Η Αυστραλία φλέγεται: Δύο Έλληνες περιγράφουν την κόλαση

Παγκόσμια ανατριχίλα έχουν προκαλέσει οι εικόνες από την καταστροφή που αφήνει πίσω της η πύρινη λαίλαπα που έχει χτυπήσει την Αυστραλία. Φωτογραφίες με τις τιτάνιες προσπάθειες των πυροσβεστών να θέσουν υπό έλεγχο τις καταστροφικές φλόγες, το ζωικό κεφάλαιο να καίγεται και ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους κάνουν τον γύρο του κόσμου. Η κινητοποίηση των Αρχών είναι μεγάλη και καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που επί σειρά ετών είναι παγιδευμένοι από τις πυρκαγιές σε παράκτιες περιοχές και να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης.

Η Αυστραλία

είναι μια περιοχή την οποία εδώ και δεκαετίες επιλέγουν Έλληνες που αφήνουν την χώρα και ψάχνουν μια καλύτερη τύχη εκεί, και φυσικά αυτές τις ημέρες βιώνουν την πύρινη κόλαση από κοντά. Το XanthiNea.gr συνομίλησε με κατοίκους της Αυστραλίας που έλκουν την καταγωγή τους από την Ξάνθη και οι οποίοι μεταφέρουν το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή.

“Εμείς εδώ δεν κινδυνεύουμε. Βλέπουμε όμως την κατάσταση που επικρατεί μόλις μερικά χιλιόμετρα μακριά μας και πραγματικά ανατριχιάζουμε” τονίζει ο Γιάννης που μαζί με την Μαρία και τα δύο τους παιδιά άφησαν πίσω τους την Ξάνθη πριν από 2 χρόνια και μετανάστευσαν στη Μελβούρνη. “Όπως γυρνούσα από τη δουλειά έπεσα πάνω σε μια τεράστια ομίχλη από τους καπνούς. Δεν έχω ξανά δει τέτοιο πράγμα στη ζωή του. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις από τα ΜΜΕ και ειλικρινά ελπίζουμε όλο αυτό να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται” συμπληρώνει ο ίδιος.

Από τη μεριά του ο Ηλίας Βογιατζής, δημοσιογράφος με καταγωγή από την Ξάνθη που διαμένει στη Μελβούρνη, εξηγεί στο XanthiNea.gr πως “η Μελβούρνη, μέχρι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, είναι από τις τυχερές πόλεις. Δεν είχαμε κάποια φωτιά και δεν έχουν κινδυνέψει άνθρωποι και ζώα. Η πολιτεία της Βικτώρια όμως δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα. Σε περιοχές όπως η Mallacoota και το Gippsland οι καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς έκαναν το γύρο του κόσμου. Τις προηγούμενες δυο εβδομάδες η Μελβούρνη συχνά, λόγω των ανέμων, καλύφθηκε από καπνούς κάποιες ώρες της ημέρας”.

Καπνομίχλη έχει καταλάβει την πόλη!

Οι καπνοί έχουν κυριολεκτικά καταλάβει την πόλη με τις Αρχές να συνιστούν περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων λόγω της χαμηλής ορατότητας στους δρόμους. “Από σήμερα όμως μια καπνομίχλη έχει καταλάβει την πόλη. Η ψιλή βροχή που πέφτει μπορεί θεωρητικά να ποτίζει το έδαφος, πρακτικά όμως είναι γεμάτη μικροσωματίδια επικίνδυνα για την υγεία. Ειδικά όσοι έχουν θέματα υγείας του αναπνευστικού, θα ταλαιπωρηθούν αυτές τις ημέρες. Οι ειδικοί προβλέπουν πως θα διαρκέσει 3-4 ημέρες. Συνιστούν περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων λόγω της χαμηλής ορατότητας στους δρόμους ακόμα και με το φως της ημέρας” τονίζει ο Ηλίας Βογιατζής, για να προσθέσει πως “ακόμα και όσοι δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα του αναπνευστικού, μπορούμε να νιώσουμε ένα γδάρσιμο στο λαιμό μας και μια δυσφορία στην αναπνοή. Όχι σε υπερβολικό βαθμό, δεν θέλω να τρομοκρατήσω κανέναν. Όμως το κάθε σώμα το διαχειρίζεται και το αντέχει διαφορετικά. Ευτυχώς επικρατεί μια γενικότερη ψυχραιμία και ηρεμία στους κάτοικους της πόλης. Βοηθά και το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό λείπει σε διακοπές, καθώς διανύουμε την περίοδο των καλοκαιρινών σχολικών διακοπών. Έτσι η πόλη είναι σχετικά άδεια, όπως συμβαίνει στην Αθηνά και τη Θεσσαλονίκη τον Αύγουστο. Οι φωτιές ανάγκασαν αρκετό κόσμο να αλλάξει προορισμό στα ταξίδια τους, να γίνουν ακυρώσεις ή αρκετοί να επιστρέψουν νωρίτερα”.

Στο πόδι οι Αρχές και μεγάλη κινητοποίηση

Όπως είναι φυσικό η κινητοποίηση των Αρχών τόσο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών όσο και για την έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών είναι τεράστια. “Οι ενημερώσεις είναι συνεχόμενες από όλα τα ΜΜΕ, τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, τους τοπικούς φορείς, την αστυνομία, την πυροσβεστική κλπ. Όλες οι υπηρεσίες είναι σε πλήρη συνεργασία και χρωστάμε όλοι ένα ευχαριστώ σε όσους μάχονται με τις φλόγες, από οποιοδήποτε πόστο” σημειώνει με νόημα ο Ηλίας Βογιατζής υπογραμμίζοντας πως “το δυστυχές είναι πως το καλοκαίρι είναι ακόμα μπροστά μας και η ξηρασία σχεδόν σε ολόκληρη την Αυστραλία θα συνεχίσει να δημιουργεί ακόμα πιο δυσάρεστες καταστάσεις. Είναι λυπηρό να βλέπουμε δάση και ζώα να εξαφανίζονται. Ανθρώπινες ζωές να χάνονται στη μάχη με τις φλόγες. Ναι, οι φωτιές είναι συχνό φαινόμενο στην Αυστραλία. Είναι ακόμα χειρότερο ότι τις θεωρούμε δεδομένες και δεν γίνεται κάτι δραστικό να το αλλάξουμε. Έχουμε καταφέρει να φτάσουμε στο διάστημα. Στον πλανήτη μας που τα 2/3 κυριεύεται από νερό, δεν έχουμε βρει λειτουργικό τρόπο να κατασβήσουμε πυρκαγιές. Ακόμα και αυτές που μαίνονται δίπλα στη θάλασσα. Ακόμα και σε τόσο προηγμένες και ανεπτυγμένες χώρες όπως η Αυστραλία Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που ζούμε και χρησιμοποιούμε τον πλανήτη μας. Αν όχι τώρα, πότε;”.

Keywords
Τυχαία Θέματα