Ελληνοτουρκικά: Πόσο "μαζί μας" είναι η Γερμανία

Στην διένεξη Ελλάδας – Τουρκίας η Γερμανία τάσσεται με την «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» διεμήνυσε σήμερα ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα Έρνστ Ράϊχελ, ενημερώνοντας για τις προθέσεις της Γερμανικής Προεδρίας την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής. Ο διπλωματικός εκπρόσωπος του ισχυρότερου κράτους της Ε.Ε επισήμανε ότι θα συνεχιστεί η γερμανική διαμεσολάβηση καλώντας

σε διμερή διάλογο, ενώ υποστήριξε ότι οι κυρώσεις προς την Άγκυρα είναι εντός των γερμανικών προθέσεων. Από την άλλη όμως επισήμανε ότι το Βερολίνο θα διατηρήσει τις καλές σχέσεις με την Τουρκία και πως θα συνεχίσει την πολιτική της πώλησης όπλων προς την χώρα αυτή.

Αφετηριακά ο Έρνστ Ράϊχελ είπε πως «εμείς δεν είμαστε ουδέτεροι όσον αφορά τη σχέση μας με την Τουρκία και την Ελλάδα. Κάθε άλλο. Εμείς στηρίζουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη». Παράλληλα απέδωσε στην παρέμβαση της Α.Μέρκελ την απόσυρση του Oruc Reis. Σχολιάζοντας την γερμανική διαμεσολάβηση σημείωσε χαρακτηριστικά πως «πρέπει να πω ότι η κυρία Καγκελάριος μέχρι τώρα έχει σημειώσει κάποια επιτυχία. Δηλαδή, το ερευνητικό σκάφος Ορούς Ρέις πρόσφατα, το προηγούμενο σαββατοκύριακο, αποσύρθηκε από το Καστελόριζο». Παράλληλα ξεκαθάρισε τις γερμανικές προθέσεις τονίζοντας ότι «αν τα καταφέρουμε, πολύ σύντομα θα περάσουμε στο επόμενο βήμα που είναι η έναρξη των αποκαλούμενων διερευνητικών επαφών».

Οι κυρώσεις

Ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 Σεπτεμβρίου ο Έρνστ Ράϊχελ επισήμανε ότι «η Γερμανία κατά διάρκεια της Προεδρίας της μπορεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να απευθυνθεί στην Τουρκία με την απειλή των κυρώσεων, αλλά και γενικότερα την επιδείνωση της σχέσης της με την Ε.Ε». Όμως ήταν παράλληλα σαφής και στην θέση του ότι οι κυρώσεις δεν θα αποτελέσουν μόνο μέσο άσκησης πολιτικής από την Ε.Ε. Χαρακτηριστικά δήλωσε πως «σωστή απάντηση είναι «με μαστίγιο και καρότο» που σημαίνει, και αυτό θέλω να το τονίσω, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρόκειται σύντομα να δείξει το μαστίγιο». Αναλύοντας αυτή την προσέγγιση στην δευτερολογία του ο Ε.Ράϊχελ ανέφερε ότι «δεν αρκεί να περιοριστεί κανείς και να περιορίζεται μόνο σε απειλές και κυρώσεις. Πρέπει κανείς να προσπαθεί να διεξάγει και μια συζήτηση με ένα τέτοιο γείτονα. Το λέω αυτό παρότι γνωρίζω πολύ καλά ότι εδώ στην Ελλάδα μια τέτοια θέση ενδέχεται να προκαλέσει κατηγορίες και καταγγελίες. Γι΄ αυτό η Καγκελάριος είπε ότι προφανώς και οι σχέσεις με την Τουρκία θα εξελιχθούν ιδιαίτερα αρνητικά,όμως, πρέπει αυτό να προσπαθήσουμε να το εξηγήσουμε στην Τουρκία και να προσπαθήσουμε να την πείσουμε να αλλάξει στάση, να μην επιδιώκει τη σύγκρουση. Γιατί αν υπάρξει σύγκρουση προφανώς κανέναν δεν συμφέρει το ενδεχόμενο της σύγκρουσης, κανέναν, στην Ευρώπη».

Επίσης ο Γερμανός πρεσβευτής συνέκρινε την στάση της Τουρκίας με αυτή της Ρωσίας επισημαίνοντας πως «όταν έχουμε να κάνουμε με ένα τόσο δύσκολο γείτονα εμείς οι Ευρωπαίοι, πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση; Γιατί, ξέρετε το πρόβλημα αυτό δεν το αντιμετωπίζουμε μόνο με την Τουρκία, το αντιμετωπίζουμε και με τη Ρωσία και αυτή είναι δύσκολος γείτονας».

Πάντως ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ξεκαθάρισε ότι «η Γερμανία εξακολουθεί να έχει μία πολύ καλή σχέση με την Τουρκία, με την έννοια ότι η Τουρκία «τείνει ευήκοων ους» σε μας οποτεδήποτε μιλάμε». Μάλιστα σημείωσε με νόημα ότι «αυτό δεν ισχύει, δυστυχώς, για όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε» φωτογραφίζοντας ουσιαστικά την Γαλλία.

Η πώληση όπλων

Ο Έρνστ Ράϊχελ αποσαφήνισε ότι δεν θα αλλάξει η πολιτική της Γερμανιας στο θέμα της πώλησης όπλων προς την Τουρκία. Όπως είπε «η Γερμανία συγκριτικά σε διεθνές επίπεδο αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει ένα ιδιαίτερα περιοριστικό καθεστώς για την εξαγωγή όπλων σε άλλες χώρες. Αυτό ισχύει για όλες τις χώρες του κόσμου. Η Γερμανία έχει πολύ αυστηρούς περιορισμούς. Υπάρχουν πολλά κράτη στα οποία η Γερμανία δεν πουλάει όπλα και άλλες χώρες,όμως, σε χώρες που η Γερμανία δεν πουλάει αυτές πουλάνε όπλα. Η Γερμανία για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα έλεγε και πίστευε ότι για την πώληση όπλων ανάμεσα στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ δεν υπάρχει πρόβλημα και αυτό εκμεταλλεύτηκε η Τουρκία».

Μάλιστα σημείωσε ότι «αν δείτε τον σημερινό εξοπλισμό της Τουρκίας θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν πάρα πολλά όπλα που έχουν δοθεί στην Τουρκία. Δεν μιλάω για τους πυραύλους S-400 που δόθηκαν από τη Ρωσία». Επισήμανε ότι «τα αεροσκάφη για την παραβίαση του FIR. Αυτά δεν έρχονται από τη Γερμανία».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα