Εμβόλιο κορονοϊού: Πρωτοφανείς ταχύτητες από τους επιστήμονες για την ανακάλυψή του
Αν υπάρχει ένα θετικό στοιχείο το οποίο αναγνωρίζεται από όλους στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, είναι η συστράτευση δυνάμεων προκειμένου να ανακαλυφθούν θεραπείες και εμβόλια για τον ιό. Οι επιστήμονες κάνουν σήμερα λόγο για πρωτοφανείς ταχύτητες όσον αφορά στις έρευνες που πραγματοποιούν και θεωρούν ότι με βάση το θετικό σενάριο θα έχουμε ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο στις αρχές του 2021. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί να κυκλοφορήσει άμεσα σε μεγάλες ποσότητες
Όπως είχε αναφέρει ο καθηγητής επιδημιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ήδη από το Μάιο, τα νέα είναι μεν ενθαρρυντικά, όμως "Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Υπάρχουν ειδικά δεδομένα, τα οποία πρέπει ο κόσμος να τα μάθει. Μια διαδικασία παραγωγής εμβολίου περνά από συγκεκριμένες επιστημονικές φάσεις που είναι η φάση 1, η φάση 2, η φάση 3. Στις προ-κλινικές φάσεις δοκιμάζεται σε πειραματόζωα, όπως ποντίκια και πίθηκοι, δηλαδή θηλαστικά τα οποία έχουν παρόμοια συμπεριφορά με τον άνθρωπο. Εάν περάσει από αυτό το στάδιο πάει στη φάση των υγιών εθελοντών, την πρώτη φάση, που δοκιμάζουμε διαδοχικά μεγαλύτερες δόσεις, προσπαθούμε να βρούμε την τέλεια δόση που κάνει ικανοποιητικό αριθμό αντισωμάτων. Στη μεσαία, στη δεύτερη φάση, εξετάζουν εκατοντάδες ανθρώπους, 600, 1.000, στους οποίους βλέπουν εάν δουλεύει καλά η πρώτη δόση, με ασφάλεια, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες και δημιουργεί ψηλά αντισώματα. Και στην τρίτη φάση, το δίνουν στον πληθυσμό για να δουν εάν δουλεύει έναντι του ιού".
Όλες αυτές οι φάσεις, διαρκούν μεγάλο χρονικό διάστημα και μέχρι να δοθεί η έγκριση περνάει ένας χρόνος ή και ενάμισης και γι' αυτό ειδικά στους πρώτους μήνες της πανδημίας αναφέρονταν ότι θα αναμένουμε 12-18 μήνες προκειμένου να έχουμε ένα εγκεκριμένο εμβόλιο.
Η διαδικασία
Σύμφωνα λοιπόν με την επιστημονική κοινότητα η διαδικασία από την έρευνα στην κυκλοφορία του εμβολίου είναι η εξής:
Προ-Κλινικές Μελέτες
Στο στάδιο αυτό αποφασίζεται το ποια τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί, δηλαδή αν θα είναι "νεκρό εμβόλιο" (αυτό που περιέχει αδρανοποιημένο ιό), "ζωντανό" εμβόλιο (ένας δηλαδή αποδυναμωμένος ιός), DNA εμβόλια, RNA εμβόλια κ.ά. Στη συνέχεια ελέγχεται η τοξικότητα σε κύτταρα και αν προκαλεί ανοσοαντίδραση. Είναι η πρώτη διαδικασία η οποία γίνεται στο "μικροσκόπιο"
Μετά το υποψήφιο εμβόλιο δοκιμάζεται σε ζωντανούς οργανισμούς, όπως αναφέραμε και παραπάνω.
Κλινικές Μελέτες
Εφόσον εξασφαλιστεί ότι το εμβόλιο δεν έχει επιπτώσεις στην υγεία ενός οργανισμού, αρχίζει η χορήγησή του σε ανθρώπους, δηλαδή μπαίνει στο στάδιο των κλινικών μελετών που συνολικά έχει 4 φάσεις, με την πλέον σημαντική να είναι η φάση 3. Αυτή τη στιγμή πάνω από 42 εμβόλια βρίσκονται σε κλινικές μελέτες σε ανθρώπους και 10 βρίσκονται σε μελέτες φάσης 3.
Φάση 1: Το εμβόλιο εφαρμόζεται σε ένα μικρό αριθμό ατόμων, περίπου 50 ως 100 ατόμων. Μάλιστα, οι άνθρωποι αυτοί είναι όλοι υγιείς, όποτε δε ρισκάρεις να εμφανίσουν πολύ σοβαρές παρενέργειες. Μετά τη χορήγηση τα άτομα αυτά παρακολουθούνται για 2-3 μήνες.
Φάση 2: Εφόσον όλα πάνε καλά στην Φάση 1 το επόμενο βήμα είναι η Φάση 2 όπου επιλέγεται μεγαλύτερο πλήθος ανθρώπων, περί τους 1.000 εθελοντές. Εδώ όμως δεν χορηγείται σε όλους το εμβόλιο αλλά στους μισούς και στους υπόλοιπους ένα πλασματικό εμβόλιο placebo που συνήθως μπορεί αν έχει όλα τα συστατικά του εμβολίου εκτός από το βασικό (πχ τον αδρανοποιημένο ιό) που δοκιμάζεται. Έτσι, συγκρίνονται τα συμπτώματα και η εξέλιξη της νόσου ανάμεσα σε αυτούς που έλαβαν το κανονικό εμβόλιο και αυτούς που έλαβαν το εικονικό εμβόλιο.
Φάση 3: Θεωρείται η πιο σημαντική καθώς αυξάνεται περισσότερο το πλήθος των εθελοντών και μάλιστα επιλέγονται και κατηγορίες ατόμων που πάσχουν και από κάποια νοσήματα αρκετά συνηθισμένα όπως ο διαβήτης, ή οι καρδιοπάθειες, ή είναι μεγαλύτερη σε ηλικία. Δηλαδή δημιουργείται ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού.
Συνήθως η κάθε φάση διαρκεί τουλάχιστον 3 μήνες και εφόσον βέβαια δεν υπάρξει διακοπή από κάποιο έκτακτο λόγο που θα πρέπει να αξιολογηθεί, ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία. Ταυτόχρονα τα όποια αποτελέσματα προκύπτουν από την κάθε φάση στέλνονται στους εγκριτικούς οργανισμούς και συγκεκριμένα στον FDA (Αμερική) και τον ΕΜΑ (Ευρώπη).
Μετά την έγκριση του εμβολίου υπάρχουν οι Κλινικές Μελέτες Φάσης 4, στις οποίες οι φαρμακευτικές που το παράγουν να έχουν εξασφαλίσει την άδεια κυκλοφορίας του τελικού προϊόντος, δίνοντας παράλληλα στοιχεία από γιατρούς και νοσοκομεία ώστε να γνωρίζουμε τελικά το κατά πόσο η θεραπεία λειτουργεί, για το αν έχει παρενέργειες ή χρειάζεται αλλαγές.
Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω και για να είναι απόλυτα ασφαλής η διαδικασία, το λιγότερο που απαιτείται είναι 1 χρόνος. Στην περίπτωση του κορονοϊού διαπιστώνουμε μια σχετικά αυξημένη ταχύτητα στην οποία συνέβαλλε και το γεγονός ότι οι εγκριτικές αρχές δίνουν προτεραιότητα στους ελέγχους για την πορεία των μελετών.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ LOCKDOWN: Τι ισχύει για τους νέους περιορισμούς ΕΡΓΑΣΙΑ: Τι ισχύει για το επίδομα αναστολής και τα επιδόματα ανεργίας ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Που στέλνω SMS και οι κωδικοί - Με τεστ η είσοδος στη χώρα ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ: Ποιες επιχειρήσεις κλείνουν και ποιες μένουν ανοιχτές ΣΧΟΛΕΙΑ: Πώς θα πηγαίνετε τα παιδιά στο σχολείο ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ: Πόσα άτομα επιτρέπονται σε αυτοκίνητα IX, και ταξί Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ: Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορονοϊούΟ Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) πρόσφατα ανακοίνωσε ότι δε θα υπάρξει καμία έκπτωση κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των υποψήφιων εμβολίων όσον αφορά στην ασφάλεια και στην αποτελεσματικότητα. Επιπλέον, τόσο ο FDA όσο και το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ σχεδιάζει ήδη εντατικές ενέργειες επιτήρησης της ασφάλειας των εμβολίων ακόμα και μετά από μια πιθανή έγκριση.
Σχετικά με την ανάγκη ανοσοποίησης του πληθυσμού, σημειώνεται ότι τα σημερινά δεδομένα δείχνουν ότι περίπου το 90% των ανθρώπων είναι ευάλωτοι σε πιθανή λοίμωξη από το νέο κορονοϊό. Λαμβάνοντας υπόψη ότι περίπου το 60% έως 70% του πληθυσμού πρέπει να αποκτήσει ανοσία, είτε μέσω φυσικής λοίμωξης είτε μέσω εμβολιασμού, περίπου 5.6 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πρέπει να αποκτήσουν ανοσία για να επιτύχουμε την ανοσία αγέλης και να τερματίσει η πανδημία. Ερώτημα αποτελεί βεβαίως πότε θα καταστεί δυνατή η ανοσοποίηση μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο ακόμα και με διαθέσιμο εμβόλιο, λαμβάνοντας υπόψη μειονοτικές κοινότητες καθώς και χώρες με περιορισμένους πόρους.
Ειδική επιτροπή έχει συσταθεί από την Εθνική Ακαδημία Ιατρικής (NAM) των ΗΠΑ με σκοπό τον καθορισμό των πληθυσμιακών ομάδων που θα λάβουν κατά προτεραιότητα το εμβόλιο έναντι του ιού.
Επίσης είναι απαραίτητο να υπάρχει και μια σαφής επικοινωνιακή στρατηγική ώστε η πολιτική πρόληψης να έχει μεγάλη απήχηση και αποδοχή από την κοινή γνώμη και να είναι αποτελεσματική. Τα διαφανή αποτελέσματα των κλινικών μελετών και η επικοινωνία τους με κατανοητό τρόπο ώστε να γίνουν αντιληπτά από τους πολίτες αποτελούν συστατικά στοιχεία της επιτυχίας. Η διαφάνεια και η κατανόηση είναι η απάντηση στην αμφισβήτηση των ιατρικών συστάσεων. Βασική προϋπόθεση είναι σαφώς η εκπαίδευση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, το οποίο θα έχει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια εμβολιασμού με ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο Καντέρ προειδοποιεί τον Ερντογάν: Είσαι ο επόμενος
- Ιωαννίδης: Δεν χρειάζονται τα lockdown που καταστρέφουνε τη ζωή μας, αλλά στοχευμένες προσεγγίσεις για τις ευπαθείς ομάδες (video)
- Τραμπ : Κακόκεφος στην επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, μετά την ήττα
- Lockdown: Τι ισχύει για ζευγάρια που δεν συγκατοικούν
- Αυτά είναι τα σημάδια που μαρτυρούν την ρευματοειδή αρθρίτιδα
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 8 Νοεμβρίου
- Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ : Η πρώτη αντίδραση Τραμπ στην ήττα του
- Lockdown: Τι ώρες λειτουργούν τα σούπερ μάρκετ
- Πιερία: «Γκραφιτάς» ετών 71... μεταμόρφωσε ολόκληρο το χωριό του
- Θέλεις να χάσεις βάρος; Αυτές είναι οι τροφές που μπορείς να τρως κάθε μέρα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις News 24|7
- Οι Αμερικανοί celebrities πανηγυρίζουν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν
- Εμβόλιο κορονοϊού: Πρωτοφανείς ταχύτητες από τους επιστήμονες για την ανακάλυψή του
- Γιατί το multitasking είναι πολύ κακή ιδέα, σύμφωνα με έναν νευρολόγο
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Κυριακή 8 Νοεμβρίου
- Ιστορική ομιλία νίκης από τον Τζο Μπάιντεν: "Θα ηγηθούμε όχι με τη δύναμή μας, αλλά με το καλό μας παράδειγμα"
- Ερντογάν: Το Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται κοντά στη "νίκη" στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
- Κορονοϊός: Πάνω από 40.000 οι θάνατοι στη Γαλλία
- Παροδικές νεφώσεις την Κυριακή
- Τελευταία Νέα News 24|7
- Εμβόλιο κορονοϊού: Πρωτοφανείς ταχύτητες από τους επιστήμονες για την ανακάλυψή του
- Ιστορική ομιλία νίκης από τον Τζο Μπάιντεν: "Θα ηγηθούμε όχι με τη δύναμή μας, αλλά με το καλό μας παράδειγμα"
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Κυριακή 8 Νοεμβρίου
- Κορονοϊός: Πάνω από 40.000 οι θάνατοι στη Γαλλία
- Οι Αμερικανοί celebrities πανηγυρίζουν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν
- Γιατί το multitasking είναι πολύ κακή ιδέα, σύμφωνα με έναν νευρολόγο
- Παροδικές νεφώσεις την Κυριακή
- Ερντογάν: Το Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται κοντά στη "νίκη" στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
- Ουάσινγκτον: Πανηγυρισμοί και χοροί στους δρόμους για τη νίκη Μπάιντεν
- Αμερικανικές εκλογές: Ο Ντόναλντ Τραμπ απορρίπτει το αποτέλεσμα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ρίκα Διαλυνά: To περιστατικό που την τρόμαξε μετά την ταινία Τρελοπενηντάρης
- Κορωνοϊός Ελλάδα νεκροί: «Μαύρη» ημέρα για τη χώρα μας – Ρεκόρ θανάτων σε 24 ώρες
- Ο Τραμπ δεν σκοπεύει να παραδεχθεί σύντομα την ήττα του εκτιμούν σύμβουλοι και σύμμαχοί του
- “Ο Γαληνός της Ικαρίας” – Το νέο βιβλίο της Φίλιας Ξυλά – Παττακού
- ΕΡΤ3 – Είναι η σειρά σου… αγάπη μου! – Α’ Τηλεοπτική Μετάδοση (trailer)
- Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού: Ο πρώτος φορέας εικονικής πραγματικότητας στην Ελλάδα -Συμβάλλει στην ευρωπαϊκή έρευνα για την επεκταμένη πραγματικότητα
- Θεσσαλονίκη: Μια ψηφιακή πλατφόρμα βοηθά άνεργους να βρουν δουλειά
- ΕΡΤ3 – Χορωδία – Ταινία (trailer)
- ΕΡΤ3 – ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΟΥΚΕΡΝΗΣ 2019: Ο CHAIILY ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ ΡΑΧΜΑΝΙΝΟΦ (Α’ Τηλεοπτική Μετάδοση) – Μουσική Συναυλία (trailer)
- «Ποπ μαγειρική» με τον σεφ Μανώλη Παπουτσάκη στην ΕΡΤ2