Γιατί η κυβέρνηση "μαζεύει" το θέμα με την κυβερνησιμότητα των δήμων

Το θέμα της διασφάλισης της κυβερνησιμότητας των δήμων αποδεικνύεται για την κυβέρνηση ένας πιο περίπλοκος “πονοκέφαλος” από ό,τι υπολόγιζε.

Μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις Μητσοτάκη ήταν ότι θα έφερνε άμεσα καθώς οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες αναλαμβάνουν καθήκοντα επισήμως από την 1η Σεπτεμβρίου, ρυθμίσεις ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της απλής αναλογικής. Και αυτό καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ο δήμαρχός ή περιφερειάρχης που εξελέγη στο δεύτερο γύρο δεν έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο.

Η σχετική ρύθμιση αρχικά

είχε σχεδιαστεί να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, το οποίο τελικά αναμένεται να κατατεθεί σήμερα, ωστόσο τελικά θα έρθει σε έτερο διυπουργικό νομοσχέδιο το οποίο σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σχεδιάζεται να κατατεθεί την Δευτέρα.

Το ζήτημα είναι όμως ότι υπάρχουν αντιδράσεις στο ενδεχόμενο να δοθεί στους δημάρχους ή περιφερειάρχες αντί των αντίστοιχων δημοτικών ή περιφερειακών συμβουλίων η αρμοδιότητα να παίρνουν αποφάσεις για τα οικονομικά των δήμων ή περιφερειών. Στην κυβέρνηση μάλιστα φοβούνται πρόσφυγες από δημάρχους του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο, για λόγους συνταγματικότητας, αφού μία τέτοια ρύθμιση επί της ουσίας ακυρώνει εκ των υστέρων την εφαρμογή της απλής αναλογικής.

Για αυτό γίνεται εκ νέου επεξεργασία της σχετικής ρύθμισης. Το Διυπουργικό Νομοσχέδιο που περιλαμβάνει και διατάξεις για την κυβερνησιμότητα των Δήμων, θα συζητηθεί στο υπουργικό την Παρασκευή, καθώς και το Φορολογικό Νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τη μείωση ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων, αλλά και οι οικονομικές εξελίξεις με ενημέρωση από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα, και οι εξελίξεις στο θέμα του Brexit με ενημέρωση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα