Εθνικό Ταμείο Ανάπτυξης: Το αναπτυξιακό στοίχημα των 32 δισ. ευρώ

Με έργα που θα ξεκινήσουν άμεσα, μπαίνει μπρος η υλοποίηση του Ελληνικού Προγράμματος Ανάκαμψης των 32 δις που εστάλη πριν από μια εβδομάδα στις Βρυξέλλες προκειμένου με στόχο να κερδίσουμε χρόνο και να μην χάσουμε πόρους.

Ακολουθώντας τη λογική που διέπει και τα έργα του ΕΣΠΑ, τα έργα που θα υλοποιηθούν με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι οπισθόβαρα στην χρηματοδότησή τους. Δηλαδή, πρώτα θα ξεκινούν με εθνική χρηματοδότηση και στην συνέχεια

θα έρχεται η κοινοτική χρηματοδότηση.

Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός οικονομικών και πρόεδρος της Διευθύνουσας Επιτροπής του Ταμείου Ανάκαμψης κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος θα παρουσιάσει την Τετάρτη το πρόγραμμα, παραδέχεται σε κάθε ευκαιρία ότι η Ελλάδα θα αρχίσει να υλοποιεί άμεσα έργα με εθνικούς πόρους τα οποία όμως θα είναι επιλέξιμα και για το Ταμείο ανάκαμψης ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Τούτο διότι παρά τις περιπέτειες που έχει η έγκριση του προγράμματος λόγω του βέτο Ουγγαρίας και Πολωνίας για το κράτος δικαίου, δηλαδή το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της δικαιοσύνης που απαιτεί η ΕΕ για τα κράτη μέλη που θα χρηματοδοτήσει, τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί και για την Ελλάδα παραμένουν ασφυκτικά.

Από τα 31,8 δις ευρώ που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα, 19,3 δις ευρώ και 12,5 δις σε δάνεια, πρέπει μέχρι το 2023 να τα δεσμεύσουμε σε συμβατά έργα και να πετύχουμε και δράσεις μέχρι και το τέλος του 2023 απορρόφησης του 70% του ποσού, δηλαδή περίπου 22,4 δις.

Το 2023 θα γίνει ενδιάμεση αξιολόγηση του προγράμματος και ανάλογα με την πρόοδο που θα έχουμε μέχρι τότε θα εισρεύσουν και το υπόλοιπο 30% του ποσού ως το τέλος του 2026. Στο ταμείο ανάκαμψης δεν αρκεί μόνο τα έργα να έχουν μια πρόοδο υλοποίησης αλλά θα πρέπει να αποτυπώνεται και η πρόοδος σε επιμέρους διαρθρωτικούς στόχους. Πιθανές « αστοχίες» θα είναι πολύ δύσκολο και πολύ χρονοβόρο για να διορθωθούν αφού δεν θα φτάνει να εγκρίνει την αλλαγή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά θα πρέπει να εγκριθεί και από Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Με βάση την στοχοθεσία που έχει θέσει έως τώρα η ΕΕ, το 37% των επιχορηγήσεων ύψους 19,3 δις θα πρέπει να διατεθούν για πράσινες επενδύσεις και το 20% για επενδύσεις σχετικές με την ψηφιακή μετάβαση. Το υπόλοιπο 43% των πόρων θα διατεθεί για υποδομές εκπαίδευσης και ενεργές δράσεις απασχόλησης.

Επιλογή της Κυβέρνησης, όπως αποτυπώνεται και στο προσχέδιο, είναι το κομμάτι του πακέτου των 12,5 δις ευρώ που διατίθεται από το ταμείο με τη μορφή δανείων να αφορά αποκλειστικά τον ιδιωτικό τομέα χρηματοδοτώντας το 50% της κάθε επένδυσης.

Με τον τρόπο αυτό τα χαμηλότοκα δάνεια της ΕΕ θα πετύχουν ένα προς δύο προωθώντας επενδύσεις που θα φτάνουν τα 50 δις ευρώ.

Το κομμάτι των δημοσίων επενδύσεων που θα απορροφήσει τις επιχορηγήσεις των 19,3 δις ευρώ περιέχει έργα εθνικής εμβέλειας που ξεκινούν από τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση του ελληνικού δημοσίου, τις υποδομές, την ενέργεια, την προώθηση της κατάρτισης και της επανακατάρτισης και την αύξηση της απασχόλησης.

Κατά την παρουσίαση παρόντα θα είναι και τα άλλα μέλη της διευθύνουσας επιτροπής του Ταμείου Ανάκαμψης: Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, κ. Άκη Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ κ. Δημήτρης Σκάλκος, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού κ. Αλέξης Πατέλης, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Μιχάλης Αργυρού, ενώ στην παρουσίαση θα συμμετάσχει και ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης κ. Νίκος Μαντζούφας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα