Η Google τιμά το "7γλωσσο θαύμα", την Ελένα Κορνάρο Πισκόπια

Η Έλενα γεννημένη στις 5 Ιουνίου του 1646, ήταν γόνος μεγάλης Βενετικής οικογένειας με ιστορία και κύρος. Έμεινε στην ιστορία ως το επτάγλωσσο θαύμα, αφού κατείχε άνετα επτά γλώσσες και ως η πρώτη γυναίκα που απέκτησε διδακτορικό.

Το μουσικό της ταλέντο ήταν φανερό ήδη από τα 17 της χρόνια αφού σε εκείνη την ηλικία ήδη μπορούσε να τραγουδήσει, να συνθέσει και να παίξει διάφορα όργανα όπως βιολί, άρπα και πιάνο της εποχής.

Σπουδές της Ελένα

Μεγάλωσε σε μία μάλλον μοναχική ατμόσφαιρα, γεμάτη γνώσεις και

σπουδές. Η νεαρή Ελένα, αρκετά νωρίς, από τα 7 της χρόνια, ξεκίνησε να διδάσκεται ξένες γλώσσες, κλασικές και μη: Λατινικά, Αρχαία Ελληνικά και παράλληλα γραμματική και μουσική, ενώ μετά ξεκίνησε Εβραική, Ισπανικά, Γαλλικά, Αραβικά και Χαλδαίικα.

Όταν κατέκτησε όλες αυτές τις γλώσσες της δώσανε το παρατσούκλι: Η Επτάγλωσση Μαέστρος. Έδειξε τρομερή ικανότητα λογικής και συλλογιστικής και ήταν σπουδάστρια των επιστημών με ίδιες υψηλές επιδόσεις, όπως και στην εκμάθηση γλωσσών. Σπούδασε μαθηματικά, αστρονομία, αλλά και φιλοσοφία και θεολογία.

Στα 19 της ήταν ήδη η πιο καλλιεργημένη γυναίκα στη Βενετία και ο πατέρας της βλέποντας πως της άρεσαν τα γράμματα την έστειλε στο διακεκριμένο πανεπιστήμιο της εποχής της, στην Πάντοβα. Εκεί η Ελένα έπεσε με ζήλο και τέλος έδωσε εργασία για να πάρει το διδακτορικό της. Αυτό βέβαια συνάντησε δυσκολίες και ισχυρή αντίσταση, όταν υπέβαλλε την εργασία, καθώς οι αξιωματούχοι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αρνήθηκαν να δώσουν διδακτορικό σε μια γυναίκα.

Η Ελένα την κατέθεσε ξανά, την υποστήριξε με ολόκληρες παραγράφους από τα κείμενα του Αριστοτέλη κι αυτή τη φορά, η Εκκλησία υποχωρεί και της έδωσε το διδακτορικό για τη φιλοσοφία. Ήταν η πρώτη παγκοσμίως που απέκτησε διδακτορικό.

Στις 25 Ιουνίου 1678, η Κορνάρο Πισκόπια έλαβε το πτυχίο της στη Φιλοσοφία, σε ηλικία 32 ετών. Επίσης, έλαβε το δαχτυλίδι του Δόκτορος, την κάπα από ερμίνα του διδάκτορος της Φιλοσοφίας και το δάφνινο στέμμα των Ποιητών.

Αφιέρωσε τη ζωή της στη φιλανθρωπία

Όταν τελείωσε με τα πτυχία, αφιέρωσε τη ζωή της στη φιλανθρωπία. Όντας θρησκευόμενη, στα 11 της είχε δώσει κρυφά όρκο αγνότητας, που σεβάστηκε καθ’ όλη τη ζωή της και δεν τον πάτησε ποτέ. Απέκτησε υψηλή θέση στην κοινωνία της Βενετίας, αρνήθηκε προτάσεις γάμου από σημαντικότατους ανθρώπους και αντίθετα ντύθηκε το ράσο του Τάγματος των Βενεδικτίνων μοναχών. Στα υπόλοιπα 7 χρόνια που της έμελλε να ζήσει, επικεντρώθηκε στο να διδάσκει και να υπηρετεί τους φτωχούς.

Πέθανε σε ηλικία μόλις 38 ετών

Πέθανε σε ηλικία 38 ετών, στις 26 Ιουλίου του 1684. Ο θάνατός της πιστεύεται πως προήλθε από φυματίωση κι έφερε στην Πάντοβα μεγάλο πένθος. Η τελευταία της επιθυμία ήταν να ταφεί στο κοιμητήριο της Βασιλικής της Αγίας Τζιουστίνα, στην Πάντοβα και όχι στο εξαίρετο μαυσωλείο που ανήκε στην οικογένειά της και μάλιστα να ταφεί σαν απλή μοναχή με το ράσο των Βενεδικτίνων.

Keywords
Τυχαία Θέματα