Η Αλβανία έτοιμη να υποδεχθεί 30.000 Σύρους πρόσφυγες

Η Αλβανία ξεκίνησε τα σχέδια οικοδόμησης για έξι συνολικά camps για Σύρους πρόσφυγες, όπως αναφέρει το Top Channel της χώρας.

Όπως αναφέρει άλλωστε το albaniandailynews, τέσσερις φορείς της χώρας εμπλέκονται στη διαχείριση του προσφυγικού, ενώ τα κέντρα στέγασης των προσφύγων προβλέπεται να δημιουργηθούν στα νότια σύνορα της Αλβανίας με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η γγ πολιτικής

προστασίας της Αλβανίας, η αστυνομία, το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας, θα έχουν την ευθύνη για το προσφυγικό. Παράλληλα, ετοιμάζεται έκτακτο σχέδιο, όπως αναφέρουν τα media της Αλβανίας, σε περίπτωση που υπάρξει περαιτέρω εισροή προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα.

Τα κέντρα θα δημιουργηθούν συγκεκριμένα στο Ελμπασάν, στο Αργυρόκαστρο, στην Κορυτσά και στη Λέζα. Η συζήτηση για το αν θα υποδέχονταν τα Τίρανα πρόσφυγες, είχε ανοίξει από το 2015 χωρίς όμως να προχωρήσει, κάτι που μένει να δούμε αν θα γίνει σήμερα.

Το Σάββατο άλλωστε έφτασαν στο Αργυρόκαστρο οι πρώτοι 50 Σύροι πρόσφυγες. Όλοι τους εγκαταστάθηκαν ήδη στο Gerhot Reception Center, 2 χιλιόμετρα από το Αργυρόκαστρο. Στην πλειοψηφία τους είναι οικογένειες με παιδιά, ενώ δεν διευκρινίζεται αν πρόκειται για πρόσφυγες που έφτασαν τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα ή νωρίτερα, τα περασμένα έτη.

Οι προερχόμενοι από την Ελλάδα πρόσφυγες θα στεγάζονται σε ακόμη ένα νέο camp στους Άγιους Σαράντα, στην Κορυτσά και το Αργυρόκαστρο, ενώ μετανάστες που θα εντοπίζονται εντός αλβανικών συνόρων θα μεταφέρονται σε Ελμπασάν και Λέζα.

Τα κέντρα υποδοχής που έχουν ήδη ολοκληρωθεί είναι σε Κορυτσά και Αργυρόκαστρο. Συνολικά η Αλβανία στοχεύει να υποδεχθεί μέσα στο επόμενο διάστημα 30-35.000 πρόσφυγες αιτούντες άσυλο. Οι χώροι υποδοχής θα βρίσκονται στις συνοριακές διαβάσεις των συνόρων στην Κακαβιά, στο Ρίπς των Αγίων Σαράντα, Κιάφε Μπότε, Τρεις γέφυρες και Καπεστίτσα Κορυτσάς.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις ροές προσφύγων - αιτούντων άσυλο στον "φραγμένο" βαλκανικό δρόμο, τα τελευταία τρία χρόνια και τους πρώτους μήνες του 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα