Επιστήμονες προειδοποιούν: Η βιασύνη για εμβόλιο κορονοϊού μπορεί να επιδεινώσει την πανδημία

Η βιασύνη να εμβολιαστούν οι πληθυσμοί κατά του κορονοϊού θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάθεση ενός εμβολίου που δεν είναι πολύ αποτελεσματικό και κινδυνεύει να επιδεινώσει την πανδημία, δήλωσαν κορυφαίοι επιστήμονες.

Πολιτικοί και εταιρείες ανταγωνίζονται να είναι οι πρώτοι που θα λάβουν άδεια για εμβόλιο, αλλά ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο κόσμος θα επωφελούνταν περιμένοντας έως ότου τα ολοκληρωμένα αποτελέσματα δείξουν αποτελεσματικότητα τουλάχιστον 30-50%, όπως αναφέρει ο Guardian.

Βρετανοί υπουργοί ανακοίνωσαν την περασμένη Παρασκευή ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ενεργοποιήσει διαδικασίες έκτακτης ανάγκης για να προωθήσει οποιοδήποτε εμβόλιο πριν από το τέλος του έτους. Ο Ντόναλντ Τραμπ, από την άλλη πλευρά, θέλει να ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ έχουν εμβόλιο πριν από τις προεδρικές εκλογές στις 3 Νοεμβρίου.

Το εμβόλιο είναι ζωτικής σημασίας για τη διακοπή της πανδημίας, ωστόσο ο καθηγητής Σερ Ρίτσαρντ Πέτο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε ότι το πρώτο εμβόλιο μπορεί να αγοραστεί και να χρησιμοποιηθεί σε όλο τον κόσμο, ακόμη και αν έχει μικρή αποτελεσματικότητα.

Ακόμα και αν προστατεύει μόνο ένα μικρό κομμάτι του πληθυσμού, θα θεωρείται ως το πρότυπο με το οποίο θα αναμετρηθούν τα μετέπειτα εμβόλια. Αυτό θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε έγκριση κατώτερων εμβολίων, επειδή δεν θα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι καλύτερα.

«Νομίζω ότι υπάρχει μια μεγάλη βιασύνη, μια κάπως εθνικιστική βιασύνη και επίσης κάπως καπιταλιστική βιασύνη, να είναι κάποιος πρώτος για την καταχώριση ενός εμβολίου, και στην πραγματικότητα θα δυσκολέψει την αξιολόγηση άλλων εμβολίων», δήλωσε ο Πέτο.

«Χρειαζόμαστε ένα εμβόλιο που λειτουργεί και το χρειαζόμαστε σύντομα», αλλά «χρειαζόμαστε πραγματικά αρκετά ισχυρά στοιχεία αποτελεσματικότητας».

Συγκριτικά τεστ των εμβολίων

Ο Πέτο είναι μέλος της Solidarity Vaccines Trial Expert Group του ΠΟΥ, η οποία αποτελείται από κορυφαίους επιστήμονες από όλο τον κόσμο που υποστηρίζουν την καθιέρωση από τον ΠΟΥ της σύγκρισης διαφορετικών υποψήφιων εμβολίων.

Η ομάδα είπε στο ιατρικό περιοδικό Lancet πριν λίγες μέρες ότι ένα εμβόλιο με μικρή αποτελεσματικότητα θα ήταν χειρότερο από κανένα εμβόλιο, κυρίως λόγω του ότι τα άτομα που θα το έχουν κάνει ίσως υποθέσουν ότι δεν διατρέχουν πλέον κίνδυνο και θα σταματήσουν την κοινωνική αποστασιοποίηση.

«Η χρήση ενός ασθενώς αποτελεσματικού εμβολίου θα μπορούσε πραγματικά να επιδεινώσει την πανδημία Covid-19 εάν οι αρχές υποθέσουν λανθασμένα ότι προκαλεί σημαντική μείωση του κινδύνου ή εάν τα εμβολιασμένα άτομα πιστεύουν λανθασμένα ότι είναι απρόσβλητα, μειώνοντας έτσι την εφαρμογή ή τη συμμόρφωση με άλλα μέτρα για τον κορονοϊό», ανέφεραν.

Προέτρεψαν όλες τις ρυθμιστικές αρχές να τηρήσουν τις οδηγίες του ΠΟΥ, σύμφωνα με τις οποίες δεν πρέπει να εγκριθεί κανένα εμβόλιο που να είναι λιγότερο από 30% αποτελεσματικό. Συνιστά τουλάχιστον 50% αποτελεσματικότητα, αλλά επιτρέπει την ακρίβεια 95% που θα μπορούσε να σημαίνει 30% στην πράξη.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, η ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ, δήλωσε ότι θα τηρήσει τις οδηγίες του 30%, αλλά ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι ενδέχεται να υπάρξει πολιτική πίεση να χορηγήσει άδεια για εμβόλιο που πέφτει κάτω από αυτό το όριο.

Το άρθρο στο Lancet λέει ότι δοκιμές κατά τις οποίες συγκρίνονται διάφορα εμβόλια, είναι ένας καλός τρόπος για να προχωρήσουμε.

«Σε σύγκριση με μεμονωμένες δοκιμές για καθένα από τα πολλά διαφορετικά εμβόλια, μια παγκόσμια δοκιμή πολλαπλών εμβολίων με μια κοινή ομάδα ελέγχου θα μπορούσε να προσφέρει πιο γρήγορα και αξιόπιστα αποτελέσματα», σημειώνεται.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επιστήμονες,epistimones