Έλληνες τραπεζίτες: Νέα δάνεια 15 δισ. ευρώ το 2020

Να αξιοποιηθεί η κρίση ως ευκαιρία και όχι ως απειλή με ταυτόχρονη κινητοποίηση κεφαλαίων σε κλάδους της οικονομίας με υψηλές προοπτικές όπως τουρισμός, ενέργεια, τρόφιμα, νέες τεχνολογίες και real estate, συστήνουν οι επικεφαλής των ελληνικών συστημικών τραπεζών που συμμετείχαν σε συζήτηση με θέμα την αντίδραση στην πρόκληση της πανδημίας στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών

Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς), Φωκίων Καραβίας (Eurobank) και Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) θεωρούν πως η κρίση ανέδειξε σημαντικές ευκαιρίες όπως η ενίσχυση του brand name της Ελλάδας, η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας και η προσαρμογή του λειτουργικού μοντέλου τραπεζών και επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες, ενώ θεωρούν εφικτό τον στόχο για νέα δάνεια ύψους 15 δις. ευρώ το 2020

Κοινός τόπος στις τοποθετήσεις και των τεσσάρων τραπεζιτών ήταν η στήριξη των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα ούτως ώστε να μπορέσει να καλυφθεί, με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, το έλλειμμα ρευστότητας που προκάλεσε η πανδημία και υπολογίζεται στα περίπου 10 δισ. ευρώ. Παράλληλα εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι δεν θα υπάρξει νέα γενιά κόκκινων δανείων αντίστοιχου μεγέθους αυτής που δημιούργησε η δεκαετής οικονομική κρίση.

Β. Ψάλτης: να δούμε την κρίση ως ευκαιρία

Έναν ενάρετο κύκλο που μπορεί να προκύψει από την κρίση της πανδημίας περιέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, συστήνοντας να δούμε την κρίση ως ευκαιρία και όχι μόνο ως απειλή. Η κρίση μπορεί να αποτελέσει αφορμή να αλλάξουμε το υπόδειγμα της οικονομίας για την ανάπτυξη. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα βρεθεί στο επίκεντρο αυτής της πρόκλησης μέσω δύο μεγάλων projects: τη διαχείριση των NPLs που θα οδηγήσει στην αναδιάταξη του επιχειρείν και την κάλυψη του επενδυτικού κενού που άφησε η προηγούμενη πολύχρονη ύφεση που βιώσαμε.

Οι τράπεζες πρέπει να γίνουν αρωγός και σύμβουλος στη διαχείριση και αποδοτικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα έρθουν την επόμενη δεκαετία. Να συμβάλλουν στην απορροφητικότητά τους μέσω της ανάληψης συγχρηματοδότησης έργων και συμβάλλοντας στην ενίσχυση ενός οικοσυστήματος που θα κινητοποιήσει κεφάλαια προς επένδυση. Οι πόροι, άνω των 50 δισ. ευρώ, από το Next Generation EU και το ΕΣΠΑ 2021 – 2027 πρέπει να χρησιμοποιηθούν για μια συνολική επανεκκίνηση, με έμφαση στις δράσεις που η ίδια η ΕΕ έχει θέσει ως προτεραιότητα: πράσινη οικονομία, έξυπνη οικονομία και δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Η κινητοποίηση αυτών των κεφαλαίων μπορεί να οδηγήσει στον επανατρισμό ανθρώπινου δυναμικού υψηλού επιπέδου που εστιάζει σε αυτές τις περιοχές έρευνας και ανάπτυξης.

Χρ. Μεγάλου: εφικτός ο στόχος για πιστωτική επέκταση 15 δις φέτος

Η υγειονομική κρίση μετατράπηκε σε οικονομική κρίση και το μεγάλο στοίχημα είναι να επανέλθει η ανάπτυξη με γρήγορους ρυθμούς το 2021, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστο Μεγάλου. Στο βασικό της σενάριο η τράπεζα προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 8% το 2020, ανάκαμψη το 2021 και επιστροφή στα επίπεδα του 2019 και λίγο παραπάνω το 2022.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη δανειοδοτήσει επιχειρήσεις με περίπου 2,5 δισ. ευρώ νέες εκταμιεύσεις από την αρχή του χρόνου και προσβλέπει να φτάσει τα 5 δισ. ευρώ έως τα τέλη του έτους. Ο κ. Μεγάλου χαρακτήρισε εφικτό τον στόχο της Τράπεζας της Ελλάδος για πιστωτική επέκταση 15 δισ. ευρώ φέτος.

Φ. Καραβίας: η εικόνα της χώρας είναι κεφαλαιοποιήσιμη

Το 2020 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, αλλά όχι μια χαμένη χρονιά, εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας. Παραδέχτηκε ότι η ορατότητα θα παραμείνει περιορισμένη χωρίς σαφή εικόνα για ένα εμβόλιο ή μια θεραπεία κατά του κορονοϊού, ωστόσο τόνισε την ανάγκη να γίνει ένας σχεδιασμός για το πώς το 2021 θα γίνει μια χρονιά ανάκαμψης στην οποία θα καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος ή και το σύνολο του χαμένου εδάφους λόγω της ύφεσης του 2020.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ύφεση θα γεννήσει νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», τόνισε ο κ. Καραβίας και πρόσθεσε: «Δεν βλέπω όμως το μέγεθός τους να είναι αντίστοιχο αυτού που προκάλεσε η δεκαετής οικονομική κρίση. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα ήταν μια αρνητική και επιβλαβής εξέλιξη για το σύνολο της οικονομίας».

Σε ό,τι αφορά το ΤΕΠΙΧ ΙΙ ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εurobank τόνισε ότι οι τράπεζες έχουν εγκρίνει 1,6 δισ. ευρώ νέα δάνεια και την επόμενη εβδομάδα που θα ανοίξει ο τρίτος κύκλος είναι έτοιμες να εγκρίνουν και τα επιπλέον 700 εκατ ευρώ. Για το Εγγυοδοτικό της Αναπτυξιακής Τράπεζας τόνισε ότι ήδη έχουν εγκριθεί από τις τράπεζες 3,6 δισ. ευρώ δάνεια – που προκύπτουν με βάση τις εγγυήσεις του 1 δισ. ευρώ και μέχρι τέλος Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι χρηματοδοτήσεις. Για τις εξασφαλίσεις που ζητούνται ο κ. Καραβίας ανέφερε ότι οι τράπεζες προφανώς και θα ζητούν εξασφαλίσεις αλλά όχι υπερβολικές και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Eurobank για τα 9 στα 10 δάνεια δεν ζητάει προσημείωση ακινήτου.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ενίσχυση του brand name της χώρας μέσα από τη σωστή διαχείριση της πανδημίας, κάτι που ο πρωθυπουργός αξιοποίησε επικοινωνιακά. "Η βελτίωση της εικόνας της χώρας είναι σημαντική και κεφαλαιοποιήσιμη", είπε, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι η χώρα έχει την ευκαιρία και θα καταφέρει να κερδίσει επιπλέον μερίδιο στην ευρωπαϊκή τουριστική πίτα ήδη από φέτος το καλοκαίρι.

Π. Μυλωνάς: καλύπτεται το κενό ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά

Στην αβεβαιότητα που υπάρχει γύρω από το μέγεθος της ύφεσης αναφέρθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς. Η τράπεζα έχει επιχειρήσει να υπολογίσει τις ανάγκες των επιχειρήσεων, στη βάση ενός σεναρίου ύφεσης 7,5%. Το σενάριο αυτό είναι συμβατό με μία μείωση του τζίρου του ιδιωτικού τομέα κατά περίπου 20% που αντιστοιχεί σε απώλεια εσόδων 50 δισ. ευρώ.

Οι επιχειρήσεις θα αντιδράσουν μειώνοντας το σταθερό κόστος και το κόστος απασχόλησης, με τα κρατικά προγράμματα να καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της απώλειας εσόδων των εργαζομένων. Οι τράπεζες προσφέρουν ρευστότητα μέχρι το ύψος των 3-4 δισ. ευρώ και η πολιτεία εφαρμόζει αναστολές στους φόρους. Αυτό αφήνει ένα κενό ρευστότητας των επιχειρήσεων κάτι λίγο κάτω από 10 δισ. ευρώ το 2020, σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά. Με τα 7 δισ. από το Εγγυοδοτικό και με τα 2 δισ. από το ΤΕΠΙΧ, συν τις γραμμές που έχουν τραβήξει ήδη οι επιχειρήσεις από τις τράπεζες, φαίνεται να υπάρχει μια ισορροπία.

Όλες οι εταιρίες, μεγάλες ή μικρές, πρέπει να προσαρμοστούν πιο γρήγορα στη νέα πραγματικότητα, τόνισε ο κ.Μυλωνάς. «Όποιες το καταφέρουν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά θα είναι οι νικητές επιχειρηματικά και οι υπόλοιπες θα υποστούν τις συνέπειες» σημείωσε και κατέληξε ότι θα εμφανιστεί ένα νέο πιο αποτελεσματικό λειτουργικό μοντέλο για τις τράπεζες με περαιτέρω ψηφιοποίηση υπηρεσιών και διαδικασίων, συνδυασμό εργασίας από το γραφείο και από το σπίτι και ανασχεδιασμό του λειτουργικού μοντέλου των καταστημάτων με ραγδαία μετάπτωση συναλλαγών σε ψηφιακά κανάλια και focus σε πωλήσεις και συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα