Γιατί προειδοποιεί για εθνική κρίση λόγω προσφυγικού και δημογραφικής κρίσης - Οι βολές κατά της Ουάσιγκτον

Δεν χωρά αμφιβολία πως το Σάββατο το βράδυ, από την εκδήλωση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών για τη συμπλήρωση των 80 της χρόνων, από τη Θεσσαλονίκη, ο Κώστας Καραμανλής παρουσίασε ολοκληρωμένη πλατφόρμα για τα εθνικά θέματα, αλλά και την κατάσταση στην περιοχή.

Ο πρώην πρωθυπουργός, μάλιστα, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο -και μάλιστα “όχι στο μακρινό μέλλον” για “εθνικές κρίσεις”, με επίκεντρο το προσφυγικό και τη δημογραφική κρίση. Ειδικά για το προσφυγικό, μίλησε με δραματικούς τόνους, τονίζοντας

πως “εκ των πραγμάτων και εκ των αριθμών τίθενται και θα τεθούν επιτακτικότερα ζητήματα κοινωνικής συνοχής και ειρήνης, πολιτικής ομαλότητας και ηρεμίας, ακόμα και ζητήματα ευρωπαϊκής ταυτότητας και τρόπου ζωής”. Και η αλήθεια είναι πως με δραματικό τρόπο για το προσφυγικό ουδείς έλληνας – κορυφαίος- πολιτικός έχει προειδοποιήσει έως τώρα.

Παράλληλα, δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη η σφοδρή κριτική εναντίον της “μοναδικής υπερδύναμης”, των Ηνωμένων Πολιτειών- “απέδειξε ότι δεν ξεχνάει”, όπως έλεγαν την επομένη της ομιλίας του κορυφαία στελέχη, ενώ προειδοποίησε πως “η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των εθνικών συμφερόντων μας θα βασιστεί στις δικές μας δυνάμεις».

Ο Κώστας Καραμανλής, μεταξύ άλλων, με την ομιλία του:

-Προειδοποιεί για την ανάγκη «συγκροτημένων πολιτικών» και «δύσκολων αποφάσεων» το επόμενο διάστημα: «Στα χρόνια που έρχονται, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις.

Προκλήσεις που, ας μην έχουμε αυταπάτες, θα απαιτήσουν συγκροτημένες πολιτικές, αποφασιστικότητα και τόλμη. Θα χρειαστεί να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και να τις εφαρμόσουμε με συνέπεια και πειθαρχία».

-Ασκεί σαφέστατη κριτική στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατηγορώντας την υπερδύναμη για «συχνά απρόβλεπτη συμπεριφορά που εγείρει ερωτηματικά συνέπειας και αξιοπιστίας: «Ζούμε σε ένα κόσμο πολύ λιγότερο προβλέψιμο σε σχέση ακόμα και με το πρόσφατο παρελθόν. Από τον διπολισμό του Ψυχρού Πολέμου και αργότερα την ηγεμονία της μοναδικής Υπερδύναμης, έχουμε περάσει σε φάση αυξανόμενης αβεβαιότητας. Αβεβαιότητα που επιτείνεται από τη συχνά απρόβλεπτη συμπεριφορά των ΗΠΑ που εγείρει ερωτηματικά συνέπειας και αξιοπιστίας.

Αποτυπώνεται άλλωστε αυτή σε μείζονα θέματα: από τη λεγόμενη Αραβική Άνοιξη και τις αντιφάσεις της υπερδύναμης στο ζήτημα της Συρίας έως την ανακόλουθη συμπεριφορά της έναντι της Τουρκίας. Ανταγωνισμοί, περιφερειακές συγκρούσεις, εμπορικοί πόλεμοι και συχνές μεταβολές δυνάμεων, συμπεριφορών και ευθυγραμμίσεων καθιστούν τη διεθνή σκηνή πολύ πιο ασταθή από οποιαδήποτε άλλη φάση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πραγματικότητα αυτή αποτυπώνεται με ιδιαίτερη ενάργεια στην ευρύτερη γειτονιά μας, τον χώρο δηλαδή της Νοτιο- Ανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής».

-Αφήνει αιχμές για το ρόλο της σημερινής Ευρώπης: «Επιβαρυντικός παράγοντας στο σκηνικό αυτό είναι η μέχρι στιγμής διστακτικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβει τον ρόλο που της αναλογεί ως ισχυρός παίκτης του διεθνούς συστήματος. Η σημερινή Ευρώπη εμφανίζεται εσωστρεφής, δυσκίνητη, αδύναμη να πάρει κρίσιμες αποφάσεις και πρωτοβουλίες».

-Προειδοποιεί ότι από το προσφυγικό «θα τεθούν επιτακτικότερα ζητήματα κοινωνικής συνοχής και ειρήνης, πολιτικής ομαλότητας και ηρεμίας, ακόμα και ζητήματα ευρωπαϊκής ταυτότητας και τρόπου ζωής». Προβλέπει μάλιστα ότι οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών προς την Ευρώπη είναι δεδομένες και θα αυξάνουν, ασχέτως πολέμων ή άλλων κρίσεων!

-Προειδοποιεί επίσης ότι το προσφυγικό σε συνάρτηση με το δημογραφικό, μπορεί να οδηγήσει «στο όχι μακρινό μέλλον, ενώπιον εθνικής κρίσης»!

-Επισημαίνει ότι τα Δυτικά Βαλκάνια, είκοσι χρόνια μετά τον τελευταίο πόλεμο στην περιοχή παραμένουν δυστυχώς μία μαύρη τρύπα στον ευρωπαϊκό χάρτη.

-Τοποθετείται για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι «το κεκτημένο που πετύχαμε στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008, με πολύ κόπο και κόστος, δεν αξιοποιήθηκε όπως θα έπρεπε» και ότι «έπρεπε και μπορούσαμε να απαιτήσουμε και να επιτύχουμε πολύ περισσότερα».

-Επισημαίνει με νόημα ότι η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των εθνικών συμφερόντων μας έναντι της Τουρκίας θα βασιστεί στις δικές μας δυνάμεις: «Σήμερα, ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια απροκάλυπτη κλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας, από τον Έβρο μέχρι την Κύπρο. Κλιμάκωση που είναι σχεδιασμένη και συστηματική. Γνωρίζουμε πια που αποσκοπούν οι στρατηγικές κινήσεις της Άγκυρας. Η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να συρθεί ούτε να παρασυρθεί από τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας και δεν πρέπει να επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα.

Γιατί, ας μην γελιόμαστε, η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των εθνικών συμφερόντων μας θα βασιστεί στις δικές μας δυνάμεις. Στην εμπέδωση αρραγούς εθνικού μετώπου και στη διασφάλιση της αποτρεπτικής ισχύος των ενόπλων μας δυνάμεων».

-Επιτίθεται σε όσους, όπως λέει μας καλούν «να λογικευτούμε και να τα βρούμε» με την Τουρκία: «Θέλουμε μεν καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας. Πιστεύουμε στο διάλογο. Με όλους θέλουμε να συνεργαστούμε. Αλλά δεν μας πτοούν απειλές και εκβιασμοί. Γιατί, όπως ήδη ελέχθη αναφορικά με την αυριανή Επέτειο του Όχι, η Ελλάδα απορρίπτει την επικράτηση της ισχύος έναντι του δικαίου. Γι αυτό και συστάσεις και προτροπές που μας καλούν τάχα να «λογικευτούμε και να τα βρούμε», πολύ δε περισσότερο πιέσεις φίλων, συμμάχων ή εταίρων, δεν γίνονται δεκτές, αν προσκρούουν στο εθνικό συμφέρον. Χρέος δικό μας είναι να υπερασπιζόμαστε τα δίκαια και τα συμφέροντα της Ελλάδας. Στη Θράκη, στο Αιγαίο, στην Κύπρο μετριέται η αντοχή του Ελληνισμού. Και πρέπει να πείθει άπαντες ότι αυτή η αντοχή είναι μεγάλη, αποφασισμένη και αμετακίνητη».

Στο Λονδίνο

Με την ομιλία-πλατφόρμα στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών για την εξωτερική μας πολιτική ο πρώην πρωθυπουργός έκλεισε προς το παρόν, τουλάχιστον, τις τοποθετήσεις του για τα εθνικά μας θέματα. Θα ακολουθήσει πλατφόρμα για την οικονομία και τον κόσμο που αλλάζει, με την ομιλία του στο Λονδίνο, στις 6 Νοεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα