Γραμμή 115 25 της Ένωσης "Μαζί για το Παιδί": 10 χρόνια λειτουργίας, 65.728 ωφελούμενοι

Το 2009 για πρώτη φορά σηκώσαμε το ακουστικό και δεχθήκαμε την πρώτη κλήση, από τότε έχουν περάσει 10 χρόνια. Η Συμβουλευτική Γραμμή 115 25 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» βρίσκεται εδώ και χρόνια δίπλα σε γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς, έχει εξυπηρετήσει 65.728 ωφελούμενους μέσω του δικτύου των υπηρεσιών της.

Οι κλήσεις που απαντούν οι επιστημονικοί συνεργάτες της Γραμμής 115 25 αποτελούν ένα κοινωνικό αποτύπωμα για τις συνήθειες, αλλά και τους προβληματισμούς των οικογενειών εδώ και 10 χρόνια.

Ωστόσο πέρα από τις τηλεφωνικές συνεδρίες η Γραμμή 115 25

παρέχει και άλλες υπηρεσίες όπως δια ζώσης συνεδρίες στο συμβουλευτικό κέντρο που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της Ένωσης, αλλά και ομάδες γονέων και ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια τα οποία πραγματοποιούνται σε σχολεία αλλά και σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας (π.χ. Ψαρά, Έβρος κ.α). Τα ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια πραγματοποιούνται και μέσω skype για ωφελούμενους εκτός Αττικής.

Τα top 5 θέματα που απασχόλησαν τους γονείς την περίοδο 2009-2019

Η θεματολογία που καλύπτει η Γραμμή 11525 κινείται γύρω από μεγάλο εύρος ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες και ορίζονται κατά πλειοψηφία κλήσεων σε:

Οριοθέτηση και σχέσεις γονιών-παιδιών

Προβλήματα που προκύπτουν με το διάβασμα

Επιθετικότητα-θυμός

Εφηβεία

Προσαρμογή στο σχολείο

Τα παραπάνω είναι τα πιο διαδεδομένα θέματα και χωρίζονται σε υποκατηγορίες.

Για παράδειγμα η οριοθέτηση μπορεί να έχει να κάνει με τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών (tablet, κινητά), ενώ στα προβλήματα με το διάβασμα οι ειδικοί προσπαθούν από τις περιγραφές των γονέων ή των εκπαιδευτικών να προγνώσουν αν το παιδί έχει ΔΕΠΥ (διάσπαση προσοχής).

Για την επιθετικότητα ή το θυμό το πρώτο μέλημα των επιστημόνων της Γραμμής είναι να διαπιστώσουν από που προέρχεται αυτή η ένταση και να προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης της.

Γονέας δεν γεννιέσαι, αλλά γίνεσαι

Αυτό που τονίζουν οι ειδικοί είναι ότι κανείς δεν γεννήθηκε γονέας, αλλά αντίθετα ο ρόλος του γονέα «καλλιεργείται» κάθε μέρα και κάθε στιγμή. Το να μεγαλώνεις νέους ανθρώπους δεν είναι εύκολο και σίγουρα οι απρόβλεπτες στιγμές είναι πολλές. Γι’ αυτό δεν είναι κακό κανείς να απευθύνεται στους ειδικούς για θέματα που τον απασχολούν.

Δωρεάν στήριξη σε παιδιά και οικογένειες

Η επιστημονική ομάδα της Γραμμής 115 25 παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες της αλλά ταυτόχρονα ο στόχος της και το μέλημα της είναι η υψηλή ποιότητα αυτών. Ενδεικτικό στοιχείο αποτελεί η διάρκεια των κλήσεων όπου οι ειδικοί έχουν χρόνο να διερευνήσουν την κάθε κλήση ή και καταγγελία με χρονικό όριο τα 50 λεπτά.

Ειδικότερα:

Τηλεφωνικές συνεδρίες: Συμβουλευτική ως 12 συνεδρίες για 50 λεπτά η κάθε μία.

Δια ζώσης συνεδρίες: Συμβουλευτική ως 12 συνεδρίες για 50 λεπτά η κάθε μία.

Ομάδες Γονέων: 8 εβδομαδιαίες συναντήσεις με υποχρεωτική προσέλευση, διάρκειας 2 ωρών έκαστη.

Ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια: δίωρα σεμινάρια, συγκεκριμένης θεματολογίας.

Η διαφύλαξη του τηλεφωνικού απορρήτου

Το απόρρητο που διαφυλάσσεται κατά την επικοινωνία με τους επιστήμονες της Γραμμής 115 25 έκαναν τους καλούντες να αισθάνονται πιο άνετα και πιο οικεία και να συζητούν με μεγαλύτερη άνεση το εκάστοτε θέμα που αντιμετώπιζαν.

Αυτό ήταν το σημαντικό βήμα για να «χτίσουν» σχέση με τον θεραπευτή που τους απαντούσε από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής.

Επίσης ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα του τηλεφωνικού απορρήτου ήταν η επικοινωνία πολλών ανθρώπων από την περιφέρεια. Καθώς όπως έλεγαν και πολλοί απ’ αυτούς κατά τις κλήσεις τους, το να περνούσαν την πόρτα κάποιου ειδικού ψυχικής υγείας στην περιοχή που κατοικούν θα ήταν θέμα συζήτησης για την υπόλοιπη κοινότητα.

Ωστόσο αυτό το στοιχείο δείχνει ακόμη μια παγιωμένη νοοτροπία στην ελληνική περιφέρεια που τα τελευταία χρόνια αρχίζει να μειώνεται.

Η διαδικασία της κλήσης - Η διερεύνηση και η αντιμετώπιση

Την πρώτη φορά που καλεί ο ωφελούμενος, ο ειδικός επικεντρώνεται σε μια πρώτη επαφή, προκειμένου να διερευνήσει το αίτημά του και να γίνει μια πρώτη αξιολόγηση της δυσκολίας που αντιμετωπίζει τη δεδομένη στιγμή.

Στη συνέχεια ο ειδικός κρίνει αν ο ωφελούμενος πρέπει να παραπεμφθεί, να λάβει μια απλή καθοδήγηση ή να ακολουθήσει μια σειρά συνεδριών είτε δια ζώσης είτε τηλεφωνικά

Είναι μια διαδικασία απαραίτητη προκειμένου να δοθούν οι σωστές κατευθύνσεις ανά περίπτωση.

Τα Ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια

Τα Ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια στην κοινότητα έχουν στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την καθοδήγηση γονέων, εφήβων και εκπαιδευτικών πάνω σε συγκεκριμένα θέματα, ανάλογα με το αίτημά τους. Τα σεμινάρια έχουν έντονο διαδραστικό και βιωματικό χαρακτήρα με σκοπό την κατανόηση σύγχρονων θεμάτων της παιδικής, εφηβικής και οικογενειακής ψυχολογίας.

Τα πιο δημοφιλή θέματα Ψυχο-εκπαιδευτικών σεμιναρίων είναι:

Διαχείριση άγχους και εξετάσεις

Επικοινωνία στην οικογένεια

Σχολικός εκφοβισμός

Ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη βρέφους & νηπίου

Εφηβεία και σεξουαλικότητα

Παιδί και ίντερνετ

Τα ψυχοεκπαιδευτικά σεμινάρια έχουν πολλαπλή χρησιμότητα για τους γονείς.

Αρχικά να αναφερθεί ότι είναι και αυτή μια υπηρεσία που παρέχεται δωρεάν από το επιστημονικό προσωπικό της Γραμμής 115 25. Πραγματοποιούνται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στα γραφεία της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», στην κοινότητα και σε σχολεία, μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος.

Το ότι τα σεμινάρια γίνονται σε πλαίσιο κοινότητας είναι ιδιαίτερα χρήσιμο γιατί ταυτόχρονα πολλοί γονείς αλλά και εκπαιδευτικοί καταθέτουν τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους και το αποτέλεσμα είναι να δίνονται ανάλογες κατευθυντήριες γραμμές.

Οι Ομάδες Γονέων

Οι Ομάδες Γονέων απευθύνονται σε γονείς με παιδιά στην προσχολική ηλικία (2-6 ετών), στη σχολική ηλικία (6-12 ετών) και την εφηβεία (12-18 ετών).

Ο στόχος των ομάδων είναι η εκπαίδευση και η καθοδήγηση των γονέων σε πιο αποτελεσματικά μοντέλα γονικής συμπεριφοράς. Με τη βοήθεια των ειδικών γίνεται διερεύνηση διάφορων εναλλακτικών τρόπων προσέγγισης σε θέματα που δυσκολεύουν τους γονείς, έτσι ώστε να αποκτήσουν καταλληλότερα «εργαλεία» για την ενίσχυση του ρόλου τους, καθώς και να επιτύχουν μία πιο αποτελεσματική επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας.

Παράλληλα, τα μέλη της ομάδας, εμπλουτίζουν τις δεξιότητές τους στην αντιμετώπιση πρακτικών αλλά και συναισθηματικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν με τα παιδιά τους, μέσα από το μοίρασμα, την αλληλεπίδραση και την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ τους.

Η γραμμή 115 25 ανταποκρίνεται σε 3 πυλώνες της Βιώσιμης Ανάπτυξης

Η Γραμμή 115 25 ανταποκρίνεται στους Στόχους (3), (4) και (17) της Βιώσιμης Ανάπτυξης:

Και πιο συγκεκριμένα:

Στην προώθηση της ψυχικής υγείας και ευημερίας

Στην ουσιαστική αύξηση της προσφοράς καταρτισμένων δασκάλων

Στην ενθάρρυνση και προώθηση των αποτελεσματικών συμπράξεων του δημοσίου, του δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών, με βάση την εμπειρία και τις στρατηγικές άντλησης πόρων που παρέχουν οι συμπράξεις

Το προφίλ της επιστημονικής ομάδας

Η Επιστημονική Ομάδα της Γραμμής 115 25 της Ένωσης «Μαζί για Παιδί» αποτελείται από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και ολοκληρωμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση. Παράλληλα, σημαντική είναι η συμμετοχή εθελοντικής ομάδας που την συνθέτουν επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Η Επιστημονική και η Εθελοντική Ομάδα εποπτεύονται σε σταθερή βάση από εξωτερικό Κλινικό επόπτη Ψυχολόγο.

Ωράριο λειτουργίας και επικοινωνία

Η πανελλαδική «Γραμμή 115 25» της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» λειτουργεί, από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-21:00.

Στεγάζεται στην Αγίου Θωμά 14 στους Αμπελοκήπους.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 11525, email: 11525@mazigiatopaidi.gr

Λίγα λόγια για το Μαζί για το Παιδί

Το Μαζί για το Παιδί ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ελλάδα το 1996. Πρόκειται για μια ένωση μη-κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων, που εργάζονται για την ευημερία περισσότερων από 30.000 παιδιών κάθε χρόνο εκ των οποίων τα 10.000 σε συστηματική βάση.

Κύριος στόχος της Ένωσης είναι να προσφέρει βοήθεια σε παιδιά και νέους που αντιμετωπίζουν την φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση και την αρρώστια. Το 2016 τιμήθηκε με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών για την κοινωνική του προσφορά.

Αγ. Θωμά 14, Αθήνα 115 27 | Τηλ.: 210 7482690 | Fax : 210 7482664 | E-email: info@mazigiatopaidi.gr | www.mazigiatopaidi.gr| www.supportmazi.gr |Facebook |Twitter | Instagram: @mazigiatopaidi

Keywords
Τυχαία Θέματα