Ένας εκνευριστικός τρόπος να διαχειριστείτε τον εκνευρισμό σας

Θυμώνετε εύκολα; Να σας πούμε πως υπάρχει σύνδρομο που συνδέεται με το θυμό. Λέγεται "Ιntermittent Εxplosive Disorder" και σημαίνει "Διαλείπουσα Εκρηκτική Διαταραχή". Αφορά τους ανθρώπους που δεν μπορούν να συγκρατήσουν τον εκνευρισμό τους και προβαίνουν σε βίαιες πράξεις -δεν μπορούν να ελέγξουν τη συμπεριφορά τους. Εν τω μεταξύ, και αυτό συνδέεται άμεσα με τη ψυχική κατάσταση.

Γιατροί δεν είμαστε για να κάνουμε διαγνώσεις, ωστόσο οι ειδικοί εξηγούν πως το πρώτο σημάδι για να καταλάβεις πως κάτι έχει βγει

από τα όρια είναι το δυσανάλογο της οργής, σε σχέση με ένα συμβάν που το προκάλεσε. Πολλώ δε, όταν δεν υπάρχει πρόκληση. Για παράδειγμα, αν αρχίσετε να ουρλιάζετε, γιατί κάποιος δεν έβαλε το καπάκι στο μπουκάλι με το νερό, μάλλον θα πρέπει να ερευνήσετε το θέμα σας. Το αυτό θα χρειαστεί και αν αισθάνεστε απρόθυμος να εκφράσετε την οργή σας, την κατάλληλη στιγμή -ώσπου μαζεύετε, μαζεύετε, μαζεύετε και κάποια στιγμή, συνήθως δια ασήμαντη αφορμή, ξεσπάτε. Αυτό λέγεται "παθητική επιθετικότητα". Τα υπόλοιπα, με τους ειδικούς. Εδώ θα διαβάσετε τρεις τρόπους, τους οποίους έδωσαν ειδικοί του ζητήματος, για να ελέγχετε τα νεύρα σας.

Η νέα καμπάνια που "τρέχει" στην Αγγλία λέγεται "Take 90". Ερευνητές κατέληξαν στο ότι οι ορμόνες που εκρήγνυνται από το θυμό, χρειάζονται ενάμιση λεπτό για να διαπεράσουν το σώμα μας. "Πριν τη βία, έρχεται ο θυμός και ο θυμός προκαλείται από συγκεκριμένες χημικές ουσίες που απελευθερώνει ο εγκέφαλος μας. Χρειάζονται 90'' για να εξαφανιστούν αυτές οι ουσίες και μαζί τους να εξαφανιστούν ο θυμός και η επιθετικότητα", τονίζεται στο ντοκιμαντέρ που στηρίζει η αστυνομία του Λονδίνου, μεταξύ άλλων οργανισμών (συμπεριλαμβανομένων αυτών που ασχολούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς). H καμπάνια περιλαμβάνει το video που είδατε (διάρκειας 90''), ένα app για διαλογισμό (Calm) και 90 emoticons από θυμωμένα μέχρι ήρεμα. Πάμε τώρα στα δικά μας.

Σε σχετική ερώτηση που έθεσε η Guardian, το 60% των αναγνωστών που μπήκαν στον κόπο να απαντήσουν, είπαν πως θα έμπαιναν στη διαδικασία. Το 40% προτίμησε το "θα εκνευριζόμουν περισσότερο". Ο Mike Fisher, διευθυντής της British Association of Anger Management δήλωσε πως όταν νιώθει στρεσαρισμένος, θα εξοργιζόταν αν έπρεπε να μετρήσει 90 δευτερόλεπτα, εξηγώντας πως η όλη καμπάνια μπορεί να γυρίσει σε μπούμερανγκ.

Οπότε, τι άλλο μπορείτε να κάνετε; Σύμφωνα με δημοφιλές πρόγραμμα διαχείρισης θυμού έχετε τις εξής επιλογές.

Ρωτήστε τον εαυτό σας γιατί έχετε εκνευριστεί

Όταν νιώσετε πως αρχίζετε να "βράζετε" αναρωτηθείτε ποιος είναι ο λόγος. "Αν δεν πάρετε την ευθύνη του θυμού σας, αν πιστέψετε πως κάποιος άλλος ευθύνεται για αυτόν, θα είναι σαν να ανεβαίνετε σε βουνό, με μια πέτρα δεμένη στα πόδια σας" λέει ο Καθηγητής Windy Dryden.

Ζητήστε βοήθεια

"Αναπτύξτε ένα δίκτυο υποστήριξης, τουλάχιστον οκτώ ανθρώπων, στους οποίους να μπορείτε να απευθυνθείτε αν νιώσετε θυμό" πρότεινε ο Fisher, "η υποστήριξη είναι θεμελιώδης, στη διαχείριση του θυμού. Αν υπάρχει κάποιος πρόθυμος να σας ακούσει, μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα. Δεν θέλετε ανθρώπους που συμφωνούν μαζί σας. Προτιμήστε εκείνους που θα σας πουν "μια στιγμή, ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα;".

Αναγνωρίστε τα σημάδια στο σώμα σας

Ο Mike Brambleby, ο οποίος λειτουργεί ως μεσάζοντας σε εργασιακούς χώρους, λέει πως για να έχετε συζητήσεις, αντί για καβγάδες, βοηθά να αναγνωρίζετε τα σημάδια του θυμού. "Κάποιοι αισθάνονται πιο ζεστοί, άλλοι πιο κρύοι, υπάρχουν κι εκείνοι που νιώθουν ιδρωμένες τις παλάμες τους. Είναι η στιγμή που χρειάζεται να σκεφτείτε, πριν μιλήσετε. Να ζητήσετε ένα λεπτό".

Keywords
Τυχαία Θέματα