Ενστάσεις και διαφωνίες στην Προανακριτική Επιτροπή

Πρόθεση της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής είναι να προχωρήσει στην ολοκλήρωση των διαδικασιών και το πόρισμα επί των κατηγοριών, για παρα-δικαστικό κύκλωμα, εναντίον του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου έως το τέλος του μήνα. Την ίδια στιγμή ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης επιθυμεί εξέταση σε αντιπαράσταση με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμάρα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την εξέταση κορυφαίων εισαγγελικών λειτουργών προκειμένου να καταθέσουν για

το τι συνέβαινε στην Δικαιοσύνη. Τα δύο αυτά στοιχεία σχηματίζουν την «εικόνα» που προέκυψε από την σημερινή παρουσία ενώπιον της επιτροπής του Δημήτρη Παπαγγελόγπουλου και των 3 μη πολιτικών προσώπων (Φιλιππάκης, Τάρκας, Παπαδάκου) που κλήθηκαν ως ύποπτοι.

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε έναν μήνα προθεσμία προκειμένου να μελετήσει την χιλιάδων σελίδων δικογραφία και παράλληλα, ο συνήγορός του Δημήτρης Τσοβόλας επανέλαβε το αίτημα για κλήση του Αντώνη Σαμαρά. Μια και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος θεωρεί τον πρώην πρωθυπουργό ως ιθύνοντα νου για την σύσταση της συγκεκριμένης επιτροπής. Το συγκεκριμένο αίτημα απεύθυνε στην επιτροπή και ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης.

Εξερχόμενος από την αίθουσα ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος επανέλαβε τις προειδοποιήσεις που είχε κάνει και κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής όταν ψηφίστηκε η διεύρυνση του κατηγορητηρίου εναντίον του. Είπε χαρακτηριστικά πως «εγώ εδώ θα είμαι μπάστακας. Θα στοιχειώνω τον ύπνο τους και τον ξύπνιο τους με αυτά που θα βγάλω. Δεν έχουν καταλάβει τι τους περιμένει. Πάνε να ξεπλύνουν τη Νοβαρτις και τη Λαγκάρντ. Ακόμα δεν έχω πει ούτε το ένα δέκατο από όσα έχω να τους καταλογίσω».

Ενστάσεις για την διαδικασία

Στο πολιτικό επίπεδο τώρα, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, τέθηκαν σοβαρές ενστάσεις για την διαδικασία που ακολουθείται. Όπως επισήμανε ο βουλευτής της αξιωματιής αντιπολίτευσης Σπύρος Λάππας, «σε αυτή την φάση δεν πρέπει να εξεταστούν μη πολιτικά πρόσωπα. Δεν καλούνται εγκύρως. Η Βουλή σε αυτή την φάση της Προανακριτικής, ερευνά ευθύνες πολιτικών προσώπων, οχι συμμέτοχων, μη πολιτικών προσώπων. Οι υποθέσεις σε αυτή την φάση δεν συνενώνονται. Υποτάσσετε τη νομική επιστήμη, στην πολιτική σκοπιμότητα».

Θυμίζουμε ότι η ταυτόχρονη κλήση μη πολιτικών προσώπων στην επιτροπή προέκυψε μετά από εισήγηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Θάνου Πλεύρη, η οποία βασίστηκε σε διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ενώ την υπερψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής.

Μάλιστα το ΚΙΝ.ΑΛ φαίνεται να διαμορφώνει πολύ ισχυρή άποψη για την εξέλιξη της υπόθεσης. Όπως τουλάχιστον προκύπτει από την δήλωση της εκπροσώπου του στην Προανακριτική Ευαγγελίας Λιακούλη: «Όπως ακριβώς κάθε αθώος από εμάς προστατεύεται, έτσι ακριβώς και κάθε ένοχος πρέπει να ελέγχεται και να τιμωρείται. Δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε. Με αποφασιστικότητα, υπευθυνότητα και θάρρος θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην πλήρη αποκάλυψη κάθε λεπτομέρειας αυτής της υπόθεσης» είπε. Μάλιστα επανέφερε την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για να εξετασθεί από την Επιτροπή η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη υποστηρίζοντας ότι «όπως αποδεικνύεται, χωρίς κανένα απολύτως ηθικό ή νομικό ενδοιασμό οι Εισαγγελείς Διαφθοράς, διέπραξαν βαριά ποινικά αδικήματα».

Νωρίτερα οι βουλευτές – μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική Επιτροπή ζήτησαν την κλήση εισαγγελικών λειτουργών. Συγκεκριμένα «να έρθουν ως μάρτυρες οι επόπτες Αντιεισαγγελεις του Αρείου Πάγου κκ Παπαγεωργίου και Μπρακουματσος καθώς και οι εισαγγελείς Καλουδης και Ζαγοραιος». Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δηλωνουν πως «η ΝΔ αρνείται να κανει δεκτό το αίτημα μας αποδεικνύοντας ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η απόκρυψη της αλήθειας». Μάλιστα επισημαίνουν ότι «η πλειοψηφία της Προανακριτικής προχωράει σε ένα ακόμη πραξικόπημα μετατρέποντας μια κοινοβουλευτική επιτροπή σε κομματικό όργανο της ΝΔ».

Πολιτικό υπόβαθρο

Αξίζει να υπενθυμίσουμε, ότι οι πολιτικές και νομικές αντεγκλήσεις που καταγράφθηκαν και σήμερα στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, έχουν ως υπόβαθρο τα αφηγήματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την κυβερνητική πλευρά εκτιμάται ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώθηκε ένα σύστημα παρεμβάσεων στην Δικαιοσύνη, με επικεφαλής τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την συνεργασία εισαγγελικών λειτουργών και δημοσιογράφων. Κορύφωση της δράσης του θεωρεί την υπόθεση Novartis. Η Νέα Δημοκρατία πιστεύεί ότι αξιοποιήθηκαν «κατασκευασμένοι» μάρτυρες προερχόμενοι από εσωτερικό της εταιρίας προκειμένου να υπάρξει σπίλωση πολιτικών αντιπάλων κυρίως των 10 πολιτικών προσώπων που παραπέμφθηκαν σε εισαγγελική έρευνα. Ανάμεσα τους ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αλλά και στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Αντίστοιχα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμάται ότι οι κινήσεις αυτές της κυβέρνησης αποσκοπούν στην συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis το οποίο συνεχίζει να ερευνάται από την δικαιοσύνη. Μάλιστα ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, έχει μιλήσει στην Βουλή για σχεδιασμούς που εκπορεύονται από ένα συγκεκριμένο τμήμα της Νέας Δημοκρατίας. Υπονοώντας σαφώς τον Αντώνη Σαμαρά. Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η συνέχει αυτής της υπόθεσης με την κατηγορία του παραδικαστικού κυκλώματος, οφείλεται στο ότι η αρχική προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να αποδείξει ότι χειραγωγήθηκε η έρευνα για το σκάνδαλο Novartis, κατέληξε σε αδιέξοδο. Ενίοτε μάλιστα εξέθεσε τα κυβερνητικά στελέχη.

Keywords
Τυχαία Θέματα