Ελβετικές τράπεζες: "Όχι" στο άνοιγμα λογαριασμών του περιβάλλοντος Παπαντωνίου

«Μπλόκο» στις προσπάθειες της ελληνικής Δικαιοσύνης να ερευνήσει περαιτέρω υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, που αφορούν στον κουμπάρο του Γιάννου Παπαντωνίου, έβαλε η Ελβετία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελβετικές αρχές απέρριψαν δύο αιτήματα της χώρας μας να ανοίξει τραπεζικός λογαριασμός από τον οποίο φαίνεται πως πέρασαν συνολικά 1,3 εκατομμύριο ευρώ, τα οποία κατέληξαν στη σύζυγο του πρώην υπουργού κι συγκατηγορούμενή του, Σταυρούλα Κουράκου.

Το γεγονός ότι τα χρήματα αυτά εντοπίστηκαν με τη συνδρομή της λίστας Λαγκάρντ στάθηκε η αιτία

για το ελβετικό ανώτατο δικαστήριο να αρνηθεί το άνοιγμα του σχετιζόμενους λογαριασμού. Κι αυτό γιατί δέχθηκε επί της ουσίας πως πρόκειται για προϊόν υποκλοπής. Ειδικότερα, τπ Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας πριν από λίγες ημέρες δεν έκανε δεκτή την αναίρεση του ελβετικού υπουργείου Δικαιοσύνης κι έτσι καθίσταται αμετάκλητη η προ 5μηνου απόφαση του Ομοσπονδιακού Ποινικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία δεν πρέπει να γίνει άρση του τραπεζικού απορρήτου του κουμπάρου του Γιάννου Παπαντωνιου.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, εκτιμάται ότι τα στοιχεία που επικαλούνται οι ελληνικές αρχές στα δύο αιτήματα τους, είναι προϊόντα υποκλοπής. Έτσι, κατά το δικαστήριο η ελβετική εισαγγελία έπρεπε να είχε ζητήσει από την Ελλάδα διευκρινήσεις ως προς την πηγή ενημέρωσης της. Ωστόσο, με την απόφαση αυτή δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει σχετικό ερώτημα προς τις ελληνικές αρχές ως προς την προέλευση των στοιχείων, προκειμένου να προχωρήσει η υπόθεση.

Ο δικηγόρος Ηλίας Μπίσιας, που χειρίστηκε την υπόθεση ενώπιον των ελβετικών αρχών, δήλωσε σχετικά:

«Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Ποινικού Δικαστηρίου, η οποία επικυρώθηκε από το Ανώτατο Ελβετικό Δικαστήριο και αποτελεί πλέον δεδικασμένο, είναι η πρώτη που εκδίδεται σε υπόθεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που βασίζονται σε τραπεζικά δεδομένα που έχουν υποκλαπεί από ελβετικές τράπεζες. Ως εκ τούτου, είναι νομολογιακά ιδιαίτερα σημαντική για τη μελλοντική αντιμετώπιση παρόμοιων αιτημάτων δικαστικής συνδρομής με αντικείμενο το άνοιγμα λογαριασμών, τα στοιχεία των οποίων αποκτήθηκαν μέσω αξιοποίνων πράξεων. Το δικαστήριο δεν υπεισήλθε στην ουσία της υπόθεσης, αλλά ασχολήθηκε αποκλειστικά με το ζήτημα της υποκλοπής των δεδομένων υπό το πρίσμα της παραβίασης της λεγόμενης αρχής της εμπιστοσύνης που διέπει τις διακρατικές σχέσεις. Με την απόφαση αυτή, ακυρώθηκε αμετάκλητα η απόφαση της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας, με την οποία είχε διαταχθεί τον Νοέμβριο του 2017 η άρση του τραπεζικού απορρήτου του λογαριασμού του εντολέα μου και η διαβίβαση των σχετικών πληροφοριών στις ελληνικές αρχές».

Keywords
Τυχαία Θέματα