Γέφυρα διαλόγου η Ελλάδα ανάμεσα σε ΕΕ και Αραβικά κράτη

Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλο, θα συμμετάσχει στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Αραβικού Συνδέσμου στο Σαρμ - ελ - Σέιχ της Αιγύπτου.

Στη Σύνοδο, η οποία αναμφισβήτητα έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για το μέλλον της Ευρώπης, για την ασφάλεια και σταθερότητα στην Μεσόγειο, θα τεθούν επό τάπητος οι κρίσιμες εξελίξεις για το μέλλον της γειτονιάς μας, στην οποία η Ελλάδα διαδραματίζει

ενεργό ρόλο, ως πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί στις σημαντικές προκλήσεις της περιοχής μας οι οποίες απαιτούν την πολυεπίπεδη συνεργασία της ΕΕ με τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον Αραβικό κόσμο και όχι κοντόφθαλμες, μονοθεματικές προσεγγίσεις.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να τονίσει ότι «χρειαζόμαστε μια διττή προσέγγιση, αφενός τη συνεργασία για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων ασφαλείας (Λιβύη, Συρία, Μεσανατολικό) και αφετέρου την προώθηση μιας θετικής ατζέντας συνεργασίας στην οικονομία, την ενέργεια και τον πολιτισμό».

Η Ελλάδα, άλλωστε ως χώρα με ισχυρούς δεσμούς παραδοσιακά με τον αραβικό κόσμο, έχει αποφασίσει να παίξει έναν σημαντικό ρόλο σε αυτήν προσπάθεια και να αποτελέσει γέφυρα για την προώθηση του διαλόγου. Η πραγματοποίηση το 2014, στην Ελλάδα, της 3ης Διάσκεψης ΕΕ - Αραβικού Συνδέσμου αποτέλεσε σημαντικό βήμα για τη στρατηγική συνεργασία των δύο πλευρών, ενώ τα τρία τελευταία χρόνια έχει φιλοξενήσει τρεις Ευρω - Αραβικές Διασκέψεις στην Αθήνα, με στόχο την ευρύτερη δυνατή συνεργασία σε πολιτικό, οικονομικό, ενεργειακό επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός θα επισημάνει επίσης ότι η χώρα μας εντατικοποίησε κυρίως την τριμερή συνεργασία μαζί με την Κύπρο και την Αίγυπτο, ενώ εγκαινίασε την τριμερή συνεργασία με την Ιορδανία, την Παλαιστίνη και το Λίβανο. Επίσης, η Ελλάδα ανέδειξε τόσο στο πλαίσο της ΕΕ όσο και της Συνόδου των Ευρωπαικών χωρών του Νότου, τη σημασία που έχει η προώθηση μιας ολοκληρωμένης, ενεργητικής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Μεσόγειο, μεταξύ άλλων και για την αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της ΕΕ.

Παράλληλα, σε μια εποχή που ενισχύονται στη Δύση ο εθνικισμός, η ισλαμοφοβία και ο διχαστικός λόγος, η χώρα μας προώθησε σε όλους τους τόνους τη διαχείριση του μεταναστευτικού στη βάση του διεθνούς δικαίου, καθώς και τον διάλογο με τον αραβικό κόσμο για την ασφάλεια και την προστασία του πλουραλισμού, στην Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη (Σύνοδος Ασφαλείας της Ρόδου, Σύνοδος για την προστασία του πλουραλισμού στη Μέση Ανατολή).

Σημειώνεται ότι αφορμή για τη διοργάνωση της Συνόδου ήταν η πρόθεση της Αυστριακής Προεδρίας και άλλων ευρωπαικών χωρών να εξεύρουν λύσεις για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, ενώ την επόμενη περίοδο θα πραγματοποιηθούν Σύνοδοι Κορυφής με την Ιορδανία και την Παλαιστίνη.

Τέλος, στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Sisi, της Παλαιστίνης κ. Abbas, τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου κ. Hariri και τον Γεν. Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου κ. Aboul Gheit.

Keywords
Τυχαία Θέματα