Έρχεται το ίντερνετ όπου θα μπορούμε να μυρίζουμε και να γευόμαστε

Το 2019, μηχανικοί από εταιρείες τηλεπικοινωνιών από όλο τον κόσμο κάθισαν σε μια μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων στη Γενεύη, προσπαθώντας να συλλάβουν πώς θα ζουν και θα επικοινωνούν οι άνθρωποι σε μια δεκαετία από τότε.

Συγκεντρώθηκαν στη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU), μια εξειδικευμένη υπηρεσία του ΟΗΕ, προσπαθώντας να διαμορφώσουν τη βάση για το πώς θα έμοιαζε η έκτη γενιά τεχνολογίας δικτύου -προτού ακόμη η πέμπτη γενιά αποδείξει πλήρως την αξία της.

“Όλα έχουν να κάνουν με τον εντοπισμό του κενού μεταξύ του τι θέλουν

οι καταναλωτές και του τι μπορεί να κάνει ένα δίκτυο”, λέει ο Μάγκνους Φρόντιχ, επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος της Ericsson. "Προσπαθούμε να μαντέψουμε ποια θα είναι αυτά τα κενά”.

Σε αντίθεση με ορισμένες από τις πιο οργανικές τεχνολογικές καινοτομίες του περασμένου μισού αιώνα, η εξέλιξη του δικτύου έχει ιστορικά τμηματοποιηθεί σε δεκαετίες, με την κάθε μία να οδηγεί σε μια νέα “γενιά”.

Η δεκαετία του 1980 έφερε το 1G, μια αναλογική υπηρεσία που επέτρεπε μόνο την μεταφορά φωνής. Το 2G στη δεκαετία του 1990 προσέφερε την υπηρεσία σύντομων μηνυμάτων (SMS) και εικονομηνυμάτων. Το 3G στη δεκαετία του 2000 παρείχε τη δυνατότητα μεταφοράς περισσότερων δεδομένων, βιντεοκλήσεων και mobile internet. Το 4G, στο τέλος εκείνης της δεκαετίας ήταν 500 φορές πιο γρήγορο και επέτρεπε την mobile τηλεόραση, τη βιντεοκλήση και τις εφαρμογές που λειτουργούσαν σε πραγματικό χρόνο, στο τώρα.

Και μετά, πριν από μερικά χρόνια, προς έκπληξη πολλών, έφτασε το 5G, το οποίο υποσχόταν χαμηλή καθυστέρηση και τη δυνατότητα να μιλούν χιλιάδες μηχανές μεταξύ τους ταυτόχρονα.

Η βασική έρευνα για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει η έκτη γενιά έχει ξεκινήσει ήδη από το 2017. Όμως, τώρα που το 5G είναι εδώ -και ορισμένοι καταναλωτές εξακολουθούν να αναρωτιούνται ποια τα οφέλη που προσφέρει στον πραγματικό κόσμο- υπάρχει η αίσθηση μεταξύ ορισμένων στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών ότι ίσως είναι καιρός να προχωρήσουμε πέρα από τα “Gs”, προς μια πιο οργανική αλλαγή, η οποία είναι λιγότερο πιθανό να οδηγήσει σε απογοητεύσεις.

Άλλωστε, μερικές από τις μεγαλύτερες αλλαγές που έχει φέρει το κάθε "G", έχουν έρθει μόνο απ’ αυτήν την τελευταία γενιά και όχι από τη μετάβαση στην επόμενη. Ο Ρόνι Χαντάνι, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος στην Cohere Technologies, μια εταιρεία software, λέει:

“Προσωπικά πιστεύω ότι είναι τρελό η βιομηχανία να βρίσκεται σε έναν κύκλο 10 ετών, όταν ο κόσμος αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. Σκέψου ότι μόνο το cloud ενημερώνεται κάθε βδομάδα".

Ο Σαντιάγκο Τενόριο, διευθυντής αρχιτεκτονικής δικτύου στη Vodafone, προχωρά ακόμη παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι “κανείς δεν χρειάζεται 6G. Η βιομηχανία θα πρέπει να κάνει το 6G, μη-G”, λέει χαρακτηριστικά.

“Δεν υπάρχει ουσιαστικά τίποτα που να μας λείπει σε μια υποθετική νέα γενιά. Θα ήταν πολύ καλύτερο να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες και τις εφαρμογές”.

Ωστόσο, παρά τις αρνητικές απόψεις, η δυναμική για το 6G ολοένα και αυξάνεται. Ο Φρόντιχ αποκαλύπτει ότι σήμερα υπάρχουν δεκάδες ερευνητές στην Ericsson, αφοσιωμένοι εξ ολοκλήρου στην έρευνα για το 6G.

Προσθέτει ότι κλίνες δοκιμών είναι πολύ πιθανό να αρχίσουν να εμφανίζονται ήδη μέσα στο 2024, με την πρώτη έκδοση των standards -που διαμορφώνουν τον τρόπο λειτουργίας των δικτύων σε όλο τον κόσμο- πιθανόν να είναι έτοιμη μέχρι το 2028.

“Θα κάνουμε update στο 5G κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, αλλά αναμένεται να υπάρξει μια απαίτηση για ακόμη μεγαλύτερη χωρητικότητα, ακόμη περισσότερες δυνατότητες, που θα γίνονται όλο και πιο δύσκολο να προστεθούν”, λέει. “Πολλά πράγματα είναι μια συνέχεια, αλλά μερικές φορές υπάρχει μια λογική στο να σπάσει αυτό το συνεχές”..

Πώς μπορεί να μοιάζει ο κόσμος του 6G;

Η έρευνα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, αλλά οι πάροχοι δικτύων αρχίζουν να εστιάζουν τη σκέψη τους γύρω από ορισμένα θέματα που θα επιτρέψουν μεγαλύτερη ταχύτητα, αυξημένη επεξεργασία δεδομένων και λιγότερο χαμένο χρόνο. Κάποια απ’ αυτά τα έχουμε ακούσει και στο παρελθόν με την έλευση του 5G, συμπεριλαμβανομένων των έξυπνων μηχανών που συνδέονται μεταξύ τους και μοιράζονται απρόσκοπτα δεδομένα. Αυτά τα διασυνδεδεμένα μηχανήματα θα είναι υπερ-έξυπνα, με τρόπο που θα μπορούσε να επιτρέψει τη χρήση ρομπότ και drones για delivery, και μια πλήρως λειτουργική, εξαιρετικά συνδεδεμένη “έξυπνη πόλη”.

Κάποιοι άλλοι φαντάζονται ακόμη πιο περίπλοκα τα πράγματα, όπως για παράδειγμα η Ericsson που μιλά για το “διαδίκτυο των αισθήσεων”, όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να μυρίσουν, να αισθανθούν και να γευτούν πράγματα σε έναν ψηφιακό κόσμο. “Μια αλληλεπίδραση με το δίκτυο με έναν πιο καθηλωτικό τρόπο, αυτό είναι κάτι που πολύ πιθανό να ενεργοποιηθεί με το 6G”, ισχυρίζεται ο Φρόντιχ.

Μία περαιτέρω σκέψη αναφέρεται ως “κυβερνοφυσικό συνεχές”, όπου ο ψηφιακός κόσμος εισχωρεί στον πραγματικό, φυσικό κόσμο απρόσκοπτα -κάτι που θα ήταν δυνατό μόνο με την πλήρη εξάλειψη του χαμένου χρόνου ή των καθυστερήσεων στην επεξεργασία. Μεγάλο μέρος της σκέψης σχετικά με αυτό προέρχεται από την επαυξημένη πραγματικότητα και την αυξανόμενη φρενίτιδα που προκαλείται από τη νεφελώδη και απροσδιόριστη ιδέα ενός εικονικού κόσμου ή ενός ‘metaverse’.

Ο Φρόντιχ υποστηρίζει ότι θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε ένα στάδιο όπου “σχεδόν όλα τα πράγματα θα έχουν ένα ψηφιακό δίδυμο”. Αυτό θα επέτρεπε στους χρήστες του δικτύου να δημιουργήσουν μοντέλα διάφορων πραγμάτων σε πραγματικό χρόνο και να επιστρέψουν πίσω στο χρόνο (μέσα σε αυτόν τον “δίδυμο κόσμο”) για να αναλύσουν τι πήγε στραβά ή για να κάνουν προσομοιώσεις για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον.

Το δίκτυο θα πρέπει επίσης να εξελιχθεί για να γίνει πιο ομοιογενές και να έχει ενσωματωμένη την τεχνητή νοημοσύνη σε αυτό, για να γίνει πιο έξυπνο, πιο ευαίσθητο και ικανό να αυτοθεραπεύεται, εξηγεί ο Χενκ Κούπμανς, διευθύνων σύμβουλος της Huawei Research and Development. “Έχει να κάνει με την ευφυΐα των πάντων”, λέει.

Τι χρειαζόμαστε για να κάνουμε το 6G πραγματικότητα;

Ο Φρόντιχ υποστηρίζει ότι η καλύτερη προετοιμασία που μπορούν να κάνουν οι πάροχοι για το 6G είναι να συνεχίσουν να επενδύουν και να δημιουργούν δίκτυα 5G. “Θα έχετε ένα καλό δίκτυο, μπορείτε να το αναβαθμίσετε και έχετε ήδη τη βάση πελατών ώστε να μπορείτε να κερδίσετε χρήματα από αυτό”, λέει.

Οι ομοιότητες στη δομή του φάσματος και των κυμάτων σημαίνουν ότι τα δίκτυα μπορούν να μεταρρυθμιστούν σταδιακά χωρίς να χρειάζεται να καταργηθούν οι υποδομές και να ξεκινήσουν απ’ το μηδέν, προσθέτει ο Φρόντιχ. Αλλά, λέει, ένα από τα μεγάλα ερευνητικά ερωτήματα για το 6G είναι αν το δίκτυο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ακόμη υψηλότερες συχνότητες φάσματος -με ιδιότητες διάδοσης περισσότερο όπως εκείνες του φωτός. Αυτό θα απαιτούσε την προσθήκη πολλών περισσότερων σημείων πρόσβασης σήματος σε εξωτερικούς χώρους -πχ στους δρόμους των πόλεων- για τη μεταφορά του σήματος.

Ο Ρόνι Βασίστα, ανώτερος αντιπρόεδρος τηλεπικοινωνιών στη Nvidia επισημαίνει ότι η εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη θα είναι απαίτηση οποιουδήποτε δικτύου “πέρα από το 5G” και ότι οι εταιρείες που ενδιαφέρονται σοβαρά για την εξέλιξη του δικτύου θα πρέπει να επενδύσουν σε αυτό. Προς το παρόν, ωστόσο, μεγάλο μέρος της δουλειάς που γίνεται για την ανάπτυξη του δικτύου επόμενης γενιάς γίνεται κεκλεισμένων των θυρών. Υπάρχει, σε τελική ανάλυση, ο κίνδυνος ο κλάδος να χάσει την αξιοπιστία του μιλώντας για 6G προτού καν το 5G έχει πραγματικά δώσει όλα όσα μπορεί να δώσει.

Με πληροφορίες απ΄ τους Financial Times

Keywords
Τυχαία Θέματα