Γαλλία: Συμβιβασμό ψάχνει ο πρωθυπουργός μετά από 2 μήνες απεργίας

Από την Τρίτη κι ενώ συνεχίζονται για 34η ημέρα οι κινητοποιήσεις στη Γαλλία σε αντίδραση για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η κυβέρνηση δέχεται τους εκπροσώπους των συνδικάτων και των εργοδοτών για έναν νέο γύρο διαβουλεύσεων που θα διαρκέσει περισσότερο από δύο εβδομάδες, ενώ την Τρίτη αρχίζει απεργία και στα διυλιστήρια της χώρας.

Μια πρώτη συνεδρίαση στο υπουργείο Εργασίας αρχίζει την Τρίτη το πρωί υπό τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος είναι αποφασισμένος να φέρει εις πέρας τη μεταρρύθμιση αυτή, που αποσκοπεί στην μετατροπή των 42 σημερινών συστημάτων συνταξιοδότησης σε ένα μοναδικό, καθολικό και με μοριοδότηση.

Λίγο πριν από την έναρξη του νέου αυτού γύρου διαβουλεύσεων, ο Φιλίπ άφησε να φανεί ένα άνοιγμα από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς κάλεσε την κάθε πλευρά από τις εμπλεκόμενες "να μετακινηθεί λίγο" προκειμένου να καταλήξουν σε έναν "συμβιβασμό". "Είμαι ανοιχτός σε συζητήσεις για πολλά θέματα και ακούω ορισμένες φορές εξαιρετικές ιδέες", δήλωσε στον ραδιοσταθμό RTL. Ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε ως εκ τούτου θετικά πρόταση του CFDT, του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας και του πιο ευνοϊκά διακείμενου στην αρχή της μεταρρύθμισης, το οποίο τάχθηκε την Κυριακή υπέρ της διοργάνωσης ξεχωριστά από το νομοσχέδιο που προετοιμάζεται για το συνταξιοδοτικό μιας "διάσκεψης χρηματοδότησης" του συστήματος αυτού.

"Θα κάνω προτάσεις στις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε δύο ώρες που θα μας επιτρέψουν ίσως να δώσουμε ένα περιεχόμενο, ένα χρονοδιάγραμμα, μια εντολή σε αυτήν την διάσκεψη χρηματοδότησης, και επομένως να προχωρήσουμε", δήλωσε πριν από την πολυμερή συνάντηση που θα έχει με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Βασικό σημείο διαφωνίας στη μεταρρύθμιση αυτή είναι ότι ορίζει ως ηλικία πλήρους συνταξιοδότησης τα 64 έτη βάσει ενός συστήματος μπόνους-εκπτώσεων, μολονότι διατηρεί τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης στα 62 χρόνια, στοχεύοντας να παραταθεί η διάρκεια κατά την οποία οι εργαζόμενοι συμβάλλουν με τις εισφορές στα ταμεία ώστε να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός του συστήματος συνταξιοδότησης. Το CFDT, το οποίο υποστηρίζει την αρχή της μεταρρύθμισης, αντιτίθεται σθεναρά στο σύστημα αυτό μπόνους-εκπτώσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα