Η IKEA συμμετείχε στο Διεθνές Σεμινάριο του Πανεπιστημίου Πατρών

Το Ερευνητικό Εργαστήριο Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Αγροτικού Χώρου του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών διοργάνωσε το διαδικτυακό Διεθνές Σεμινάριο «Η επόμενη ημέρα: Η πρόληψη της σπατάλης τροφίμων μετά την πανδημία» υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ακαδημίας Μάρκετινγκ. Επιστημονικός Υπεύθυνος του Σεμιναρίου και συντονιστής της συζήτησης ήταν ο κ. Προκόπης Θεοδωρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Marketing.

Στόχος του σεμιναρίου, στο οποίο συμμετείχαν ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες,

από πολλές χώρες και με διαφορετικό επιστημονικό υπόβαθρο ήταν να εστιάσει στο φαινόμενο της σπατάλης τροφίμων, να παρέχει πληροφόρηση σχετικά με την πρόληψη και να αναδείξει καλές πρακτικές και επιτυχημένες προσεγγίσεις που αφορούν όλο το μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων.

Η ΙΚΕΑ, ακολουθώντας τη δέσμευσή της να δημιουργεί προϊόντα και υπηρεσίες που εμπνέουν και υποστηρίζουν τους ανθρώπους να κάνουν θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, με σεβασμό στο περιβάλλον και να ζουν μια καλύτερη καθημερινότητα, ξεκίνησε το 2017 την Πρωτοβουλία για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Πρόκειται για ένα στόχο που ευθυγραμμίζεται με έναν από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών που θα υλοποιηθούν έως το 2030.

Ένα σημαντικό βήμα στην επίτευξη του στόχου αυτού είναι η χρήση ενός εξελιγμένου ηλεκτρονικού τρόπου καταμέτρησης της σπατάλης τροφίμων στα Eστιατόρια IKEA, Βistro και το Σουηδικό Κατάστημα Τροφίμων σε όλο τον κόσμο. Όπως παρουσίασε στο σεμινάριο ο κ. Δημήτρης Σπυρίδης, F&B InStore Manager ΙΚΕΑ Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας, η ΙΚΕΑ χρησιμοποιεί μια ηλεκτρονική εφαρμογή συνδεδεμένη με έξυπνες συσκευές στις οποίες ζυγίζονται και καταγράφονται καθημερινά όλα τα τρόφιμα που καταλήγουν στα απορρίμματα. Με τον τρόπο αυτό, υπάρχει αναλυτική ενημέρωση όλων των εργαζομένων των εστιατορίων σχετικά με τις πρώτες ύλες ή τις μερίδες που δεν χρησιμοποιήθηκαν και με βάση τα στοιχεία αυτά, αναπροσαρμόζεται το ημερήσιο πλάνο παραγωγής.

Παράλληλα, με στόχο τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, η ΙΚΕΑ έχει προχωρήσει σε επιπλέον ενέργειες όπως η κοινή χρήση πρώτων υλών σε διαφορετικά πιάτα, η αξιολόγηση της κίνησης σε ωριαία βάση που οδηγεί σε αντίστοιχο υπολογισμό των μερίδων που θα προετοιμαστούν μέσα στην ημέρα, η δημιουργία ευέλικτου μενού αναλόγως του ρυθμού επισκεψιμότητας, η παροχή και ανάρτηση των συνταγών των γευμάτων στις κουζίνες ΙΚΕΑ σε εμφανές σημείο ώστε να μπορεί το προσωπικό να έχει άμεση εικόνα για τα υλικά και τα στάδια παρασκευής που απαιτούνται, η συστηματική εκπαίδευση που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι σχετικά με την ορθή χρήση πρώτων υλών, του τρόπου διαχείρισης των μαγειρικών ελαίων και των μαγειρικών σκευών, η κατάλληλη συντήρηση και ρύθμιση θερμοκρασίας των συσκευών μαγειρικής (φούρνοι-φριτέζες) που οδηγούν σε ένα καλύτερο ποιοτικό αποτέλεσμα, επιτυγχάνοντας μείωση στη σπατάλη τροφίμων και εξοικονόμηση ενέργειας, η χειρόγραφη καταγραφή των απορριμμάτων και η παρακολούθηση αυτών σε τακτική βάση. Μέσω των ενεργειών αυτών, από το 2016, οι μερίδες που απορρίπτονται μειώνονται κατά 10.000 ετησίως.

Συμπληρωματικά, όλα τα γεύματα που δεν διατίθενται στα εστιατόρια των καταστημάτων της στην Ελλάδα, προσφέρονται, καθημερινά, σε Ιδρύματα και Οργανισμούς, για τη σίτιση συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε ανάγκη μέσω της συνεργασίας με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό «Μπορούμε» και το «Χαμόγελο του Παιδιού». Από το 2012 μέχρι σήμερα έχουν προσφερθεί 550.000 μερίδες φαγητού.

Εξίσου σημαντική όμως είναι και η συμπεριφορά που έχουμε στο σπίτι. Η κ. Νατάσα Χριστοφή, Marketing Manager IKEA Ελλάδας, ανέφερε πως «η φιλοδοξία μας στην ΙΚΕΑ είναι να δημιουργήσουμε μια ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων και να εμπνεύσουμε τους ανθρώπους να εντάξουν τη μείωσή της στην καθημερινή τους ζωή».

Για την ΙΚΕΑ η οικιακή μείωση της σπατάλης τροφίμων εκτείνεται σε 3 πυλώνες. Οργάνωση, αποθήκευση, ανακύκλωση / καλλιέργεια.

Η σωστή οργάνωση της παρασκευής του φαγητού, αγοράζοντας στοχευμένη ποσότητα τροφίμων και μαγειρεύοντας την ποσότητα που πιστεύουμε πως θα καταναλώσουμε, περιορίζει τη σπατάλη τροφίμων. Η σωστή αποθήκευση των τροφών σε διάφανα δοχεία τροφίμων που σφραγίζουν αεροστεγώς, διατηρούν τα τρόφιμα φρέσκα για περισσότερο χρόνο ενώ σύμφωνα με έρευνα, όταν τα τρόφιμα είναι ορατά στο ψυγείο, είναι λιγότερο πιθανό να σπαταληθούν. Παράλληλα, χρησιμοποιούμε τα τρόφιμα που έχουν περισσέψει, δημιουργώντας ένα νέο νόστιμο φαγητό!

Τέλος, ακόμη και τα υπολείμματα τροφίμων μπορούν να ανακυκλωθούν. Τόσο, μέσω της κομποστοποίησης ή ως σπόροι για να καλλιεργηθούν νέα λαχανικά. Η ΙΚΕΑ έχει σχεδιάσει ειδικά συστήματα, τόσο για τον διαχωρισμό των τροφίμων προς απόρριψη όσο και για την καλλιέργεια στο σπίτι.

Στόχος της ΙΚΕΑ είναι να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων κατά 50% σε όλα τα εστιατόρια IKEA έως το τέλος του 2022 και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων. Η ευαισθητοποίηση μπορεί να είναι το πρώτο βήμα προς τη θετική αλλαγή. Για το λόγο αυτό η ΙΚΕΑ διερευνά συνεχώς νέες ευκαιρίες και δυνατότητες που θα εμπνεύσουν τον καταναλωτή και θα κάνουν την καθημερινή ζωή του στο σπίτι πιο εύκολη και βιώσιμη.

Keywords
Τυχαία Θέματα