Γιούνκερ: "Hράκλειος άθλος οι προσπάθειες του ελληνικού λαού"

Άρωμα Ελλάδας είχε η ομιλία του Προέδρου Γιούνκερ για την «Κατάσταση της Ένωσης». Στον ιστορικής σημασίας λόγο του, ο επικεφαλής της Κομισιόν παρουσίασε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το έργο της Επιτροπής μέχρι σήμερα και το μέλλον της ΕΕ.

Μιλώντας στην αρχή κιόλας της ομιλίας του για το τέλος της οικονομικής κρίσης, ο Λουξεμβούργιος πολιτικός αναφέρθηκε στην Ελλάδα. «Να χαιρετίσουμε τις προσπάθειες των Ελλήνων, προσπάθειες

που ορισμένοι Ευρωπαίοι ακόμη υποτιμούν», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν και συμπλήρωσε: «Επικροτώ τις ηράκλειες προσπάθειες του ελληνικού λαού. Έχω αγωνιστεί πάντα για την Ελλάδα, την αξιοπρέπειά της, το ρόλο της στην Ευρώπη, την παραμονή της στην Ευρωζώνη. Είμαι υπερήφανος γι’ αυτό».

Η ομιλία Γιούνκερ έχει φέτος ακόμη μεγαλύτερη σημασία, αφού ήταν η τελευταία τοποθέτησή του ως Προέδρου της Κομισιόν. Ενόψει ευρωεκλογών τον Μάιο του 2019, η σύνθεση της Ευρωβουλής θα αλλάξει. Η θητεία του Προέδρου Γιούνκερ στην Κομισιόν θα λήξει τον Οκτώβριο, βέβαια, ωστόσο σήμερα ήταν η τελευταία φορά που θα μπορέσει να μιλήσει και να εφαρμόσει το δικό του πρόγραμμα στο πλαίσιο του "δικού του" Κολεγίου των Επιτρόπων.

«Χρειάζεται μετριοφροσύνη και δουλειά. Αυτό είναι το πνεύμα που διαπνέει το έργο μας. Η ιστορία εξελίσσεται χωρίς να μπορεί κανείς να προδικάσει τις εξελίξεις. Όπως συνέβη πριν από τον Μεγάλο Πόλεμο το 1914. Όλα ήταν ήσυχα και οι Ευρωπαίοι θεωρούσαν ότι θα ζουν ειρηνικά. Μέχρι που την επόμενη χρονιά σημειώθηκε αδελφοκτονία…», τόνισε ο Πρόεδρος Γιούνκερ, για να προσθέσει:

«Δε λέω ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας τέτοιας καταστροφής, αλλά έχουμε ειρήνη λόγω ΕΕ. Ας τη σεβόμαστε περισσότερο την ΕΕ λοιπόν. Να πούμε όχι στους υπερφίαλους εθνικισμούς που κατηγορούν μόνο, χωρίς να ψάχνουν λύσεις στα προβλήματα. Απαιτείται επαγρύπνηση, για το τι γίνεται στην ΕΕ και στην περιοχή.

Ο Γιούνκερ περιέγραψε μια ΕΕ «ανοιχτή», ευέλικτη και ενωμένη. Να έχει «μία φωνή στην εξωτερική πολιτική», να υπάρξει εμβάθυνση στην οικονομία, όπως και κοινή πολιτική στην μετανάστευση- «και όχι ad hoc λύσεις κάθε φορά που ένα καράβι με μετανάστες φτάνει σε μια χώρα της Μεσογείου», όπως είπε.

Η βασική άποψη του ομιλητή ήταν «η ΕΕ να αναλάβει το ρόλο που της αναλογεί στον πλανήτη», ως παγκόσμια πολιτική και οικονομική δύναμη. «Η Ευρώπη είναι ανοιχτή ήπειρος αλλά δεν μπορεί καθένας να κάνει ο,τι θέλει μαζί της», σημείωσε με νόημα. «Πολλοί ξαφνιάστηκαν με την συμφωνία που έκλεισα με τον Τραμπ. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία έκπληξη. Όταν η ΕΕ μιλάει με μία φωνή, πετυχαίνει», είπε.

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ δήλωσε με εξαιρετική σαφήνεια αντίθετος με τα εσωτερικά σύνορα, και κάλεσε την Αυστριακή προεδρία να το φροντίσει. Για μια ακόμη φορά τάχθηκε υπέρ της αλληλεγγύης στο προσφυγικό και των ενιαίων ευρωπαϊκών λύσεων».

«Ήρθε η ώρα της Ευρωπαϊκής κυριαρχίας. Η οποία όμως πηγάζει από την εθνική κυριαρχία. Δεν την αντικαθιστά. Το να μοιραστούμε αυτήν την κυριαρχία όποτε χρειάζεται καθιστά κάθε μέλος της Ένωσης ισχυρότερο. Ενωμένοι είμαστε ισχυρότεροι. Και αυτή είναι η ουσία της ΕΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Να αλλάξουμε το ρόλο της ΕΕ. Είναι και στρατιωτική δύναμη. Θα συνεχίσουμε και το ταμείο άμυνας και θα καταστήσουμε τη διαρθρωτική συνεργασία λειτουργική. Δε θα στρατιωτικοποιήσουμε ΕΕ, αλλά θα πρέπει να είμαστε πιο ανεξάρτητοι. Μόνο μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη μπορεί να υπερασπίσει πολίτες της», τόνισε. «Ποτέ όμως δε θα γίνουμε φρούριο…», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι μέχρι εκλογές «πρέπει να αποδείξουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να ξεπεράσει τις διαφορές βορά-νότου, ανατολής-δύσης». Υπερασπίστηκε τον θεσμό του «εκλεκτού» υποψηφίου για Προέδρου της Κομισιόν (Spitzenkandidaten), αλλά και τις διεθνείς λίστες υποψηφίων.

Μερικά από τα μέτρα που ανακοίνωσε είναι η φορολογία των επιχειρήσεων εκεί που παράγεται το κέρδος, η μη εφαρμογή της αλλαγής της ώρας, την επισφράγιση της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Ιαπωνίας. Ειδική μνεία έκανε στο ρόλο και τη σημασία της Αφρικής. Ο Γιούνκερ λίγο αναφέρθηκε στο Brexit και αυτό για το σημείο που απασχολεί τις διαπραγματεύσεις, τα σύνορα στην Ιρλανδία.

«Το άρθρο 7 να επιβάλλεται εκεί όπου τίθεται εν αμφιβόλω το κράτος Δικαίου», ήταν η «παρέμβαση» Γιούνκερ για την υπόθεση Ορμπάν. Στην ίδια φάση βρίσκεται και η Πολωνία.

«Αγαπώ την Ευρώπη», έκλεισε την ομιλία του ο Πρόεδρος ΓΙούνκερ. «Και πρέπει να συνεχίσουμε να την τιμούμε!», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα