Έμφυλες Διακρίσεις: Μια ψυχοκοινωνική και νομική ανάλυση των έμφυλων στερεοτύπων και πρακτικά εργαλεία για τη αντιμετώπισή τους

Με αφορμή την δημοσίευση της έρευνας «Η Νομοθετική Αντιμετώπιση των Έμφυλων Διακρίσεων στην Ελλάδα»το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας και η Συμμαχία των Φύλων σας προσκαλούν σε ενημερωτική εκδήλωση για δημοσιογράφους και ΜΜΕ, με στόχο την παρουσίαση της έρευνας και ανάλυση των ευρημάτων της.

Την μελέτη θα παρουσιάσουν οι συγγραφείς και δικηγόροι Δέσποινα Νάτση και Θωμαή Παπά.

Στη παρουσίαση θα συμμετέχουν:

Όλγα Δρόσου, Διευθύντρια Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ, Γραφείο Θεσσαλονίκης, Ελλάδα

Βαγγέλης Κοσμάτος, Ψυχολόγος - ειδικός σε θέματα φύλου, επιστημονικός υπεύθυνος της Συμμαχίας των Φύλων

Λίνα Παπαδοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΑΠΘ και επιστημονική επιβλέπουσα της μελέτης

Παρακαλούμε οι ενδιαφερόμενοι και ενδιαφερόμενες να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Τρίτη 8/10 στο: g.all.initiative@gmail.com και στα τηλέφωνα: 6947344614 & 6977092546

Πληροφορίες:

Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας, Ευάγγελος Αστυρακάκης 2310 282829, email: E.astyrakakis@gr.boell.org

Η Συμμαχία των Φύλων, Αναστασία Βαϊτσοπούλου 6947344614, email: g.all.initiative@gmail.com

Εκδηλώσεις στο πλαίσιο παρουσίασης της μελέτης

Πέμπτη 10/10/2019, 17:30-21:00, Σεράφειο δήμου Αθηναίων - Κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων (ισόγειο), Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη

Ανοιχτή εκδήλωση για την παρουσίαση και συζήτηση της μελέτης με τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών με αρμοδιότητα σε θέματα φύλου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικών επιστημόνων - πανεπιστημιακών και εκπροσώπων φορέων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα.

Είσοδος ελεύθερη.

Παρασκευή 11/10/2019, 17:00-21:00 και Σάββατο, 12/10/2019, 10:00-15:00, Σεράφειο δήμου Αθηναίων - Αίθουσα Social Dynamo Ιδρύματος Μποδοσάκη (2 όροφος), Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη

Διήμερο Βιωματικό σεμινάριο

«Έμφυλες Διακρίσεις: Μια ψυχοκοινωνική και νομική ανάλυση των έμφυλων στερεοτύπων και πρακτικά εργαλεία για τη αντιμετώπισή τους», Διήμερο Βιωματικό σεμινάριο. Δήλωση συμμετοχής απαραίτητη. Θα ακολουθήσει ειδική ενημέρωση.

Παρασκευή 11 και Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

Σεράφειο δήμου Αθηναίων, Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη, Αθήνα

Αίθουσα Social Dynamo (2 όροφος)

Οι διεργασίες και διεκδικήσεις του φεμινιστικού κινήματος έφεραν στο προσκήνιο τα ζητήματα των διαφορετικών πτυχών του φύλου και έθεσαν τις βάσεις για μια πιο βαθιά και ειλικρινή συζήτηση αυτών των ζητημάτων ταμπού. Κατέδειξαν πώς η έννοια του φύλου πέρα από τη βιολογική του διάσταση είναι μια «κοινωνική κατασκευή», καθορίζεται δηλαδή από τις κοινωνικές και πολιτισμικές αντιλήψεις μιας κοινωνίας, και πώς αυτό το γεγονός καθορίζει τις κοινωνικές σχέσεις και εν γένει την οργάνωση της κοινωνίας. Η έμφυλη ταυτότητα άλλωστε δεν αναφέρεται μόνο στο βιολογικό φύλο ενός ατόμου, αλλά εμπεριέχει την έκφραση φύλου, την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Πέρα από τοπικές ιδιαιτερότητες, χαρακτηριστικό των πατριαρχικών κοινωνιών είναι η άνιση κατανομή ισχύος μεταξύ αντρών και γυναικών, με τις γυναίκες να καταπιέζονται συστημικά και ουσιαστικά. Ορίζοντας κοινωνικούς ρόλους σε άνδρες και γυναίκες, δεν δίνεται χώρος για τη συνύπαρξη με τα άτομα η ταυτότητα των οποίων υπερβαίνει αυτή τη διπολική «κανονικότητα».

Στο πλαίσιο των τριήμερων δράσεων, με αφορμή την ολοκλήρωση της έρευνας και την έκδοση της μελέτης με τίτλο «Η Νομοθετική Αντιμετώπιση των Έμφυλων Διακρίσεων στην Ελλάδα», διοργανώνεται το παρακάτω βιωματικό σεμινάριο για εργαζόμενα πρόσωπα, εθελοντές και στελέχη φορέων και οργανώσεων (της πολιτείας και της κοινωνίας των πολιτών) που υλοποιούν σχετικές δράσεις.

Γενικός σκοπός σεμιναρίου:

Η ενεργητική/βιωματική εμπλοκή των συμμετεχόντων προσώπων με θέματα και προβληματικές που σχετίζονται με την έμφυλη ταυτότητα και έκφραση, τόσο στην ψυχοκοινωνική όσο και στη νομική διάσταση του φαινομένου. Με απώτερο στόχο τη δυνατότητα επένδυσης της εμπειρίας αυτής στην προσωπική, εργασιακή και κοινωνική τους πραγματικότητα. Στην προοπτική δημιουργίας δικτύων, συνεργειών και νέων σχεδίων δράσης.

Πρόγραμμα σεμιναρίου:

Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019 - Α΄ μέρος

17:00-17:30 Καλωσόρισμα και εγγραφές

17:30-18:40 «Αποτυπώνοντας σώματα και φύλα, αλλιώς…»

18:40-18:50 Μικρό Διάλλειμα

18:50-19:30 «Από την ισότητα των φύλων στις έμφυλες ταυτότητες: ορολογίες και άνθρωποι»

19:30-20:40 «Πραγματικές ιστορίες ανθρώπων»

20:40-21:00 Ολοκλήρωση Α΄ μέρους εργαστηρίου, αξιολόγηση/αναστοχασμός και επαναστοχοθέτηση

Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2019 - Β΄ μέρος

10:00-10:30 Καλωσόρισμα και εγγραφές

10:30-12:00 «Η νομική διάσταση του φύλου στην Ελλάδα»

12:00-12:10 Μικρό διάλειμμα

12:10-13:30 «Μελέτη και αξιοποίηση τεχνογνωσίας»

13:30-13:40 Μικρό διάλειμμα

13:40-14:50 «Δημιουργώντας νέες ιδέες και δράσεις»

14:50-15:00 Ολοκλήρωση εργαστηρίου, συνολική αξιολόγηση/αναστοχασμός και επαναστοχοθέτηση

Συντονισμός εργαστηρίων:

Ευάγγελος Αστυρακάκης, υπ. διδάκτορας Νομικής ΑΠΘ, υπεύθυνος προγράμματος Δημοκρατίας, Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Γραφείο Θεσσαλονίκης – Ελλάδα

Βαγγέλης Κοσμάτος, ψυχολόγος, ειδικός σε θέματα φύλου

Δέσποινα Νάτση, νομικός

Γιώργος Νικολαΐδης, ηθοποιός- θεατρικός συγγραφέας, εκπαιδευτής ενηλίκων

Για δήλωση συμμετοχής στο βιωματικό σεμινάριο, μέχρι 4/10, πατήστε εδώ:

https://forms.gle/QjgQjT4RTgYaM2DP9

Η Νομοθετική Αντιμετώπιση των Έμφυλων Διακρίσεων στην Ελλάδα

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019, ώρα 18:00-20.30

Σεράφειο δήμου Αθηναίων, Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη, Κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων


Οι διεργασίες και διεκδικήσεις του φεμινιστικού κινήματος έφεραν στο προσκήνιο τα ζητήματα των διαφορετικών πτυχών του φύλου και έθεσαν τις βάσεις για μια πιο βαθιά και ειλικρινή συζήτηση αυτών των ζητημάτων ταμπού. Κατέδειξαν πως η έμφυλη ταυτότητα δεν αναφέρεται μόνο στο βιολογικό φύλο ενός ατόμου, αλλά εμπεριέχει την έκφραση φύλου, την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Πέρα από τοπικές ιδιαιτερότητες, χαρακτηριστικό των πατριαρχικών κοινωνιών είναι η άνιση κατανομή ισχύος μεταξύ αντρών και γυναικών, με τις γυναίκες να καταπιέζονται συστημικά και ουσιαστικά. Ορίζοντας κοινωνικούς ρόλους σε άνδρες και γυναίκες, δεν δίνεται χώρος στα άτομα, η ταυτότητα των οποίων υπερβαίνει αυτή τη διπολική «κανονικότητα».

Η μελέτη του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ Ελλάδας που παρουσιάζουμε αποσαφηνίζει βασικές έννοιες και προσεγγίσεις που αφορούν το φύλο και τις έμφυλες διακρίσεις και αξιολογεί το ισχύον θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με την αντιμετώπιση των έμφυλων διακρίσεων στην Ελλάδα. Εστιάζει στους νόμους που ψηφίστηκαν από τη Βουλή τα τελευταία χρόνια και αφορούν στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, κυρίως κατά των γυναικών, καθώς επίσης και στους νόμους που κατοχυρώνουν βασικά δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, όπου η Ελλάδα υστερούσε κατά πολύ έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Η μελέτη καταδεικνύει, ότι για την καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων και την κατάκτηση της ουσιαστικής ισότητας και ίσης μεταχείρισης, δεν αρκεί μόνο η θεσμική προστασία, αλλά απαιτείται συνεχής αγώνας κυρίως σε επίπεδο αλλαγής των κοινωνικών αντιλήψεων.

Την μελέτη θα παρουσιάσουν οι συγγραφείς και δικηγόροι Δέσποινα Νάτση & Θωμαή Παπά.

Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις:

Μαρία Συρεγγέλα, Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων

Πάνος Αλεξανδρής, Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (tbc)

Μαρία Στρατηγάκη, Αναπλ. Καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Καλλιόπη Λυκιοβαρδή, Συνήγορος του Πολίτη

Έλλη Βαρχαλαμά, ΓΣΕΕ (tbc)

Σίσσυ Βωβού, «ΤΟ ΜΩΒ»– Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων

Αριάδνη Πετράκη, Colour Youth (tbc)

Χρήστος Ηλιάδης, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Στέλλα Μπελιά, Οικογένειες Ουράνιο Τόξο

Μαρίνα Γαλανού, Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, Μέλος Δικτύου Select Respect

Συντονισμός: Λίνα Παπαδοπούλου, Αναπλ. Καθηγήτρια Νομικής ΑΠΘ και επιστημονική επιβλέπουσα της μελέτης.

Είσοδος ελεύθερη. Άφιξη στο χώρο και εγγραφές 17:30.

Keywords
Τυχαία Θέματα