Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Δεν μπορεί να ποινικοποιείται η αλληλεγγύη

Δύο χρόνια κράτησε η δικαστική περιπέτεια των πέντε εθελοντών διασωστών, οι οποίοι συνελήφθησαν το πρωί της 14 Ιανουαρίου 2016 από άνδρες του λιμενικού στη Λέσβο και κατηγορήθηκαν για απόπειρα διακίνησης μεταναστών.

Οι τρεις Ισπανοί πυροσβέστες-διασώστες, μέλη της μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «PROEM-AID» και οι δύο Δανοί αραβικής καταγωγής, μέλη της «Team Humanity», κρίθηκαν αθώοι για τις κατηγορίες από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου.

«Η κατηγορία τους ήταν για απόπειρα διακίνησης, όχι για διακίνηση. Ποτέ δεν συνελήφθησαν να βοηθούν ανθρώπους να εισέλθουν στη

χώρα μας ή να σύρουν άλλη βάρκα με πρόσφυγες ή μετανάστες μέσα. Ποτέ δεν έγινε κάτι τέτοιο, ούτε υπάρχει τέτοιο στοιχείο στη δικογραφία» είπε μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 ο δικηγόρος των τριών Ισπανών κύριος Χάρης Πέτσικος. Όπως εξήγησε, εκείνη την ημέρα, οι Ισπανοί διασώστες είχαν κληθεί να βοηθήσουν, έχοντας την πληροφόρηση ότι υπήρχε μια βάρκα με ανθρώπους σε κίνδυνο μέσα στη θάλασσα.

«Πήγαν προς την περιοχή που είχαν την πληροφορία. Δεν τους βρήκαν ποτέ. Κατά τη δικογραφία και το λιμενικό σώμα, πράγματι υπήρχαν όχι μια αλλά τρεις βάρκες σε κίνδυνο, ωστόσο βρίσκονταν εντός τουρκικών χωρικών υδάτων και είχαν ήδη διασωθεί από την τουρκική ακτοφυλακή. Συνεπώς κατά την άποψη της υπερασπίσεως και νομίζω ότι αυτό έκανε δεκτό και το δικαστήριο, δεν υπήρξε καμία απόπειρα. Η δική μας η θέση ήταν εξαρχής ότι ο μόνος τους σκοπός ήταν να διασώσουν κόσμο, ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονταν σε κίνδυνο μέσα στη θάλασσα», υπογράμμισε ο κ. Πέτσικος.

Αναφερόμενος στους τρεις Ισπανούς πυροσβέστες-διασώστες, εξήγησε ότι πρόκειται για κρατικούς υπαλλήλους, με τον έναν εκ των τριών μάλιστα να είναι υπαρχηγός της Πυροσβεστικής της περιοχής του.

«Είχαν έρθει αρχικά τον Δεκέμβριο του 2015 στα πλαίσια διεθνούς συνεργασίας της υπηρεσίας τους και του ελληνικού κράτους για να συνδράμουν τις εδώ αρχές στη διάρκεια της τεράστιας προσφυγικής κρίσης» είπε ο κ. Πέτσικος. Στη συνέχεια, όπως διευκρίνισε, οι τρεις Ισπανοί ήρθαν ξανά στην Ελλάδα ένα μήνα αργότερα, ως εθελοντές πλέον , κάνοντας χρήση της κανονικής τους άδειας. «Επανήλθαν λόγω της ευαισθησίας τους και των όσων είδαν στην πρώτη τους επίσκεψη. Πραγματικά υπήρχε τεράστιο πρόβλημα και τεράστια ανάγκη βοήθειας γιατί είχαμε πάρα πολλούς ανθρώπους που κινδύνευαν μέσα στη θάλασσα».

Μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 για την υπόθεση, ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, χαρακτήρισε υψίστης σημασίας την μη ποινικοποίηση της αλληλεγγύης.

Όπως είπε « Η Διεθνής Αμνηστία από την πρώτη στιγμή στάθηκε αλληλέγγυα στους πέντε ακτιβιστές οι οποίοι είχαν σκοπό να διασώζουν ζωές προσφύγων στο Αιγαίο. Ήταν μια πράξη αλληλεγγύης και γι αυτό ακριβώς προκάλεσε και πολύ μεγάλη έκπληξη και τη δυσαρέσκεια όχι μόνο της Διεθνούς Αμνηστίας αλλά όλου του δικαιωματικού κόσμου, η δίωξη τους για απόπειρα διακίνησης ανθρώπων. Θεωρούμε ότι εν τέλει η αθωωτική απόφαση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση παρ' όλα αυτά, αυτό που έχει σημασία για εμάς στη Διεθνή Αμνηστία είναι να δηλώσουμε ότι η αλληλεγγύη δεν μπορεί να ποινικοποιείται σε καμία περίπτωση, ειδικά όταν αυτή εκφράζεται για τους πιο αδύναμους συνανθρώπους μας οι οποίοι διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να περάσουν από τα νερά του Αιγαίου».

Keywords
Τυχαία Θέματα