Επιστολή Τσίπρα στον Ευριπίδη Στυλιανίδη για την "παραγραφή του σκανδάλου Novartis"

Επιστολή στον Πρόεδρο της Επιτροπής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση της Βουλής αναμένεται να αποστείλει σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, που κατηγορεί Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής ότι μη ψηφίζοντας στη συνταγματική αναθεώρηση

την ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 86 που αφορά την ευθύνη των υπουργών μεθοδεύουν την παραγραφή του σκανδάλου Νovartis.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με την επιστολή του, αναμένεται να καλέσει τα πολιτικά κόμματα να αποκαταστήσουν το κύρος της πολιτικής στα μάτια των πολιτών και να υπερψηφίσουν τη σχετική διάταξη. Εάν δεν το κάνουν, αναμένεται να επισημάνει, ας εξηγήσουν στον κόσμο ότι δε θέλουν υπουργοί, και προφανώς και όσοι φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο Novartis, να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, αλλά θέλουν να παραγράψουν τα αδικήματά τους.

Όπως τονίζουν στελέχη της Κουμουνδούρου στο news24/7 «Ο ΣΥΡΙΖΑ στη Συνταγματική Αναθεώρηση είχε πει ότι θα αλλάξει το νόμο περί ευθύνης υπουργών για να σταματήσει να αποτελεί πλυντήριο κάθε λογής σκανδάλων. Για αυτό είχε φροντίσει να θέσει σε ψηφοφορία μία ερμηνευτική διάταξη του άρθρου 86, ότι η δωροδοκία υπουργών δεν συμβαίνει κατά την τέλεση των καθηκόντων του εκάστοτε υπουργού, αλλά μόνο επ’ ευκαιρία των καθηκόντων του. Δεν είναι στα καθήκοντά του με λίγα λόγια να παίρνει μίζες, αλλά εάν πάρει το κάνει με ευκαιρία τα καθήκοντά του. Η διάταξη αυτή, η οποία προβλέπει ότι η δωροδοκία δεν εμπίπτει στη σύντομη αποσβεστική προθεσμία, άρα δεν παραγράφεται σύντομα, πήρε 179 ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία, γιατί η ΝΔ φρόντισε κάποιοι βουλευτές της να μην την ψηφίσουν για να μην πάρει 180 και χρειάζεται στη δεύτερη ψηφοφορία μόλις 150».

«Σήμερα –τονίζουν- η ΝΔ ως κυβέρνηση μαζί με το ΚΙΝΑΛ αρνούνται να ψηφίσουν αυτή την ερμηνευτική δήλωση. Για ποιο λόγο το κάνουν αυτό; Μήπως γιατί φοβούνται ότι στελέχη τους μπορεί να διωχθούν για δωροδοκία και αν έχουν ψηφίσει τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ τα αδικήματά τους δε θα μπορούν να παραγραφούν με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών;»

Ενδιαφέρον εμφανίζει και το τι δηλώνουν τα ίδια στελέχη στο πώς γίνεται από τη μια πλευρά να επιμένουν πως είναι παράνομη η εξαίρεση του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Παύλου Πολάκη από την Προανακριτική και από την άλλη να ζητούν εξαίρεση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

«Πρώτα από όλα δεν ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ καμία εξαίρεση κανενός βουλευτή. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει ξεκάθαρη θέση ότι η πρακτική αυτή είναι παράνομη, αντικοινοβουλευτική και αντισυνταγματική και αποσκοπεί μονάχα στη συσκότιση του σκανδάλου της Novartis. Από εκεί και πέρα, αυτός που ζήτησε την εξαίρεση των 4 βουλευτών είναι ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου, ο κ. Τσοβόλας» επισημαίνουν με νόημα. «Και για να μην διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα, ο κ. Τσοβόλας τόνισε ότι η απόφαση εξαίρεσης είναι παράνομη, αυθαίρετη και οδηγεί σε ακύρωση της διαδικασίας. Για αυτό πρόσθεσε ότι ζητά την ανάκληση της εξαίρεσης. Εάν η πλειοψηφία συνεχίσει την πραξικοπηματική μεθόδευση, τότε δε μπορεί να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά. Εάν λοιπόν δεν ανακληθεί η παράνομη εξαίρεση, τότε ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει κάθε δικαίωμα διά του συνηγόρου του να ζητήσει την εξαίρεση όσων μελών της Επιτροπής υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν τηρούν την αρχή της αμεροληψίας και μπορεί να κληθούν ενδεχομένως και ως μάρτυρες. Οι κ.κ. Πλεύρης και Κεγκέρογλου ήταν εισηγητές για την Προανακριτική και σαφώς δήλωσαν ότι υπάρχει σκευωρία. Στην περίπτωσή τους, λοιπόν, δεν έχουμε υποψία μεροληψίας, αλλά βεβαιότητα. Ο κ. Κυρανάκης έκανε δηλώσεις, μίλησε για βαρύτατες κατηγορίες και για σκευωρία. Τώρα λοιπόν η ΝΔ είναι αντιμέτωπη με τις μεθοδεύσεις της.Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να λέει αυτό που είπε από την αρχή: Ότι η εξαίρεση βουλευτών είναι παράνομη και αντισυνταγματική».

Keywords
Τυχαία Θέματα