Η ακτινογραφία της κυβέρνησης Μητσοτάκη: Τεχνοκράτες, διεύρυνση και η όλη ΝΔ

Η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει όπως είναι αναμενόμενο έντονη την προσωπική σφραγίδα του νέου πρωθυπουργού, ο οποίος με άνετη αυτοδυναμία προχωρά σε κινήσεις πέραν των κοινοβουλευτικών και κομματικών τειχών, τηρώντας όμως τις ισορροπίες με όλες τις τάσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Από το πρωθυπουργικό επιτελείο έδιναν ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι 21 από τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου είναι εξωκοινοβουλευτικά (τρεις υπουργοί

και 18 υφυπουργοί), καθώς αφενός ήθελαν να τονίσουν το “τεχνοκρατικό” στοιχείο, αφετέρου να δώσουν στίγμα διεύρυνσης. Και αυτό καθώς η νέα κυβέρνηση περιλαμβάνει, όπως ανέφεραν, επιτυχημένα στελέχη τόσο από τον ιδιωτικό τομέα και το δημόσιο τομέα, όσο και ανθρώπους που έχουν διαπρέψει στο εξωτερικό σε θέσεις ευθύνης, όσο και πρόσωπα που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους, εκτός των κομματικών τειχών της ΝΔ.

Το πιο ηχηρό από αυτά τα ονόματα είναι βεβαίως αυτό του πρώην υπουργού και πρωτοκλασάτου στελέχους του (εκσυγχρονιστικού) ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοϊδη που επιστρέφει “στον τόπο του εγκλήματος” δηλαδή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο κ.Χρυσοχοϊδης, επελέγη ως ο άνθρωπος που θα εφαρμόσει μία αυστηρή πολιτική δημόσιας ασφάλειας, όπως το έχει κάνει και στο παρελθόν, αλλά χωρίς να έχει πχ σε αντίθεση με το Μάκη Βορίδη την “ταμπέλα” του ακροδεξιού. Η κυβέρνηση έτσι θα μπορεί να εφαρμόσει την πολιτική της, κλείνοντας το μάτι στο κεντρώο ακροατήριο και αποτασσόμενη τις κατηγορίες που ήδη της απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Λεπτομέρεια: Τον κ.Χρυσοχοϊδη διέγραψε χθες το Κίνημα Αλλαγής, καθώς παρέμενε μέλος του Κινήματος, όπως και η νέα υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που επίσης διεγράφη.

Προβεβλημένα και “εκρηκτικά” (το λιγότερο) στελέχη της σκληρής σαμαρικής δεξιάς δεν τοποθετήθηκαν σε πολιτικά υπουργεία, παρότι αυτό φέρονται να ποθούσαν, και βεβαίως όχι σε υπουργεία “ευαίσθητα”, αλλά σε παραγωγικά υπουργεία: Ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Ανάπτυξης και ο Μάκης Βορίδης στο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Δύο κεντρικά πρόσωπα των κυβερνήσεων Σαμαρά, που δεν ανήκουν όμως επικοινωνιακά στην ίδια κατηγορία με Γεωργιάδη- Βορίδη, επιστρέφουν πάντως σε γνώριμα λημέρια: Ο Χρήστος Σταϊκουρας στο Οικονομικών (προτιμήθηκε έναντι μίας εξωκοινοβουλευτικής λύσης καθώς εκρίθη οτι συνδυάζει την τεχνοκρατική ικανότητα και τη διαπραγματευτική εμπειρία με μία καθαρά νεοδημοκρατική ταυτότητα), αλλά ως υπουργός πλέον και ο Γιάννης Βρούτσης στο Εργασίας. Τα δύο πιο καθοριστικά εν τέλει υπουργεία, μαζί με το Προστασίας του Πολίτη, για τη φυσιογνωμία της νέας κυβέρνησης, η οποία θέλει να δώσει το στίγμα ταχύτητας, εργατικότητας και συνδυασμού εμπειρίας και πολιτικής λογοδοσίας με ανανέωση και τεχνοκρατική ικανότητα.

Στη νέα κυβέρνηση εκπροσωπείται και το καραμανλικό στοιχείο (με πιο τρανταχτό παράδειγμα φυσικά το νέο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή και βέβαια τους Γιώργο Κουμουτσάκο και Απόστολο Βεσυρόπουλο ), ενώ βεβαίως αξίζει να σημειωθεί η επιλογή του Νίκου Δένδια με αναπληρωτή το Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο Εξωτερικών. Ο νέος υπουργός και ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα έχουν συν τοις άλλοις το δύσκολο έργο της πλήρους αποκατάστασης των συνεπειών της αρνητικής στάσης της ΝΔ απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών στις σχέσεις με ΗΠΑ και Ευρωπαίους εταίρους.

Οι καραμπόλες

Το κρίσιμο λόγω της έντασης στα ελληνοτουρκικά υπουργείο Άμυνας αναλαμβάνει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, με το Βασιλη Κικίλια να πηγαίνει τελικά στο υπουργείο Υγείας και τον Κώστα Τσιάρα στο Δικαιοσύνης. Είχε προηγηθεί η καραμπόλα με τον κ.Γεωργιάδη να καταλήγει στο Ανάπτυξης, τον Κωστή Χατζηδάκη στο Ενέργειας και τη Νίκη Κεραμέως στο Παιδείας. Καραμπόλα υπήρξε σύμφωνα με πληροφορίες και στο Εξωτερικών στο οποιο αρχικά για τη θέση του αναπληρωτή προοριζόταν ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Όμως αναμφίβολα η πιο ηχηρή καραμπόλα ήταν αυτή που προκάλεσε το όχι της Ολγας Κεφαλογιάννη όταν της προτάθηκε το υπουργείο Τουρισμού, το οποίο είχε και στην κυβέρνηση Σαμαρά. Η βουλευτής της Α Αθηνών αρνήθηκε λέγοντας ότι έχει κλείσει τον κύκλο της στο συγκεκριμένο υπουργείο, αλλά και γιατί το 2016 ήδη φέρεται να είχε συζητήσει για το Πολιτισμού, το οποίο υπήρξαν αρχικά σκέψεις να ενοποιηθεί με το Τουρισμού. Τελικώς το Πολιτισμού πήγε στην προερχόμενη από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ εξωκοινοβουλευτική Λίνα Μενδώνη και το Τουρισμού δόθηκε στο Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος ούτως ή άλλως ήταν προς αξιοποίηση.

Η κυβέρνηση των υφυπουργών

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους τα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη είναι υφυπουργοί, οι οποίοι εκ των πραγμάτων υλοποιούν σημαντικό όγκο δουλειάς στα υπουργεία με τους υπουργούς να έχουν το πολιτικό γενικό πρόσταγμα και ότι κατά βάση προέρχονται είτε από τον ιδιωτικό τομέα είτε έχουν εμπειρία στο δημόσιο τομέα ή στο εξωτερικό σε θέσεις ευθύνης.

Για παράδειγμα:

Ο Γιώργος Ζαββός που αναλαμβάνει υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, έχει μακρά θητεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι ειδικός σε θέματα που αφορούν τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.

Ο Γιάννης Τσακίρης που αναλαμβάνει υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για τις Επενδύσεις και τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα είναι ένας από τους πλέον ειδικούς στην Ελλάδα σε θέματα επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital), διαθέτει πλούσια πείρα στον ιδιωτικό τομέα ενώ από το 2006 είναι στέλεχος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.

Ο Κώστας Φραγκογιάννης που αναλαμβάνει υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια έχει διατελέσει για πάνω από 30 χρόνια υψηλόβαθμο στέλεχος σε σημαντικές επιχειρήσεις και ομίλους ενώ μέχρι σήμερα ήταν Διευθυντής Ανάπτυξης του Ομίλου Chipita.

O Λευτέρης Οικονόμου που αναλαμβάνει υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για θέματα αντεγκληματικής Πολιτικής και σωφρονιστικού συστήματος είναι Αντιστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας. Κατά την περίοδο της Αρχηγίας του (2009-2011), εξαρθρώθηκε η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας, δημιουργήθηκε η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και αναβαθμίστηκε η Άμεση Δράση με την ίδρυση των ομάδων ΔΙΑΣ.

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής που αναλαμβάνει υφυπουργός Άμυνας είναι πρώην αρχηγός ΓΕΣ και απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου και του Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας (National Defense University-NDU) στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ όπου απέκτησε MBA σε «Στρατηγικές Ασφαλείας». Μεταξύ άλλων στη σταδιοδρομία του έχει διατελέσει αξιωματικός Επιχειρήσεων της Ελληνικής Στρατιωτικής Αντιπροσωπείας στο Διεθνές Στρατιωτικό Επιτελείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου που αναλαμβάνει υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής αλληλεγγύης ήταν η υπεύθυνη οικονομολόγος της ομάδας των κατασκευών για την Τρίτη Εργαλειοθήκη Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ και τα τελευταία χρόνια Σύμβουλος Μεταρρυθμίσεων του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης που αναλαμβάνει υφυπουργός Υγείας, έχει διατελέσει πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και Γενικός Γραμματέας Υγείας.

Ο Γεράσιμος Θωμάς που αναλαμβάνει υφυπουργός Ενέργειας αρμόδιος για θέματα ενέργειας και φυσικών πόρων, είναι αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI). Σπούδασε οικονομικά, διοίκηση επιχειρήσεων και διεθνείς σχέσεις στην Αθήνα, το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.

Ο Δημήτρης Οικονόμου που αναλαμβάνει υφυπουργός αρμόδιος για θέματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος είναι Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού.

Ο Δημήτριος Κράνης που αναλαμβάνει υφυπουργός Δικαιοσύνης υπήρξε ανώτατος δικαστικός λειτουργός, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστών.

Ο Γρηγόρης Ζαριφόπουλος που αναλαμβάνει υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για τα θέματα ψηφιακής στρατηγικής είναι στέλεχος επιχειρήσεων, μέχρι πρόσφατα Περιφερειακός Διευθυντής Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Google.

Ο Άκης Σκέρτσος που αναλαμβάνει υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ήταν Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ από τον Ιούνιο του 2014 μέχρι πρόσφατα.

Σημασία έχει και η επιλογή του Θοδωρή Σκυλακάκη ως υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιου για τη δημοσιονομική πολιτική, ως ένα στέλεχος της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού με οικονομικές γνώσεις.

Είναι σαφές λοιπόν ότι οι υφυπουργοί και δη οι εξωκοινοβουλευτικοί θα παίξουν μεγάλο ρόλο στην εφαρμογή του σχεδίου της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Keywords
αδωνις γεωργιαδης, υφυπουργός εργασίας, υφυπουργός υγείας, νέα, υπουργοι, νεα δημοκρατια, ΠΑΣΟΚ, συριζα, σαμαρας, ηπα, χατζηδακης, αθηνα, συγκεκριμένο, ελλαδα, capital, chipita, δραση, διασ, ΓΕΣ, mba, νατο, βρυξέλλες, οοσα, εοφ, google, σεβ, σταση εργασιας, www.google.gr, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, γιαννης κεφαλογιαννης, υπουργειο δικαιοσυνης, κοινωνικη συμφωνια, μαρικα μητσοτακη, κοινωνικος τουρισμος, εκλογες ηπα, σχεδιο αθηνα, δομνα μιχαηλιδου, ηπα, θητεια, λονδινο, ονοματα, οοσα, σεβ, mba, αδωνις, ακης, αξιζει, αλκιβιαδης, ανθρωπος, βοριδης, βρυξέλλες, γεγονος, γρηγορης, διασ, δημοσιο, διοικηση, δωσει, δοθηκε, εξωστρεφεια, επενδυσεις, ευελπιδων, ιδια, ιδρυση, υπηρεσια, υφυπουργος, θωμας, κυβερνηση, ματι, νατο, νικη, ουασιγκτον, ρολο, συγκεκριμένο, σκεψεις, στιγμα, σφραγιδα, υπουργειο υγειας, τριτη, υφυπουργός υγείας, υφυπουργοι, υφυπουργός εργασίας, φυσικα, χρηστος, αγωνας, chipita, δημητρης, εφαρμογη, εμφαση, ενωση, γνωσεις, υπουργειο, κωστας, κυριακου, ογκο, πληροφοριες, σχοινας, θεματα, θεσεις, υγειας, βεβαιως
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκη, Τεχνοκράτες,mitsotaki, technokrates