Ευρωεκλογές: Πρώτη εκτίμηση - 9 έδρες η ΝΔ, 6 ο ΣΥΡΙΖΑ - Ανεβαίνουν οι ακροδεξιοί

Εκατό μέρες πλέον μένουν για τις κρίσιμες ευρωεκλογές του Μαΐου και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημοσιεύει την πρώτη δέσμη προβολών για το πώς θα μοιάζει η επόμενη σύνθεσή του με βάση δεδομένα από εθνικές δημοσκοπήσεις που συγκεντρώθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου 2019.

Τα δεδομένα αυτά προέρχονται από επιλεγμένες, αξιόπιστες δημοσκοπήσεις

που διενήργησαν σχετικοί εθνικοί οργανισμοί και συνδυάστηκαν από την Kantar Public εκ μέρους του Κοινοβουλίου.

Τα κόμματα έχουν ενσωματωθεί σε πολιτικές ομάδες στις οποίες συμμετέχουν ήδη ή με βάση υπάρχοντες δεσμούς με το σχετικό ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα. Όλα τα νέα κόμματα και κινήματα που δεν έχουν εκδηλώσει τις προθέσεις τους κατηγοριοποιήθηκαν ως "άλλα".

Πρώτα στοιχεία

Όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα το ΕΛΚ λαμβάνει 183 έδρες (26% σε σχέση με το 29%) και το S&D φτάνει στις 135 (19%, απώλεια έξι μονάδων).

Σημαντική πτώση αναμένεται να καταγράψουν και οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) από ποσοστό 10% σήμερα σε ποσοστό 7% (ή 51 έδρες), με αποτέλεσμα να πέσουν από την τρίτη στην πέμπτη θέση. Η μείωση αυτή οφείλεται στην αποχώρηση του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας, μετά το Brexit.

Άνοδο αναμένεται να καταγράψει το Κόμμα των Φιλελευθέρων (ALDE), εάν και εφόσον συμμετάσχει σε αυτό το κίνημα En Marche του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Σε αυτήν την περίπτωση, οι Φιλελεύθεροι προβλέπεται να εξασφαλίσουν 93 έδρες, ή ποσοστό 11%, έναντι 9% που έχουν σήμερα και να γίνουν τρίτη δύναμη.

Η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά (GUE/NGL) κινείται σταθερά στο 7% ή 46 έδρες.

Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα καταγράφει με τα ως τώρα δεδομένα μια μικρή πτώση από το 7% στο 6% με 45 έδρες.

Ανεβαίνει η Λέγκα και ακροδεξιοί

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μεγαλύτερο κόμμα της ευρωβουλής αναμένεται να παραμείνει η γερμανική Χριστιανοδημοκρατική - Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CDU/CSU), υπό την ηγεσία την ηγεσία της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, με 29 έδρες.

Από κοντά, αναμένεται να ακολουθήσει με 27 έδρες (21 επιπλέον έδρες σε σχέση με σήμερα), το ιταλικό ακροδεξιό κόμμα, Λέγκα, του Ματέο Σαλβίνι που συγκυβερνά με το ιταλικό κίνημα Πέντε Αστέρια, κάτι που δείχνει μια ευρωπαϊκή τάση.

Στα ακροδεξιά ευρωσκεπτικιστικά κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναμένεται να προστεθούν 21 έδρες από το γαλλικό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν (6 πρόσθετες έδρες σε σχέση με σήμερα) και 11 έδρες από την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Άνοδο αναμένεται να καταγράψει και το ιταλικό κίνημα Πέντε Αστέρων που βρίσκεται στη σημερινή ιταλική κυβέρνηση, με 22 έδρες από 14 που έχει σήμερα, αν και παραμένει ασαφές σε ποια ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ενταχθεί.

Άγνωστο είναι προς το παρόν το πού θα πάνε οι περίπου 22 έδρες που προβλέπεται να εξασφαλίσει το ευρωσκεπτικιστικό πολωνικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη.

Συνολικά, προβάλλοντας τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ επί των εδρών του κοινοβουλίου μετά το Brexit, παρατηρούμε ότι η επόμενη σύνθεση θα αντικατοπτρίζει ένα πολιτικό τοπίο πιο κατακερματισμένο από ποτέ. Σημειώνεται ότι το επόμενο ΕΚ θα έχει λιγότερους ευρωβουλευτές (705) από το απερχόμενο (751).

Οι εκτιμήσεις θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να γίνουν αντιληπτές ως στιγμιαία απεικόνιση της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται στις έρευνες πρόθεσης ψήφου.

Ποια είναι τα "άλλα" κόμματα

Από το 2014, νέοι πολιτικοί σχηματισμοί έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις εθνικές πολιτικές σκηνές και (σύμφωνα με τα υπάρχοντα δημοσκοπικά δεδομένα) θα διεκδικήσουν έδρες στις επόμενες εκλογές. Αν αυτοί οι σχηματισμοί δεν είναι μέλη κάποιου ευρωπαϊκού πολιτικού κόμματος και λαμβάνοντας υπόψη ότι δε συμμετέχουν στις υφιστάμενες πολιτικές ομάδες στο ΕΚ, οι έδρες τους εντάσσονται στην κατηγορία «άλλα». Με δεδομένο ότι δε μπορούμε να προδικάσουμε με ποια ή ποιες πολιτικές ομάδες θα επιλέξουν να συνταχθούν οι νέοι σχηματισμοί, οι έδρες αυτής της κατηγορίας είναι εξίσου μοιρασμένη μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς.

Διευκρινίζεται πως καμία από τις δημοσκοπήσεις που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό των προβολών επί των εδρών δεν πραγματοποιήθηκε κατ’ εντολή του Κοινοβουλίου: πρόκειται πάντοτε για δεδομένα που είναι δημόσια διαθέσιμα από ταυτοποιημένους δημοσκοπικούς οργανισμούς σε κάθε κράτος μέλος.

Το ΕΚ χρησιμοποιεί δημοσκοπήσεις προερχόμενες αποκλειστικά από αξιόπιστες πηγές, όπως ξεκαθαρίζεται από το Ευρωκοινοβούλιο.

Οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα

Σύμφωνα με τις πρώτες αθροιστικές εκτιμήσεις, η ΝΔ καταλαμβάνει εννέα έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ έξι, ενώ από δύο έδρες παίρνουν ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Χ.Α. Μιλώντας για τα "αποτυπώματα" ως τώρα πάντα.

Χρησιμοποιώντας τον μέσο όρο των τελευταίων δημοσκοπικών ερευνών για τις ελληνικές εθνικές εκλογές και κάνοντας αναλογική προβολή στα αντίστοιχα των ευρωεκλογών, η έρευνα εκτιμά ότι η ΝΔ θα κινηθεί σε ποσοστό 36%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 24,7%, η "Χρυσή Αυγή" στο 8,6%, το ΚΙΝΑΛ στο 7,9% και το ΚΚΕ στο 6,7%.

Όλα τα υπόλοιπα κόμματα εμφανίζονται με ποσοστά κάτω του 3%. Βλέπουμε παρακάτω πως ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει μια σταθερή τάση, ενώ η ΝΔ μια πτωτική ως προς τα δημοσκοπικά νούμερα.

Εν κατακλείδι, αξίζει να αναφερθεί πως οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα πρέπει να ορίσουν έναν διάδοχο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στα τέλη Ιουνίου. Στη συνέχεια οι ευρωβουλευτές θα επιβεβαιώσουν τον υποψήφιο τον Ιούλιο, έτσι ώστε μια νέα Επιτροπή από υποψηφίους από όλα τα 27 κράτη μέλη να αναλάβει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου.

Διευκρινίζεται τέλος πως όταν υπάρχουν παραπάνω από μία έρευνες για κάποια περίοδο σε μια χώρα, τα διαθέσιμα αποτελέσματα των ερευνών επανυπολογίζονται και εξάγεται ο μέσος όρος για κάθε κόμμα, χωρίς τη χρήση στάθμισης δεδομένων ή άλλων αλγορίθμων.

Η έκθεση αναλυτικά (στα αγγλικά 18.02.2019)

Keywords
Τυχαία Θέματα