Έρευνα IRC: 6 στους 10 πρόσφυγες στη Μόρια έχουν τάσεις αυτοκτονίας

Έκθεση του οργανισμού IRC (Διεθνής Επιτροπής Βοήθειας) περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα την ψυχολογική κατάπτωση στην οποία έχουν περιέλθει οι πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στη Μόρια της Λέσβου, κάνοντας λόγο ανθρώπους που ζουν σε άθλιες συνθήκες και υπό δυσβάσταχτη ψυχολογική πίεση. Αναφορά στην έκθεση της επιτροπής κάνουν την Τετάρτη τόσο η ηλεκτρονική έκδοση του Guardian,

όσο και η αντίστοιχη της αμερικανικής nytimes.

Η κρίση ψυχικής υγείας στο στόχαστρο

Η επιτροπή που προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε ομάδες ανθρώπων που το έχουν ανάγκη, έχει στήσει στο νησί της Λέσβου ένα κέντρο ψυχολογικής υποστήριξης, στο οποίο και υποδέχεται πρόσφυγες. Τους τελευταίους έξι μήνες, η IRC συγκεντρώνει μαρτυρίες ανθρώπων που έχουν επισκεφτεί το κέντρο στην Μυτιλήνη, υπογραμμίζοντας την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

29% των προσφύγων δηλώνουν πως έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν

Από τους 126 πρόσφυγες που πέρασαν από το κέντρο, 41% εμφανίστηκε με μετατραυματικό στρες και 64% εμφάνισαν συμπτώματα κατάθλιψης. Επιπλέον 24% των εξεταζόμενων δηλώνουν πως έχουν πέσει θύματα βασανιστηρίων. Ένας στους δύο ασθενείς δήλωσαν πως έχουν πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, εκ των οποίων 67% γυναίκες και 33% άνδρες.

Το 11χρονο κοριτσάκι ενός γείτονα αγνοείται. Της επιτέθηκαν και την βίασαν εδώ

«Φοβάμαι για τα παιδιά μου. Δεν είμαι με τον άνδρα μου να με κρατά ασφαλή. Το 11χρονο κοριτσάκι ενός γείτονα αγνοείται. Της επιτέθηκαν και την βίασαν εδώ. Μια άλλη γυναίκα, που ταξιδεύει μόνη, έπεσε και εκείνη θύμα βιασμού» σχολιάζει η Χανάν, μητέρα τριών παιδιών από τη Συρία που διαμένει στη Μόρια. Μια άλλη Σύρια, η Σαλιμά, αναφέρει πως σε περίπτωση ασθένειας δεν γίνονται δεκτοί στο νοσοκομείο, ενώ ακόμη και αν τους συνταγογραφηθεί κάποιο φάρμακο δεν έχουν τα χρήματα για να το αγοράσουν.

Απάνθρωπες συνθήκες διαβίσωσης

Την ίδια ώρα, η έκθεση αναφέρει πως στη Μόρια υπάρχει μία τουαλέτα ανά 72 άτομα και ένα ντους για κάθε 84 ανθρώπους με τις συνθήκες διαβίωσης να είναι εφιαλτικές. «Παρότι η κυβέρνηση Τσίπρα στην Αθήνα έλαβε τα συγχαρητήρια της διεθνούς κοινότητας για την στάση της στο προσφυγικό, δέχεται σκληρή κριτική για τον τρόπο που διαχειρίζεται τα κέντρα φιλοξενίας και την βοήθεια στους πρόσφυγες» σχολιάζει η Guardian.

64% των εξεταζομένων προσφύγων υποφέρουν από κατάθλιψη

Στο δημοσίευμα της nytimes, γίνεται λόγος για προσπάθειες της Κομισιόν να μετακινηθούν πρόσφυγες από την Λέσβο σε κέντρα στη Βόρεια Ελλάδα με τον επίτροπο μεταναστευτικής πολιτικής Δημήτρη Αβραμόπουλο να αναφέρεται σε περισσότερους από 1.500 ανθρώπους που θα μετακινηθούν τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, αν και από την IRC καλωσορίζουν την προσπάθεια κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μετακίνηση συνολικά 7.000 προσφύγων από τα νησιά, τονίζουν πως είναι πάρα πολύ αργά.

Σύμφωνα με πίνακα που δημοσίευσε η επιτροπή, 6 στους 10 πρόσφυγες εμφανίζουν αυτοκτονικές τάσεις, ενώ 29% εξ αυτών δηλώνουν πως έχουν ήδη αποπειραθεί να βάλουν τέλος στη ζωή τους. Επιπλέον, 15% δηλώνουν πως έχουν προκαλέσει οι ίδιοι σωματικές βλάβες στον εαυτό τους.

Την περασμένη εβδομάδα, σε ανακοίνωσή τους οι «Γιατροί χωρίς σύνορα» αναφέρονταν σε «σοβαρές ελλείψεις και παραλείψεις αναφορικά με την υγιεινή και την ψυχική υγεία» των προσφύγων, αλλά και σε συχνά περιστατικά βίας - κάθε μορφής - εντός των τειχών της Μόριας.

Οι προτάσεις της IRC σε Λέσβο, κυβέρνηση και ΕΕ

Η έκθεση προτείνει μεταξύ άλλων στην τοπική αυτοδιοίκηση την αύξηση της χωρητικότητας στα υπόλοιπα κέντρα φιλοξενίας στο νησί, ενώ συστείνει την αναίρεση της απόφασης της δημοτικής αρχής να μην δέχεται πρόσφυγες στο κέντρο υποδοχής γυναικών θυμάτων βιασμού.

Στην ελληνική κυβέρνηση, η IRC προτείνει την αύξηση των κέντρων ή των θέσεων σε κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα, αλλά και την ταχύτερη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου. Επιπλέον, προτείνει την ανάπτυξη ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού πλάνου διαχείρισης με τα Ηνωμένα Έθνη, οργανισμούς και τοπικές αρχές ώστε να ενισχυθεί η συνερασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Τέλος, στην έκθεση στηλιτεύεται η αδράνεια της ΕΕ στο θέμα της επανένωσης οικογενειών που μένουν σε ξεχωριστές χώρες της Ευρώπης, αλλά και την απόφαση να κλείσει όλες τις διόδους από ξηράς προς την Ευρώπη, εκθέτοντας στον κίνδυνο της θάλασσας τους πρόφυγες που επιχειρούν να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Keywords
Τυχαία Θέματα