλέποντας αυτά τα χαρακτηριστικά ήδη από χτες στην ΕΜΥ , αποφασίσαμε να εκδώσουμε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης.

Η θέση του στροβίλου είχε ήδη φανεί από τα προγνωστικά μοντέλα, τα οποία προσδιόρισαν με ακρίβεια το κέντρο του χαμηλό. Στον χάρτη που ακολουθεί διακρίνεται η κυκλωνικότητα των ανέμων.

Οι άνεμοι στους κυκλώνες και γενικότερα στις υφέσεις κινούνται από την περίμετρο προς την κεντρική ζώνη, με κατεύθυνση στο βόρειο ημισφαίριο, αντίθετη με την κίνηση των δεικτών του ρολογιού. Το αντίθετο συμβαίνει στο νότιο ημισφαίριο. Πρόκειται για περιοχή όπου επικρατούν χαμηλότερες τιμές ατμοσφαιρικής πίεσης από τις γειτονικές περιοχές.

Λόγω του ορισμού του, ένα βαρομετρικό χαμηλό σε μία περιοχή της γης μπορεί να έχει κέντρο 1015 hPa, ενώ ένα βαρομετρικό υψηλό σε κάποια μακρινή περιοχή μπορεί να έχει πίεση λιγότερη στο κέντρο του. Το συγκεκριμένο σύστημα δεν ήταν ιδιαίτερα βαθύ και έφτανε μόλις τα 1004 hPa. Όμως λόγω της έντονης βάθυνσης και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του δημιούργησε αυτόν τον έντονο στρόβιλο νότια των στενών του Otranto όπως απεικονίζεται στη δορυφορική εικόνα. Νωρίτερα οι άνεμοι έφτασαν τοπικά και τα 9 μποφόρ στην περιοχή του Ιονίου.

Δείτε σε video την δημιουργία του στροβίλου στο Βόρειο Ιόνιο, μέσα από τις διαδοχικές εικόνες του δορυφόρου Meteosat της Eumetsat.

Keywords
Τυχαία Θέματα