Φάμελλος: Χωρίς οικοδομική άδεια από το 1977 τα αυθαίρετα στο οικόπεδο που βρέθηκαν οι 26 νεκροί

Σε ζώνη εξυπηρέτησης λουομένων βρίσκεται το οικόπεδο, όπου βρέθηκαν νεκροί 26 άνθρωποι, από τη φωτιά στο Μάτι, σύμφωνα με όσα είπε στο Ραδιόφωνο 24/7, στους 88,6 και την εκπομπή "Παιχνίδια Εξουσίας" με τον Βασίλη Σκουρή, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος.

Ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε, πως βάσει της έκθεσης των επιθεωρητών δόμησης του υπουργείου Περιβάλλοντος, στη συγκεκριμένη περιοχή και γύρω από αυτήν δεν επιτρέπεται η οικοδόμηση

ούτε πρώτης ούτε δεύτερης κατοικίας, καθώς θα βρίσκονταν εκεί χώροι εξυπηρέτησης των ανθρώπων, που είναι στις παραλίες.

"Τα δύο τουλάχιστον κτίσματα που είναι μέσα, δεν έχουν καμία οικοδομική άδεια και κανέναν φάκελο νομιμοποίησης ή τακτοποίησης", είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως πρόκειται για αυθαίρετες κατασκευές, στην έκθεση που είναι βάσει της έκθεσης χαρακτηρισμένη ως "δημόσια δασική διακατεχόμενη".

Μάλιστα, όπως είπε, στο πρώτο δικαστήριο, που κίνησε το Δασαρχείο, δικαιώθηκε το Δημόσιο περί ιδιοκτησίας, ωστόσο οι ιδιοκτήτες άσκησαν έφεση. Σημειώνεται δε, πως ο έλεγχος για το εάν η συγκεκριμένη υπόθεση έχει τελεσιδικήσει αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο.

"Στο φρύδι του γκρεμού, έχει οριστεί το όριο του αιγιαλού και 8 μέτρα μέσα και εντός της έκτασης και περίφραξης το όριο της παραλίας", το οποίο έχει καταπατηθεί στο συγκεκριμένο σημείο, ενώ έχει καταπατηθεί και το άρθρο 23 του Ν.Τρίτση, που απαγορεύει τις περιφράξεις και την περιτοίχιση, σε απόσταση 500 μ. από τον αιγιαλό και την παραλία.

Ο κ. Φάμελλος είπε ακόμη, πως έχουν ζητηθεί από τους δύο δήμους όλοι οι φάκελοι, για να διαπιστωθούν τα σημεία όπου έχουν ανεγερθεί παράνομα φράκτες και μάντρες, οι οποίοι θα δοθούν στην Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης. "Δεν έχουμε αρμοδιότητα ως προς την άσκηση καθηκόντων, έχουμε ως προς τη διαπίστωση των παρανομιών και εφαρμογή της νομοθεσίας", σημείωσε.

Από την έρευνα που έχει ήδη πραγματοποιηθεί σε υπηρεσίες Δόμησης και αποκεντρωμένες διοικήσεις, έχει προκύψει ότι 2.500 τελεσίδικες υποθέσεις "περιμένουν" να εφαρμοστούν, ενώ αλληλογραφίες από το 2014 αναφέρονται σε σωρεία καθυστερημένων τελεσίδικων πρωτοκόλλων κατεδάφισης, ενώ αναμένεται ακόμη η εκτέλεση φακέλων που έχουν τελεσιδικήσει έως και 20 χρόνια πριν. Έξι πρωτόκολλα του 1998 στον Δήμο Μαραθώνα και 4 πρωτόκολλα του 1996 στη Ν. Μάρκη για κατεδάφιση αυθαιρέτων δεν έχουν ακόμη εκτελεστεί σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Φάμελλος, υπογραμμίζοντας πως με την τροπολογία που ψηφίστηκε την Τετάρτη στη Βουλή αφενός δίνεται η δυνατότητα μείωσης των καθυστερήσεων έως και κατά μία δεκαετία και αφετέρου επιτρέπεται απευθείας στον υπουργό, χωρίς ενστάσεις και διοικητικές προσφυγές, να δίνει την εντολή κατεδάφισης, με τον έλεγχο του ΣτΕ, εάν το ζητήσει φυσικά ο ενδιαφερόμενος.

Ακόμη, όπως σημείωσε ο κ. Φάμελλος, η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε στην κατεδάφιση των 5 ταβερνών στην περιοχή του Σχινιά, ενώ ο απολογισμός των κατεδαφίσεων αναμένεται σε δύο μήνες. "Τότε θα μας κρίνει ο κόσμος. Έχουμε περισσότερες απαιτήσεις, για να γίνει η χώρα μας λειτουργική, δίκαιη και ευρωπαϊκή. Δεν μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει μέσα σε τρία χρόνια. Δεν είμαι ευχαριστημένος όταν υπάρχει παραβίαση των κανόνων προστασίας του περιβάλλοντος. Δεν θα πω ποτέ, ότι είμαι ευχαριστημένος, όταν έχει κινδυνεύσει η ζωή συμπολίτη μας", είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα