Εμβόλιο κορονοϊού: Ίσως το έχουμε μέχρι το τέλος του έτους

Το εμβόλιο που αναπτύσσει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca κατά του κορονοϊού ενδέχεται να είναι έτοιμο ως το τέλος του έτους, όμως αυτό δεν είναι βέβαιο, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Σάρα Γκίλμπερτ.

Το πειραματικό εμβόλιο παράγει σημαντική ανοσοαπόκριση, σύμφωνα με τα πρώτα στάδια των κλινικών δοκιμών που διεξήχθησαν, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, γεγονός που γέννησε ελπίδες ότι ένα εμβόλιο κατά της covid-19 μπορεί

να είναι διαθέσιμο ως το τέλος του 2020.

«Η διάθεση ενός εμβολίου στο τέλος του έτους: είναι μια πιθανότητα αλλά δεν υπάρχει απολύτως καμία βεβαιότητα, διότι πρέπει να συμβούν τρία πράγματα», τόνισε η Γκίλμπερτ μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC.

Η ερευνήτρια εξήγησε ότι τα τρία αυτά πράγματα είναι: να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις δοκιμές τελικού σταδίου, να παραχθούν μεγάλες ποσότητές του και οι ρυθμιστικές αρχές να συμφωνήσουν άμεσα να του δώσουν άδεια για έκτακτη χρήση.

«Και τα τρία αυτά πρέπει να συμβούν προτού μπορέσουμε να δούμε μεγάλο αριθμό ανθρώπων να εμβολιάζεται», υπογράμμισε η ερευνήτρια.

Οι επιστήμονες της Οξφόρδης έχουν στόχο την παραγωγή ενός εκατομμυρίου δόσεων του εμβολίου ως τον Σεπτέμβριο. Εξάλλου δοκιμές τελικού σταδίου έχουν ξεκινήσει για το εμβόλιο αυτό στη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, ενώ αναμένεται να αρχίσουν και στις ΗΠΑ.

«Είναι κρίσιμο να εκτεθούν αρκετοί άνθρωποι που έχουν κάνει το εμβόλιο στον ιό ώστε να αποδειχθεί πραγματικά αν προλαμβάνει την ασθένεια και αν παραμένει ασφαλές», δήλωσε από την πλευρά του ο Τζον Μπελ καθηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ποια είναι η Σάρα Γκίλμπερτ

Η 58χρονη Σάρα Γκίλμπερτ, σύμφωνα με το Bloomberg, εργάζεται μέρα-νύχτα και κοιμάται ελάχιστες ώρες. Ξυπνάει στις 04:00 εργάζεται από το σπίτι και ύστερα πηγαίνει στο εργαστήριο με το ποδήλατό της. Εργάζεται εδώ και δύο δεκαετίες «παρασκηνιακά» για την παραγωγή αμέτρητων εμβολίων. Η Σάρα Γκίλμπερτ είναι εδώ και καιρό στο «στόχαστρο» των media στην Βρετανία, κάτι που βλέπει περισσότερο ως αντιπερισπασμό, παρά ως κάτι θετικό.

Στα τέλη Απριλίου κι ενώ είχε «στριμώξει» μια διαδικασία που συνήθως διαρκεί περίπου πέντε χρόνια σε λιγότερο από τέσσερις μήνες, η Γκίλμπερτ και η ομάδα της ξεκίνησαν μια δοκιμή σε 1.100 ανθρώπους. Είναι τέτοιο το προβάδισμα της συγκεκριμένης «υποψηφιότητας» που πιθανώς θα έχει ολοκληρώσει την εκτενέστατη δοκιμή εμβολιασμού (σ.σ. 10.000 ανθρώπων) πριν οι υπόλοιποι υποψήφιοι να μπορούν να ξεκινήσουν καν τις δοκιμές σε τόσο μεγάλη κλίμακα, είπε μια εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης σε μια ακροαματική επιτροπή στις αρχές Ιουλίου.

Η Γκίλμπερτ, όταν άκουσε πρώτη φορά για τα περιστατικά πνευμονίας στην Κίνα μετά την Πρωτοχρονιά του 2020, δεν ήταν σίγουρη για το πόσο γρήγορα θα γινόταν η εξάπλωση. «Δεν ξέραμε στην αρχή τι είναι. Μιλούσα με συναδέλφους και σκεφτόμουν ότι όταν βγει η αλληλουχία, θα κάνουμε κάτι. Θα κάνουμε τεστ σε ποντίκια, θα δείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε». Όταν στις 10 Ιανουαρίου οι Κινέζοι επιστήμονες δημοσιοποίησαν την γενετική αλληλουχία του νέου κορονοϊού, η ίδια «έπιασε δουλειά».

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είχε ένα ασυνήθιστο πλεονέκτημα για Πανεπιστημιακό Ίδρυμα: Τις δικές του εγκαταστάσεις παραγωγής εμβολίων, όπου μπορούσαν γρήγορα να “κατασκευάσουν” ένα εμβόλιο για την πρώτη φάση των δοκιμών σε ανθρώπους.

Στις 17 Φεβρουαρίου του 2020, η ομάδα της ξεκίνησε τις δοκιμές σε ποντίκια με το εμβόλιο. Για να επιταχύνει την διαδικασία που κανονικά παίρνει μήνες, έκανε ταυτόχρονα πολλά βήματα. «Δεν χρειάζεται να σε γιατρέψει. Θέλουμε ένα εμβόλιο που να εμποδίζει τους ανθρώπους από το να πηγαίνουν στο νοσοκομείο και να πεθαίνουν. Αν μπορείς να το πετύχεις αυτό, πιστεύω πως οι άνθρωποι θα είναι πολύ χαρούμενοι», λέει η Γκίλμπερτ.

Τώρα η ίδια εμφανίζεται εξαιρετικά αισιόδοξη, καθώς όπως λέει η ίδια το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει 80% πιθανότητα να είναι αποτελεσματικό στο να εμποδίζει τον κορονοϊό να αναπτυχθεί σε ανθρώπους οι οποίοι εκτέθηκαν απέναντί του.

Keywords
Τυχαία Θέματα