Γιατί φοβάται ο ΣΥΡΙΖΑ τη ψήφο των αποδήμων;

Ο Πρωθυπουργός πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να συζητήσει τη ψήφο των αποδήμων και επ΄ευκαιρία να τους ενημερώσει για το μεταναστευτικό. Προηγουμένως ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να τοποθετηθεί αρνητικά επί της κυβερνητικής πρότασης. Δικαίωμα του. Στην προκειμένη όμως περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρωτοβουλία του έδειξε ότι έχει επιχειρήματα τα οποία θα θέσει προς συζήτηση με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Με αυτή την κίνηση δείχνει επιπλέον ότι δεν διακατέχεται

από σύνδρομα αντίστοιχα με εκείνα που εμποδίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερβούν την αντιδεξιά ρητορεία που συνήθως υποδηλώνει έλλειψη πολιτικών επιχειρημάτων.

Δεν ξέρω γιατί είναι τόσο περίπλοκο το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων ώστε να χρειάζεται εξήγηση για το αυτονόητο. Δηλαδή, την υποχρέωση που έχει η πολιτεία έναντι των ελλήνων της διασποράς. Παρ’ όλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση σε ένα θέμα που εκ των προτέρων όλοι οφείλουν να επιδείξουν τον στοιχειώδη σεβασμό στο δημοκρατικό δικαίωμα των αποδήμων να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία. Άλλωστε δεν υπάρχει δημοκρατία «εσωτερικού» η οποία εξαιρεί τους Έλληνες του εξωτερικού. Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συναινεί, ότι αρνείται το αυτονόητο παραβιάζοντας τα όρια της λογικής, έχει εξήγηση. Το κομματικό συμφέρον, εν προκειμένω, υπερέχει της αναγνώρισης ενός δικαιώματος που στη δημοκρατία δεν κάνει διακρίσεις.

Πολύ απλά ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται. Αν αισθανόταν ασφάλεια θα είχε ήδη προλάβει τη Νέα Δημοκρατία που του είχε δώσει την ευκαιρία. Φοβάται τα χαρακτηριστικά των Ελλήνων ψηφοφόρων που διαμένουν στο εξωτερικό γιατί δεν έχουν τα ίδια συναισθήματα, τα στερεότυπα και τη δυναμική της ομάδας στην αξιολόγηση των κομμάτων. Γιατί στην προκειμένη περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να διεισδύσει σ’ αυτή την ομάδα των ψηφοφόρων και να επηρεάσει την εκλογική τους συμπεριφορά. Η μακροχρόνια σύνδεση των αποδήμων με συγκεκριμένα κόμματα, όπως είναι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, φέρνει σε μειονεκτική σχέση το ΣΥΡΙΖΑ για δύο λόγους: Ο πρώτος, γιατί δεν έχει ισχυρά ερείσματα μεταξύ των αποδήμων και δεν διαθέτει συναισθηματική σύνδεση ικανή να επηρεάσει τη ψήφο τους. Ο δεύτερος, γιατί η αντιδεξιά ρητορεία, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν βρίσκει απήχηση εκτός Ελλάδας.

Όπως κι αν έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με επιμονή στο στόχο και συνέπεια ως προς τη δέσμευση που έχει αναλάβει, δίνει αίσθηση της ηθικής επί της οποίας δημιουργείται ένα ασφαλές περιβάλλον εμπιστοσύνης μεταξύ των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό. Σε απλά ελληνικά, επιτέλους κάποιος θυμήθηκε ότι υπάρχουν. Ότι είναι Έλληνες που εργάζονται ή σπουδάζουν και δεν έχουν τη δυνατότητα να έρθουν στην πατρίδα τους για να ψηφίσουν. Και αυτή τη δυνατότητα τους την δίνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όπως και την ευκαιρία στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης να συμφωνήσουν σε πνεύμα εθνικής ομοψυχίας ότι δεν θεωρούν τους απόδημους Έλληνες δεύτερης κατηγορίας.

Στο κάτω- κάτω όσοι επιθυμούν να ψηφίσουν, όσοι αισθάνονται ότι με τη ψήφο τους ανήκουν κι αυτοί στη μεγάλη οικογένεια της Ελλάδας, θα σπεύσουν να κάνουν αίτηση και εφόσον διασταυρωθούν τα στοιχεία τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες και διαπιστωθεί ότι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα ψηφίσουν. Προς τι λοιπόν τόσος θόρυβος;

Keywords
Τυχαία Θέματα