Έλμαρ Μπροκ: Οικογενειακοί λόγοι πίσω από τη στάση Μητσοτάκη στο Σκοπιανό

Σε… οικογενειακούς λόγους αποδίδει την στάση της ΝΔ για το ονοματολογικό ο ευρωβουλευτής Ελμαρ Μπροκ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Με αφορμή την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας κατά της κυβέρνησης σε μία προσπάθεια να μπλοκάρει τη συμφωνία με τα Σκόπια, την οποία θεωρεί «επιζήμια» για τα ελληνικά συμφέροντα, ο Γερμανός Ευρωβουλευτής, στενός σύμμαχος της Γερμανίδας Καγκελαρίου και μέλος

της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, εξέφρασε την ελπίδα ότι όλες οι πλευρές θα καταφέρουν να συμφωνήσουν, ώστε να δοθεί τέλος στην αντιπαράθεση. «Επειδή τότε θα έχει επιλυθεί μία κρίση δεκαετιών ... ελπίζω το ζήτημα αυτό να συζητηθεί στην ουσία του και να αποφευχθούν κομματικές αψιμαχίες», δήλωσε στο euractiv.

Σχολιάζοντας τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, ο Μπροκ σημείωσε ότι έχει «μεγάλη κατανόηση» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης εντός του κόμματός του εξαιτίας αυτού που είχε συμβεί στον πατέρα του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1992, η κυβέρνηση του οποίου έπεσε λόγω του ονοματολογικού. Αναφέρθηκε δε στην αναστάτωση που ξέσπασε στη ΝΔ, όταν ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς διαφώνησε με τη λύση της «διπλής ονομασίας», που είχε προτείνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, και εν συνεχεία παραιτήθηκε προκαλώντας την πτώση της κυβέρνησης λίγους μήνες αργότερα.

Ο Μπροκ δεν έδειξε την ίδια κατανόηση για την στάση του Αντώνη Σαμαρά, που «συνεχίζει να ασκεί επιρροή στο κόμμα και είναι σταθερά αντίθετος στην συμπερίληψη του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της γειτονικής χώρας». Ο Μπροκ επανέλαβε την κατανόησή του για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά επεσήμανε ότι το θέμα αυτό «θα πρέπει να παραμείνει εντός ορίων» και εξέφρασε την ελπίδα «να υπάρξει τελικά μία θετική κατάληξη». «Είναι στο χέρι της Νέας Δημοκρατίας να αποφασίσει, αλλά ελπίζω, παρ’ όλα αυτά, ότι μπορούμε να φτάσουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα», είπε συμπληρώνοντας ότι η Αθήνα χρειάζεται «εγγυήσεις» ότι τα Σκόπια δεν έχουν διεκδικήσεις επί της περιφέρειας της Μακεδονίας στην Ελλάδα.

Ο Γερμανός πολιτικός εξήγησε ότι, εάν η συμφωνία προχωρήσει, θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και αυτή θα είναι «μία πολύ κακή εξέλιξη για τη Ρωσία». Ως εκ τούτου, «είναι ένας τρόπος να μειωθεί η επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή», υπογράμμισε.

Μογκερίνι για το ΕΛΚ

Κληθείσα χθες η Ύπατη Εκπρόσωπος Federica Mogherini, από το euractiv να σχολιάσει το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι η μόνη μεγάλη πολιτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου που δεν έχει μέχρι στιγμής εκφράσει επισήμως τη στήριξή της στη συμφωνία για την ονομασία, η Mogherini δήλωσε ότι βρισκόταν στο Ευρωκοινοβούλιο, όταν έφτασαν τα «καλά νέα» για τη συμφωνία και ότι, όταν τα ανακοίνωσε, Ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες χειροκρότησαν όρθιοι. «Δεν θα σχολιάσω εδώ και τώρα μεμονωμένα βήματα, στα οποία θα πρέπει ή θα μπορούσε να προχωρήσει η μία ή η άλλη πολιτική ομάδα ή πολιτική οικογένεια», εξήγησε.

Keywords
Τυχαία Θέματα