Την Παρασκευή τα όχι και τόσο σπουδαία για Τουρκία: Χαμηλά ο πήχης για κυρώσεις

Αν και ουδέποτε ετέθη επισήμως στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, μετά το σχετικό αίτημα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, οι 27 ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την Παρασκευή (16/10) για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας.

Πάντως αυτό που προσδοκά η ελληνική πλευρά είναι να υπάρχει μία ισχυρή αναφορά στην Τουρκία στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, η οποια θα ξεκαθαρίζει και τα επόμενα βήματα για τις συνέπειες, να γίνει δηλαδή λίγο πιο απτή η εφαρμογή των κυρώσεων.

Κυρώσεις όμως εδώ και τώρα είναι δεδομένο ότι δεν

θα επιβληθούν, καθώς χώρες όπως η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία, αλλά και η Ουγγαρία, η κάθε μία για τους δικούς της λόγους, θέλουν ήπια στάση απέναντι στην Τουρκία και αν μη τι άλλο να εξαντληθεί το περιθώριο του διμήνου, δηλαδή μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων του προηγούμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Αθήνα από την πλευρά της επικαλείται ότι οι δύο τελευταίες τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο και με την έξοδο του Oruc Reis συγκρούονται ευθέως με συγκεκριμένες παραγράφους του κειμένου συμπερασμάτων του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο καιρό η Άγκυρα αθετεί τις δεσμεύσεις της: Υπενθύμισε ότι ενώ ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε δεσμευτεί για ημερομηνία διεξαγωγής διερευνητικών επαφών, “όμως αντί πρόσκλησης είχαμε πρόκληση και μάλιστα διπλή. Το γεγονός αναδεικνύει την αναξιοπιστία της Τουρκίας και την περιφρόνηση της στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου”.

Έμμεση αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων του προηγούμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ως εκ τούτου νύξη στο θέμα των κυρώσεων έκανε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο νωρίτερα.

“Δυστυχώς, η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική της και επιθετική της συμπεριφορά. Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που η ίδια έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή -εφόσον συνεχιστεί- να έχει τις ανάλογες συνέπειες” τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, οι αρχηγοί κυβερνήσεων και των κομμάτων που μετείχαν στη σύνοδο του ΕΛΚ, τους οποίους ο κ.Μητσοτάκης ενημέρωσε για τη νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, με έκδοση της παράνομης NAVTEX για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου, εξέφρασαν την απόλυτη στήριξή τους στην Ελλάδα έναντι των νέων προκλήσεων της Τουρκίας.

Πάντως η διορία μίας εβδομάδας που έδωσαν Γερμανία και Γαλλία στην Τουρκία προκειμένου να αποσύρει το Oruc Reis, δεν αποτελεί καθόλου αυστηρό μήνυμα αν αναλογιστεί κανείς ότι ούτως ή άλλως στις 22 Οκτωβρίου λήγει η τουρκική NAVTEX. Επομένως οι εταίροι δεν δίνουν κάποιο ουσιαστικό τελεσίγραφο στην Άγκυρα, απλώς την προειδοποιούν να μην εκδώσει νέα NAVTEX μετά τη λήξη αυτής.

Η Τουρκία εν τω μεταξύ επιστρατεύει και το γεωτρύπανο Kanuni, ενώ προέβη σε μία ιδιαίτερα απρεπή πρόκληση κρατώντας 20 λεπτά στον αέρα το αεροσκάφος που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια πίσω στην Αθήνα από το Ιράκ. Στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα δόθηκε εντολή για διάβημα, εν τω μεταξύ όμως η τουρκική πλευρά έσπευσε να δικαιολογηθεί. Η Τουρκία όμως υποστήριξε ότι δήθεν δεν είχε υποβληθεί σχέδιο πτήσης κάτι που διέψευσε το ελληνικό ΥΠΕΞ και είναι φυσικά και παράλογο. Μάλιστα καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως όταν αποφασίστηκε ότι ο κ. Δένδιας δεν θα μεταβεί στο Ερμπίλ, λόγω βλάβης στο αεροσκάφος, η ελληνική αποστολή περίμενε για αρκετή ώρα στη Βαγδάτη, προκειμένου να εγκριθεί το σχέδιο πτήσης από τους Τούρκους.

Σημειωτέον ότι ο κ.Δένδιας αύριο θα επισκεφθεί την Αρμενία, σε μία σαφή κίνηση την ώρα που η Τουρκία υποστηρίζει ευθέως και στρατιωτικά το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα