Ενεργοποιήθηκαν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος: Στο 30% του ΑΕΠ η ελάφρυνση

Στην μείωση του λόγου του ελληνικού χρέους κατά 30% του ΑΕΠ ως το 2060 οδηγεί η ενεργοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων που ενέκρινε σήμερα το ΔΣ του EFSF.

Ως γνωστό τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 22ας Ιουνίου από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών μετά το ουσιαστικό κλείσιμο του τρίτου προγράμματος προσαρμογής από την Ελλάδα

αφορούν:

Την κατάργηση του πέναλτυ επιτοκίου (2%) στα επιτόκια δανείου 11 δισ ευρώ που έκανε η Ελλάδα από τον EFSF για την επαναγορά χρέους στο τέλος του 2012. Το χρέος αυτό αν δεν πληρώνονταν ως το τέλος του 2016 - κάτι που δεν έγινε - θα είχε υψηλότερο επιτόκιο κατά 2%.

Την περαιτέρω αναβολή κατά 10 έτη της αποπληρωμής τόκων και αποσβέσεων από τα δάνεια του EFSF ύψους 96,4 δισ. προς την Ελλάδα.

Την παράταση της ανώτατης μέσης ωρίμανσης των προαναφερθέντων δανείων κατά 10 έτη.

Σε δήλωσή του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και διευθύνων σύμβουλος του EFSF Κλάους Ρέγκλιγνκ επεσήμανε ότι, βάσει των εκτιμήσεων, η συνολική δέσμη μεσοπρόθεσμων μέτρων που συμφωνήθηκαν από το Eurogroup τον περασμένο Ιούνιο θα πρέπει να οδηγήσει σε σωρευτική μείωση του λόγου του χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ κατά περίπου 30 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060, ενώ μέχρι το 2022 πρέπει να μειωθεί κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες.

Είπε επιπλέον ότι η κατάργηση του επιτοκιακού περιθωρίου μέχρι το 2022 εξαρτάται από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, και τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τα συμφωνηθέντα μεταρρυθμιστικά μέτρα κατά την περίοδο παρακολούθησης μετά το πρόγραμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα