Ευρωπαϊκή "ασπίδα" απέναντι στην Τουρκία: Τι θα λέει το κείμενο συμπερασμάτων

Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα με ξεκάθαρη καταδίκη της συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης προσδοκά η Ελλάδα από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες και όπως δείχνει το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων, αλλά και οι αντιδράσεις Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί.

Ο

πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χθες έστειλε εκ νέου μήνυμα στην Τουρκία πως η χώρα μας διαθέτει τα μέσα να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία, αλλά και πολλούς και ισχυρούς συμμάχους, θα θέσει βεβαίως το ζήτημα απόψε στο δείπνο των ηγετών, αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ που θα προηγηθεί, καθώς ο διπλωματικός μαραθώνιος συνεχίζεται μέχρι την τελευταία στιγμή με στόχο την πλήρη απομόνωση της Τουρκίας.

Σημειωτέον πως αν και δεν έχουν ανακοινωθεί διμερείς συναντήσεις του πρωθυπουργού, δεν είναι απίθανο όπως συνηθίζεται στις Συνόδους να έχει συζητήσεις με Μέρκελ και Μακρόν, καθώς άλλωστε ο Γάλλος πρόεδρος ήταν εξαρχής ο πιο ένθερμος σύμμαχος της Ελλάδας στο ζήτημα της συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης.

Το γεγονός πάντως ότι μετά τη Γαλλία και την Ιταλία, και η Γερμανία διαμήνυσε τη στήριξη της στην Ελλάδα, καλώντας Τουρκία και Λιβύη «να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών - μελών της ΕΕ και να ακολουθούν την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο», προμηνύει ότι τελικό κείμενο συμπερασμάτων δεν θα απέχει από το προσχέδιο.

Το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του News 24/7 «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει και επανεπιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου, 20ής Ιουνίου και 17ης-18ης Οκτωβρίου αναφορικά με την Τουρκία. Το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης περί της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, έρχεται σε αντίθεση με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν δύναται να παράγει καμία έννομη συνέπεια για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει ανεπιφύλακτα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σε σχέση με τις εν λόγω ενέργειες της Τουρκίας».

Σήμερα εν τω μεταξύ αρχίζει η τριμερής κοινή ναυτική άσκηση, τύπου «PASSEX», Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας με την επωνυμία «CYP/FRA/IT 2019», στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου και εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δε, βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες όπου ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχος. Και ο κ.Αναστασιάδης φυσικά θα θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στη Σύνοδο, απο την οποια όπως δήλωσε χθες αναμένει ξεκάθαρη θέση.

Και στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας υποδέχεται αργά το μεσημέρι τον Πρόεδρο της Βουλής της Λιβύης και προσκείμενο στον στρατηγό Χαφτάρ, Αγκούια Σαλέχ Εϊσα, ο οποίος με επιστολή του στον ΟΗΕ είχε χαρακτηρίσει άκυρη τη συμφωνία με την Τουρκία. Στη συνάντηση θα είναι παρών και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Η πρώτη αντίδραση του ΟΗΕ πάντως μετά και τις δύο επιστολές της Ελλάδας στο ΓΓ του Οργανισμού και στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το ζήτημα ήταν μία αντίδραση “Πόντιου Πιλάτου”. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χαγκ στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων δήλωσε ότι ο Οργανισμός δεν παίρνει θέση και κάλεσε Ελλάδα και Τουρκία να έχουν συνεχή διάλογο, αν και σημείωσε ότι “σε ορισμένες περιοχές, όπως σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα συμφέροντα τρίτων μερών”. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από τη Νέα Υόρκη, δεν έχει προγραμματιστεί στο παρόν στάδιο καμία συνάντηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να συζητηθεί το σύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης.

Η Τουρκία βέβαια επιμένει, με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλέτ Τσαβούσογλου να δηλώνει ότι χώρα του θα κάνει γεωτρήσεις με τη Λιβύη, ότι εάν κάποιος “εισέλθει χωρίς άδεια στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς άδεια, θα τον εμποδίσουμε” και ότι η ΕΕ δεν μπορεί να αποφασίζει σε θέματα που αφορούν το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δικαστήριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα