Έρχονται "στρατόπεδα συγκέντρωσης" στα Βαλκάνια με χρυσά ανταλλάγματα

"Οι Γερμανοί ξανάρχονται" μέσω προσφυγικού. Η Μέρκελ δείχνει πως υποκύπτει σταδιακά στις πιέσεις των εταίρων της, των Χριστιανοκοινωνιστών, και τα "απόνερα" της διαφαινόμενης υποχώρησής της αναμένεται να πλήξουν άμεσα Ελλάδα και Ιταλία.

Κακά τα ψέματα, τα ηνία της Ευρώπης τα κρατά ακόμη η Γερμανία καθώς είναι η βασικότερη ατμομηχανή της. Αν η Γερμανία αποφασίσει να αλλάξει ρώτα στο προσφυγικό,

θα αλλάξει ακόμη περισσότερο η ήδη ετεροβαρής προς την ακροδεξιά, Ευρώπη.

Η άνοδος της ακροδεξιάς εντείνει το πρόβλημα της Καγκελαρίου. Ο Όρμπαν, έφτασε σε σημείο να ποινικοποιεί την παροχή βοήθειας από ΜΚΟ προς πρόσφυγες και μετανάστες, την ώρα που ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, παραδεχόταν την Τετάρτη στο Ραδιόφωνο 24/7 πως παρά τον ελλιπή έλεγχο ως προς τα οικονομικά τους, οι ΜΚΟ προσέφεραν τεράστια βοήθεια στη χώρα μας. "Χωρίς αυτές δεν θα τα είχαμε καταφέρει", είπε χαρακτηριστικά.

Η Ουγγαρία φυσικά, ήταν από τις πρώτες χώρες που όρθωσαν φράχτες. Η ποινικοποίηση των ΜΚΟ, είναι το μικρότερο πρόβλημα εν προκειμένω.

Το νέο σχέδιο Γιούνκερ προβλέπει πως ο μέσος πρόσφυγας, θα παραμένει στη χώρα στην οποία θα συμπληρώνει αίτημα ασύλου. Αυτό συμβαίνει όμως την ώρα που από τη μια οι ποσοστώσεις δεν τηρούνται, και από την άλλη διακυβεύονται οι δίκαιες επανενώσεις οικογενειών.

Επίσης, όπως είναι γνωστό, η κεντρική Ευρώπη αρνείται πεισματικά να δεχθεί ανθρώπους εδώ και μήνες, αν και είναι δεσμευμένη βάσει συμφωνιών ως προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Στην Ειδική Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών για την Πολιτική Ασύλου που θα διεξαχθεί την Κυριακή, αναμένεται λοιπόν αρχικά να συζητηθούν και σε δεύτερο στάδιο, να εγκριθούν, αυστηρότεροι κανόνες για τους αιτούντες άσυλο. Αυτό άλλωστε είναι το πάγιο αίτημα του CSU στη Γερμανία. "Δεν υπάρχει δικαίωμα ελεύθερης επιλογής του κράτους μέλους στο οποίο ζητείται άσυλο", αναφέρει το προσχέδιο.

Επιπλέον, οι Χριστιανοκοινωνιστές θέλουν επιστροφές αιτούντων ασύλου στη χώρα υποδοχής, δηλαδή την Ελλάδα ή την Ιταλία. Η Die Zeit αναφέρει πως η Μέρκελ θα ζητήσει διαπραγμάτευση διμερών συνθηκών διαχείρισης του προσφυγικού. Θα υπάρξει και "τυράκι" εδώ για το ελληνικό χρέος; "Η ανάγκη της Μέρκελ θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για τον Τσίπρα", σχολιάζει κάπως κυνικά η Die Zeit.

Πάντως, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 απέκλεισε το σενάριο διασύνδεσης της διαπραγμάτευσης για το προσφυγικό με τη διαπραγμάτευση για το χρέος.

"Έχω εντυπωσιαστεί από τις θεωρίες συνομωσίας. Κανένας συμψηφισμός δεν υπάρχει. Το κρίσιμο είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που δεν έχει καμία σχέση ούτε με το μακεδονικό ούτε με το προσφυγικό", είπε χαρακτηριστικά.

Παρόλα αυτά, υπάρχει και εναλλακτικό πλάνο, σε περίπτωση που αυτές οι "διμερείς" συνθήκες διαχείρισης, δεν προχωρήσουν. Το σχέδιο προβλέπει συγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών σε camp που θα βρίσκονται σε κράτη τα οποία για την ώρα δεν ανήκουν στην ΕΕ. Γι΄ αυτό και στη μίνι Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής, μετέχουν και τα Βαλκανικά κράτη.

Το πιο πιθανό σενάριο λοιπόν είναι να τους προταθεί να δεχθούν τη δημιουργία αυτών των camp όπου θα μεταφερθούν χιλιάδες άνθρωποι, με αντάλλαγμα την ένταξή τους στην ΕΕ (μαζί με παχυλά οικονομικά πακέτα). Συζητείται λοιπόν αυτή τη στιγμή η δημιουργία στρατοπέδων υποδοχής προσφύγων σε χώρες όπως η Αλβανία, τα Σκόπια και το Κόσοβο, ενώ μέσα στο κάδρο μπαίνει και η Σερβία.

Το σχέδιο αυτό που φαντάζει πιο πιθανό, αποσκοπεί στον εγκλωβισμό των προσφύγων για ένα διάστημα, εκτός συνόρων της Ε.Ε., και σε δεύτερο στάδιο στην αποσυμφόρηση χωρών όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Τι θα γίνει όμως όταν οι βαλκανικές χώρες ενταχθούν στην ΕΕ; Κανείς δεν ξέρει μιας και το βασικό μέλημα είναι να βρεθεί μια πρόσκαιρη λύση, με τους πρόσφυγες όμως να γίνονται για ακόμη μια φορά "μπαλάκι" λόγω της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Εν κατακλείδι, θα μπορούσε να πει κανείς πως η Ευρώπη προσανατολίζεται στην γνωστή της πρακτική. Πετάμε την μπάλα στην εξέδρα και κάνουμε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αποφασίζει μονομερώς, τάζει, προστάζει και δεν βάζει στη θέση τους τα κράτη του "σκληρού πυρήνα". Ακόμη μέχρι σήμερα ψάχνουμε ένα ψήγμα κύρωσης εναντίον των κυβερνήσεων της Βίσεγκραντ που έκλεισαν τις πύλες τους παρά τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις για την ένταξη προσφύγων, όπως προέβλεπε η συμφωνία της Ευρώπης με την Τουρκία.

Η Ευρώπη απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από το σχέδιο ένταξης των διωκόμενων του πολέμου, και κυρίως, απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από το φαινομενικά δημοκρατικό της πρόσωπο, ως μία Ένωση των Εθνών, της αποδοχής, της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα