Φιξ: Η ιστορία του γνωστού κτιρίου

Ίσως η πιο γνωστή, σίγουρα η πιο παλιά ελληνική μάρκα μπίρας, που ιδρύθηκε πριν από 154 χρόνια, είναι βέβαια η Φιξ. Ο πατήρ Φιξ, Βαυαρός, εκ Μονάχου, που είχε έρθει επί Όθωνος, ασχολείτο με την παρασκευή ζύθου, αλλά όπως λέει και η ιστοσελίδα της εταιρείας, “ δυο πιστολιές στη Μαγκουφάνα, στη σημερινή Πεύκη, από τις οποίες ο πατέρας Φιξ έπεσε νεκρός, ήταν η αιτία ο γιος,

ο Γιόχαν Καρλ Φιξ, να εγκατασταθεί στο Ηράκλειο Αττικής, και να ξεκινήσει την παραγωγή της μπίρας”.

Να πούμε πως η εταιρεία Φιξ ήταν ο προμηθευτής της βασιλικής αυλής της Ελλάδας, ενώ η μπίρα διακρίθηκε σε διεθνείς εκθέσεις και διαγωνισμούς. Το 1920 ο Κάρολος Φιξ εφοδιάζει το εργοστάσιό του με ψυκτικά μηχανήματα, φέρνονας για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον τεχνητό πάγο.

Το 1961 αρχίζει να λειτουργεί το ζυθοποιείο στη Συγγρού, με τζάμια γύρω - γύρω, ώστε να βλέπει ο κόσμος πώς φτιάχνεται η μπύρα. Τα μπουκάλια με τη Φιξ φτάνουν παντού, και όχι μόνο στα εστιατόρια και τις τραπεζαρίες των ελληνικών σπιτιών, αλλά και στις ταινίες ή στην προσωπική μυθολογία των πολιτών. Προσωπικά θυμάμαι να πηγαίνω εκδρομή με το δημοτικό, και να τραγουδώ μαζί με τους συμμαθητές μου στεντορείως, παρακινώντας τον οδηγό του πούλμαν: “βάλε φόρα οδηγέ, κι όταν τους περάσουμε, εμείς θα σε κεράσουμε μία μπίρα Φιξ!”.

Η μπίρα σταμάτησε να παράγεται το 1982, αλλά ξανάρχισε το ‘95, από άλλους επιχειρηματίες. Όσο για τη στέγαση του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στο κτίριο του Φιξ στη Συγγρού, θα έλεγα ότι καλό είναι να εκτιμάται η πείρα και το ήθος – κι όχι μόνο η μπίρα και ο ζύθος.

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Keywords
Τυχαία Θέματα