Επιλόχειος κατάθλιψη: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις

Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι ένα φαινόμενο πιο συχνό απ' ό,τι πιστεύουμε και μπορεί να "χτυπήσει" οποιαδήποτε πόρτα. Πρόκειται για ένα είδος κατάθλιψης που αναπτύσσεται στη μητέρα μετά από τη γέννηση του μωρού. Το ζήτημα είναι να την αναγνωρίσει κανείς έγκαιρα ώστε να αντιμετωπιστεί με ψυχολογική υποστήριξη άμεσα. Πάμε να δούμε πέντε πράγματα για αυτό το είδος κατάθλιψης.

1. Επιστημονική επεξήγηση

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη που σχετίζονται με τη σύλληψη

και τη γέννηση, αυξάνονται ραγδαία. Στις πρώτες ώρες μετά τον τοκετό, το ποσοστό αυτών των ορμονών μειώνεται πολύ γρήγορα, στα κανονικά - πριν την εγκυμοσύνη- επίπεδα. Αυτή η ταχεία αλλαγή στα επίπεδα των ορμονών μπορεί να οδηγήσει στην επιλόχειο κατάθλιψη.

2. Πότε εμφανίζεται

Η επιλόχειος κατάθλιψη εμφανίζεται συνήθως την τρίτη ή τέταρτη μέρα μετά τον τοκετό και τα συμπτώματα είναι πιο έντονα αργά το απόγευμα ή το βράδυ. Ωστόσο αυτό δεν είναι κανόνας, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και 6 μήνες μετά τον τοκετό. Μπορεί να εμφανιστεί για κάποιον συγκεκριμένο λόγο π.χ. άγχος, πένθος, έλλειψη υποστήριξης, αλλά δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει προφανής λόγος.

3. Συμπτώματα

Τα πιο "δημοφιλή" συμπτώματα της επιλόχειας είναι η έντονη θλίψη, η έλλειψη ικανοποίησης από δραστηριότητες που μέχρι πρότινος πρόσφεραν χαρά και ευτυχία στη γυναίκα, η αδιαφορία και σε κάποιες περιπτώσεις το αίσθημα "μίσους, αντιπάθειας και επιθετικότητας" της μητέρας προς το μωρό, η δυσκολία συγκέντρωσης, εμμονές και ανεξήγητες ιδεοληψίες που αφορούν το βρέφος ή θέματα που σχετίζονται με αυτό, η έντονη και συχνή συγκίνηση χωρίς προφανείς λόγους, άγχος και κόπωση και η ανισορροπία στο βάρος ( έντονη μείωση ή αύξηση).

4. Επιλόχειος μελαγχολία VS Επιλόχειος κατάθλιψη

Η επιλόχειος κατάθλιψη αποτελεί ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει 1 στις 10 μητέρες. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στην επιλόχειο μελαγχολία και την επιλόχειο κατάθλιψη. Όπως λένε, η πρώτη έχει πιο ήπια συμπτώματα και μπορεί να έχει διάρκεια έως και δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό, ενώ η δεύτερη μπορεί να διαρκέσει ακόμα και ένα χρόνο, παύοντας να είναι επιλόχεια, αλλά κανονική κατάθλιψη.

5. Αντιμετώπιση

Η ψυχοθεραπεία είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης της επιλόχειας κατάθλιψης. Ο θεραπευτής θα κρίνει εάν η γυναίκα χρειάζεται αγωγή.

Keywords
Τυχαία Θέματα