Έβγαλαν πάνω από 117.000 ευρώ, εξαπατώντας πλήθος πολιτών μέσω διαδικτύου

Δικογραφία σχηματίστηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, σε βάρος δύο Ελλήνων 27 και 35 ετών, οι οποίοι εμπλέκονται σε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων εξαπάτησης πολιτών μέσω διαδικτύου.

Εξιχνιάστηκαν συνολικά 31 υποθέσεις απατών και συγκεκριμένα 18 για πώληση ηλεκτρονικών συσκευών, τρεις για χορήγηση δανείων και 10 για εκμίσθωση ανύπαρκτων καταλυμάτων.

Ειδικότερα, την Πέμπτη, στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, εντοπίστηκε

ο 35χρονος και συνελήφθη κατόπιν σχετικού εντάλματος σύλληψης.

Όπως προέκυψε από την προανάκριση και κατόπιν ενδελεχούς διαδικτυακής –ψηφιακής έρευνας, οι δυο δράστες είχαν συγκροτήσει τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2016, συμμορία με σκοπό τη διάπραξη απατών μέσω διαδικτύου, προκειμένου να εξασφαλίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος.

Συγκεκριμένα οι δράστες δραστηριοποιούνταν, με διαφορετικές μεθοδολογίες δράσης, στις απάτες μέσω ανάρτησης ψευδών - απατηλών αγγελιών για:

πώληση ηλεκτρονικών συσκευών, χορήγηση δανείων και εκμίσθωση (ανύπαρκτων) καταλυμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στην πρώτη περίπτωση , αναρτούσαν σε ιστοσελίδες υψηλής επισκεψιμότητας απατηλές αγγελίες πώλησης ηλεκτρονικών συσκευών, εξαπατώντας υποψήφιους αγοραστές που κατέβαλαν το αντίστοιχο χρηματικό ποσό σε τραπεζικούς λογαριασμούς που τους υποδείκνυαν, χωρίς να παραλάβουν ποτέ την παραγγελία τους.

Στη δεύτερη περίπτωση οι δράστες, αναρτούσαν ψευδείς αγγελίες για χορήγηση δανείων σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, πείθοντας τους ενδιαφερόμενους να τους αποστείλουν δικαιολογητικά (δελτία ταυτότητας, εκκαθαριστικά σημειώματα, κάρτες τραπεζών κλπ.), τα οποία στη συνέχεια, με τη χρήση πλαστών εξουσιοδοτήσεων χρησιμοποιούσαν για την έκδοση συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας, ενώ παράλληλα αποσπούσαν χρηματικά ποσά από τις τραπεζικές κάρτες.

Στην τρίτη περίπτωση αναρτούσαν σε ιστοσελίδα υψηλής επισκεψιμότητας, απατηλές αγγελίες για την εκμίσθωση ανύπαρκτων καταλυμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αποσπώντας χρηματικά ποσά και τα στοιχεία καρτών από πολίτες που επιθυμούσαν τα διαμείνουν σε αυτά.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης προέκυψε ότι ο 35χρονος, μετά από απατηλή συναλλαγή, εκμεταλλευόμενος τη ψυχολογική κατάσταση των θυμάτων, προσποιούνταν υπάλληλο πιστωτικού ιδρύματος και με το πρόσχημα του εντοπισμού ανεπιθύμητων συναλλαγών, αποσπούσε στοιχεία πρόσθετης τραπεζικής κάρτας, με σκοπό την περαιτέρω οικονομική ζημιά και την εξαπάτηση του θύματος.

Επίσης προέβαινε στη δημιουργία ψηφιακών “πορτοφολιών”, χρησιμοποιώντας για ταυτοποίηση έγγραφα τρίτων ατόμων που είχε αποσπάσει από τα θύματα, χρεώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις πιστωτικές και χρεωστικές τραπεζικές κάρτες τους.

Σημειώνεται ότι, οι τηλεφωνικές συνδέσεις που χρησιμοποιούσαν ηταν στην πλειοψηφία τους συνδέσεις που εκδόθηκαν σε στοιχεία ταυτότητας τρίτων προσώπων με τη χρήση πλαστών εξουσιοδοτήσεων.

Οι δράστες από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως τον Απρίλιο του 2018, κατάφεραν να αποσπάσουν μέσω απατηλών συναλλαγών χρηματικό ποσό που υπερβαίνει τις 117.000 ευρώ, ενώ όπως προέκυψε ο 35χρονος είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις αστυνομικές Αρχές για συναφή αδικήματα.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών, ενώ ο 35χρονος οδηγήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά στον αριθμό 111 88 Στέλνοντας e-mail: ccu@cybercrimeunit.gov.gr Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones), με λειτουργικό σύστημα iOS – Αndroid: FEELSAFE E-COMMERCE Μέσω της σελίδας στο Facebook Cyberalert Μέσω της ιστοσελίδας www.cyberalert.gr Μέσω Twitter « Γραμμή SOS Cyber Alert»: https://twitter.com/CyberAlertGR Μέσω Instagram: «@Cyberalert.gr»
Keywords
Τυχαία Θέματα