Επιστολή της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδας στον πρωθυπουργό

Η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας δημοσίευσε ανοικτή αποστολή με αποδέκτη τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή την επίσκεψή του στο Ισραήλ.

Αναλυτικά η επιστολή:

Ανοικτή επιστολή στον αξιότιμο Πρωθυπουργό της Ελλάδας,

κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εξοχότατε κ. Πρωθυπουργέ,

Η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας αισθάνεται την ανάγκη,

με αφορμή την επίσκεψη σας στο Ισραήλ, να εκφράσει τα συναισθήματα που διακατέχουν τα πολυάριθμα μέλη την παλαιστινιακής κοινότητας, που ζούμε στην Ελλάδα πολλές δεκαετίες, και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε δημιουργήσει μικτές ελληνο-παλαιστινιακές οικογένειες, και πολλοί από εμάς είναι πλέον Έλληνες πολίτες.

Επιτρέψτε μας κ. Πρόεδρε, να ξεκινήσουμε την επιστολή μας με μια προσωπική αναφορά.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας, και σε άλλες ευκαιρίες, Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε δημόσια στον αείμνηστο πατέρα σας και πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, και του έπλεξε το εγκώμιο για την απόφαση του να αναγνωρίσει το Ισραήλ, το 1990.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι και οι Παλαιστίνιοι τιμούν τη μνήμη του αείμνηστου πατέρα σας, καθώς με την ίδια εκείνη απόφαση του, και στην αμέσως επόμενη παράγραφο περί de jure αναγνώρισης του Ισραήλ, ανακοίνωσε ταυτόχρονα την αναβάθμιση της παλαιστινιακής διπλωματικής αποστολής στην Ελλάδα, με την αλλαγή της ονομασίας της από «Διπλωματική Αντιπροσωπεία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» σε «Διπλωματική Αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης», θέλοντας με τον τρόπο αυτό να υπογραμμίσει την προσωπική του υποστήριξη, και την υποστήριξη της Ελλάδας, στην αναγνώριση της Παλαιστίνης ως ανεξάρτητου κράτους.

Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τηρούσε μια θετική στάση απέναντι στον παλαιστινιακό λαό, και μάλιστα ήταν από τους πρώτους ευρωπαίους πρωθυπουργούς που απηύθηναν επίσημη πρόσκληση στον αείμνηστο Γιάσερ Αραφάτ να επισκεφθεί την Ελλάδα, το 1993. Η επίσκεψη εκείνη δεν έγινε αμέσως, λόγω των πρόωρων εκλογών που προκηρύχθηκαν τότε στην Ελλάδα, αλλά έγινε μετά τις εκλογές, όταν πλέον ο αείμνηστος πατέρας σας είχε αποχωρήσει από την πρωθυπουργία και ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και φυσικά συναντήθηκαν σε θερμό φιλικό κλίμα στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

κ. Πρόεδρε,

Δεν σας κρύβουμε την απογοήτευση μας καθώς το θέμα της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών από το 1967, συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής Ιερουσαλήμ, αλλά και η διακηρυγμένη πρόθεση της ισραηλινής κυβέρνησης για επικείμενη προσάρτηση τμημάτων των κατεχόμενων αυτών εδαφών στο Ισραήλ, σε κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, απουσίαζε πλήρως από το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την επίσκεψη σας.

Πιστεύουμε ακράδαντα, κ. Πρόεδρε, ότι το βάρος και το κύρος που απολαμβάνει η Ελλάδα διεθνώς πηγάζει από τη δύναμη της Ιστορίας και του Πολιτισμού της, κι από την προσήλωσή της, σε όλη τη σύγχρονη ιστορία της, στις αρχές κι αξίες της Δικαιοσύνης, της Ελευθερίας, και της Ειρήνης, και δεν ενδυναμώνεται, αντιθέτως αποδυναμώνεται, από τη σύναψη στενών στρατηγικών συνεργασιών, που ξεκίνησε δυστυχώς η προηγούμενη από εσάς Ελληνική κυβέρνηση, με ένα κράτος κατοχής, ένα κράτος απαρτχάιντ, ένα κράτος κατηγορούμενο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως είναι το φιλοπόλεμο, επεκτατικό, αποικιοκρατικό, σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ.

Κατανοούμε απόλυτα και στηρίζουμε ολόκαρδα την Ελλάδα, που είναι πλέον πατρίδα μας, και συμμεριζόμαστε πλήρως στις ανησυχίες της για τα εθνικά της θέματα απέναντι στις βλέψεις της Τουρκίας, στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Πιστεύουμε ακράδαντα όμως ότι η στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ όχι μόνο δεν προσφέρει καμία προστασία στην Ελλάδα, αντιθέτως πλήττει την εικόνα της Ελλάδας στα μάτια εκατοντάδων εκατομμυρίων Αράβων κι άλλων λαών του κόσμου, και σε βάθος χρόνου θα έχει αρνητικές συνέπειες για την εξαιρετική εικόνα και φήμη που απολάμβανε η Ελλάδα, και η Κύπρος, στην κοινή γνώμη των χωρών της Μέσης Ανατολής, της Ασίας, της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής, κι όλου του κόσμου.

Σήμερα, κ. Πρόεδρε, η διεθνής κοινή γνώμη θεωρεί ως μέτρο για την πολιτική ηθική των κρατών και των κυβερνήσεων στον κόσμο τη στάση που τηρούν απέναντι στη συνεχιζόμενη τραγωδία του παλαιστινιακού λαού, όπως ήταν κάποτε μέτρο η στάση που τηρούσαν τα κράτη του κόσμου και οι κυβερνήσεις τους απέναντι στο ρατσιστικό καθεστώτος στη Νότια Αφρική, και το υποχρέωσαν, με πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις, στην κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων και στην πλήρη αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού της.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Ελλάδα, μαζί με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προτάξει και θα υπερασπιστεί τη δύναμη του δικαίου, απέναντι στο δίκαιο της δύναμης που προτάσσει το Ισραήλ.

αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

Οι συμβολισμοί έχουν το δικό τους σημαντικό βάρος. Και είδαμε ότι στην επίσκεψη σας στο Ισραήλ φορέσατε μάσκα με τις σημαίες της Ελλάδας και του Ισραήλ. Παίρνουμε το θάρρος να σας απευθύνουμε τη δημόσια παράκληση να έχουμε την τιμή να σας επισκεφθούμε και να σας προσφέρουμε ως συμβολικό δώρο μια παλαιστινιακή μάσκα, με τις σημαίες της Ελλάδας και της Παλαιστίνης, ως μια συμβολική κίνηση αγάπης και φιλίας, και ως μια χειρονομία επιβεβαίωσης της σταθερής στάσης της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού υπέρ της Δικαιοσύνης, της Ελευθερίας, και της Ειρήνης, στην Παλαιστίνη, στην Κύπρο και παντού στον κόσμο.

Παρακαλούμε όπως δεχθείτε τη διαβεβαίωση του σεβασμού και της εκτίμησης μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα