"Γερμανική βοήθεια" για τις γερμανικές επανορθώσεις
Κείμενο θέσεων του Συλλόγου «Σεβασμός για την Ελλάδα» με τίτλο: «Γερμανική ευθύνη γα τον πόλεμο και τις υποχρεώσεις έναντι της Ελλάδας» υπογράφουν βουλευτές των Πρασίνων και της Αριστεράς, καθώς και προβεβλημένα στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD).
Το κείμενο, που αποκαλύπτει σήμερα το Νews 24/7, απεστάλη στην Αθήνα και αποτελεί ένα ακόμη όπλο της χώρας μας ενόψει της συζήτησης που θα διεξαχθεί στην ελληνική Βουλή στις 16 Απριλίου και
Με το κείμενο οι γερμανοί βουλευτές και τα προβεβλημένα στελέχη ζητούν επιστροφή του κατοχικού δανείου που εξαναγκάστηκε να χορηγήσει η Ελλάδα προς το «Γερμανικό Ράιχ», επιστροφή των λύτρων που καταβλήθηκαν για την απαλλαγή των Εβραίων της Θεσσαλονίκης από τα καταναγκαστικά έργα και τη δημιουργία Ειδικού Ταμείου για την βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου, με ιδιαίτερη μέριμνα για τα μαρτυρικά χωριά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟΟι θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το κατοχικό δάνειο και τις επανορθώσεις
Το news24/7, ενόψει της συζήτησης στη Βουλή στις 16 Απριλίου, παρουσιάζει τις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το κατοχικό δάνειο και τις επανορθώσεις, με το κείμενο μάλιστα να έχει συνταχθεί όταν ο Προκόπης Παυλόπουλος υπήρξε εν ενεργεία καθηγητής του ΕΚΠΑ:
«Ι. Πρώτον, με το κατοχικό δάνειο προς τη Γερμανία, το οποίο συνήφθη υποχρεωτικώς –ορθότερα με καταναγκαστικό και εκβιαστικό τρόπο- μεταξύ της κατοχικής Ελληνικής Κυβέρνησης και της Γερμανίας, προς συντήρηση των στρατευμάτων κατοχής. Εδώ πρόκειται, λοιπόν, από νομική σκοπιά για ενοχή εκ συμβάσεως. Άρα η αντίστοιχη εκ της συμβάσεως απαίτηση της Ελλάδας είναι ενδοσυμβατικής και όχι αδικοπρακτικής προέλευσης.
Α. Σ’ αυτήν την απαίτηση προστίθενται ποσά τα οποία προκύπτουν από συναφείς προς τη δανειακή σύμβαση αιτίες, όπως είναι ιδίως οι τόκοι υπερημερίας λόγω μη έγκαιρης εξόφλησης.
Β. Για την απαίτηση αυτή δεν τίθεται ούτε θέμα παραγραφής ούτε θέμα παραίτησης. Τίθεται μόνο ζήτημα συνολικού υπολογισμού της ως σήμερα. Ας σημειωθεί ότι η ελληνική θέση γίνεται νομικώς τόσο περισσότερο ισχυρότερη, όσο ήδη από την κατοχική περίοδο είχε αρχίσει η αποπληρωμή του δανείου, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά κατά καιρούς.
ΙΙ. Και, δεύτερον, με τις αποζημιώσεις λόγω ανθρώπινων θυμάτων και υλικών καταστροφών στην Ελλάδα από τις δυνάμεις κατοχής.
Α. Επισημαίνω πριν απ’ όλα ότι το 1946, στη Διάσκεψη των Παρισίων, είχε προσδιορισθεί ένα –κατά προσέγγιση- ποσό τέτοιων αποζημιώσεων προς την Ελλάδα ύψους 7,5 δισ. δολαρίων.
Β. Κυρίως δε τονίζω με έμφαση ότι το 1953, με τη Συμφωνία του Λονδίνου, δεν «χαρίσθηκαν» στη Γερμανία οι οφειλές της λόγω πολεμικών αποζημιώσεων, όπως η γερμανική πλευρά «τεχνηέντως» φαίνεται να διατείνεται. Η Συμφωνία αυτή απλώς έθεσε «σε αδράνεια» τις οφειλές της Γερμανίας ως την υπογραφή, κατά το Διεθνές Δίκαιο (Δίκαιο του Πολέμου) «Συμφώνου Ειρήνης» μεταξύ της τελευταίας και των Δυνάμεων που νίκησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται νομικώς για ένα είδος «αναβλητικής αίρεσης» (latosensu) σχετικά με την εξόφληση των υποχρεώσεων της Γερμανίας, επειδή τότε θεωρήθηκε ότι αυτή δεν διέθετε –πρωτίστως λόγω της διαίρεσής της σε Δυτική και Ανατολική- την κατά το διεθνές δίκαιο απαιτούμενη πολιτειακή υπόσταση για ανάληψη και εκπλήρωση συναφών υποχρεώσεων.
1. Τούτο –ήτοι η ικανότητα σύναψης «Συμφώνου Ειρήνης»- επήλθε το 1990. Όταν μετά την επανένωση της Γερμανίας η τελευταία απέκτησε ενιαία νομικώς πολιτειακή υπόσταση και κυριαρχία. Ειδικότερα το 1990 υπογράφηκε το λεγόμενο «Σύμφωνο 2 + 4» μεταξύ της ενωμένης πλέον Γερμανίας και ΗΠΑ, ΕΣΣΔ, Γαλλίας και Αγγλίας.
2. Γίνεται δε σήμερα γενικώς και επισήμως δεκτό –και de facto το έχει αποδεχθεί και η Γερμανία, αφού στη βάση αυτή στηρίζει την εν γένει κυριαρχία της- ότι το ως άνω Σύμφωνο επέχει τη θέση του «Συμφώνου Ειρήνης» που περιγράφει, κατά το Διεθνές Δίκαιο, η προαναφερόμενη Συμφωνία του Λονδίνου του 1953. Και τούτο διότι μόνον έκτοτε η Γερμανία μπορούσε να υπογράψει ένα τέτοιο «Σύμφωνο», δεδομένου ότι μόνο τότε, όπως ήδη τόνισα, απέκτησε την ενότητά της και την ενιαία κυριαρχία της μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Γ. Το «Σύμφωνο 2 + 4» καλύπτει, λόγω της νομικής φύσης του αλλά και γενικότητάς του, και τα μη συμβαλλόμενα πλην όμως παθόντα από την γερμανική κατοχή κράτη, όπως η Ελλάδα. Είναι δηλαδή νομικό κείμενο γενικής εφαρμογής.
Δ. Η από ελληνικής πλευράς νομική βάση των αποζημιωτικών απαιτήσεων κατά της Γερμανίας βρίσκει σταθερό έρεισμα κυρίως στις διατάξεις του άρθρου 3 της Δ΄ Σύμβασης της Χάγης του 1907, οι οποίες κωδικοποίησαν και τις ως τότε διατάξεις του Δικαίου του Πολέμου. Κατά τις διατάξεις αυτές «ο εμπόλεμος όστις ήθελε παραβιάσει τας διατάξεις του Κανονισμού θα υποχρεούται, αν συντρέχει λόγος, εις αποζημίωσιν, θα είναι δε υπεύθυνος δια πάσας τα πράξεις τας διαπραχθείσας υπό των προσώπων των μετεχόντων της στρατιωτικής του δυνάμεως». Επέκεινα οι διατάξεις των άρθρων 46 και 47 του «Κανονισμού Νόμων και Εθίμων του Πολέμου στην ξηρά», ο οποίος είναι προσαρτημένος στη Δ΄ Σύμβαση της Χάγης του 1907, καθιερώνουν και τις δύο θεμελιώδεις αρχές του Δικαίου του Πολέμου, ήτοι τις αρχές της προστασίας του σεβασμού του Ανθρώπου και της ατομικής ιδιοκτησίας. Όλες αυτές τις αρχές επικαιροποίησε η απόφαση του Διεθνούς Στρατιωτικού Δικαστηρίου της Νυρεμβέργης του 1946.
1. Αυτό είχε αποδεχθεί, έναντι της ελληνικής Κυβέρνησης, επισήμως το 1965 ο τότε Καγκελάριος ΛούτβιχΈρχαρτ.
2. Ο ίδιος δε είχε τότε μιλήσει για επανορθώσεις ύψους 500 εκ. γερμανικών μάρκων.
ΙΙΙ. Η σχετικώς πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, με την οποία απορρίφθηκε ιταλικό αίτημα –υπήρχε και παρέμβαση Ελλήνων διαδίκων- για πολεμικές αποζημιώσεις έναντι της Γερμανίας, ουδόλως αλλάζει τα προαναφερόμενα νομικά δεδομένα και επιχειρήματα υπέρ της Ελλάδας. Και τούτο διότι η ως άνω απόφαση εκδόθηκε ύστερα από προσφυγή ιδιωτών. Τώρα γίνεται λόγος για απαιτήσεις του Ελληνικού Κράτους, κατά το Διεθνές Δίκαιο, τόσο για εξόφληση του κατοχικού δανείου όσο και για την καταβολή αποζημιώσεων λόγω των «πεπραγμένων» των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής.
Α.Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, το ελάχιστο των κατά τα προμνημονευόμενα ελληνικών απαιτήσεων έναντι της Γερμανίας είναι σήμερα, περίπου, 60 δισ. ευρώ από το κατοχικό δάνειο και 110 δισ. ευρώ λόγω αποζημιώσεων. Ήτοι σύνολο, περίπου, 170 δισ. ευρώ. Αλλ’ αυτό είναι θέμα ειδικότερου υπολογισμού, ο οποίος θα γίνει με την επιμέλεια των αρμόδιων ελληνικών κρατικών αρχών.
Β. Και κάτι τελευταίο: Η σημερινή ευρωπαϊκή συγκυρία, η οποία χαρακτηρίζεται και από την ανάγκη οριοθέτησης των υποχρεώσεων των χωρών της ευρωζώνης ως προς την επίτευξη βασικών δημοσιονομικών στόχων –μεταξύ των οποίων προέχουσα θέση κατέχει το δημόσιο χρέος κάθε χώρας-μέλους- επιβάλλει και την επίλυση των μεταξύ των χωρών αυτών κάθε είδους συναφών διαφορών, με βάση το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο.»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μυστηριώδης, επικίνδυνη μόλυνση εξαπλώνεται στον κόσμο σε κλίμα μυστικότητας - Αποκάλυψη των New York Times
- Στοιχεία σοκ για τα συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D
- Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Χώρισε με τον Φίλιππο Βαρβέρη -Ενοχλημένος ο επιχειρηματίας (video)
- Ο Γιώργος Παρτσαλάκης θρηνεί για την 24χρονη βαφτιστήρα του
- Ενας Γουλανδρής χάνει τα σπίτια του
- Αυτός είναι ο τραγουδιστής που συνελήφθη στην Ομόνοια - Δείτε φωτογραφίες του
- Συγκλονισμένος για τη μεγάλη απώλεια ο Γ. Παρτσαλάκης
- Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να μην βουλώνουν ποτέ οι σωληνώσεις σε μπάνιο και κουζίνα
- Παίκτες του Survivor 3 έγιναν «τσακωτοί» να παραβιάζουν κανόνες του παιχνιδιού
- Δραπέτης των φυλακών Τρικάλων ο νεκρός δράστης από τη ληστεία στα Τίρανα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις News 24|7
- Ληστεία στο αεροδρόμιο των Τιράνων: Δραπέτης των φυλακών Τρικάλων ο νεκρός ληστής
- "Γερμανική βοήθεια" για τις γερμανικές επανορθώσεις
- Novartis: Ένα εκατομμύριο ευρώ σε αναλήψεις από την εταιρία - "πλυντήριο"
- ΗΠΑ: Τη δημοσιοποίηση των φορολογικών δηλώσεων του Τραμπ συζήτησε το υπουργείο Οικονομικών
- Οι τελευταίες πινελιές στο ευρωψηφοδέλτιο ΝΔ και τα μηνύματα Μητσοτάκη στους εταίρους
- Αντίστροφη μέτρηση: Σήμερα θα δούμε πιθανότατα πώς μοιάζει μια "μαύρη τρύπα"
- Διατηρείται ο άστατος καιρός - Ένταση φαινομένων την Παρασκευή
- Φάκελος Brexit: Πώς η φορολογία δημιουργεί επιχειρηματικές ευκαιρίες

- Τελευταία Νέα News 24|7
- "Γερμανική βοήθεια" για τις γερμανικές επανορθώσεις
- Οι τελευταίες πινελιές στο ευρωψηφοδέλτιο ΝΔ και τα μηνύματα Μητσοτάκη στους εταίρους
- Αντίστροφη μέτρηση: Σήμερα θα δούμε πιθανότατα πώς μοιάζει μια "μαύρη τρύπα"
- Novartis: Ένα εκατομμύριο ευρώ σε αναλήψεις από την εταιρία - "πλυντήριο"
- Φάκελος Brexit: Πώς η φορολογία δημιουργεί επιχειρηματικές ευκαιρίες
- Διατηρείται ο άστατος καιρός - Ένταση φαινομένων την Παρασκευή
- Ληστεία στο αεροδρόμιο των Τιράνων: Δραπέτης των φυλακών Τρικάλων ο νεκρός ληστής
- ΗΠΑ: Τη δημοσιοποίηση των φορολογικών δηλώσεων του Τραμπ συζήτησε το υπουργείο Οικονομικών
- Στο ευρωκοινοβούλιο οι ήρωες ψαράδες της φωτιάς στο Μάτι
- Το "φωτογραφικό αρχείο Δωρή" στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Dutch F-16 makes emergency landing after flying into its own gunfire (photo)
- Φοιτητικές εκλογές: Στις κάλπες με φόντο το σχέδιο Γαβρόγλου οι φοιτητές
- Τουλάχιστον 10 νεκροί εξαιτίας πλημμυρών και κατολισθήσεων στη Βραζιλία
- Η επιτομή των φαραωνικών συνδρομών μας αποκαλύπτεται στην φράση : πού πας ρε Καραμήτρο; - του Μιχάλη Αβέλλα
- Φοιτητικές εκλογές 2019 – Υποτονικό το κλίμα στις σχολές
- Ο Ρέντσο Πιάνο, μαγεμένος από την επιστήμη, «γεφυρώνει» και το CERN
- Κομοτηνή: 10-4-2019 Ειδήσεις