Η διατροφή της εγκύου και ο θηλασμός, κλειδιά για την εμφάνιση αλλεργίας στα παιδιά

Ο ερχομός ενός μωρού προβληματίζει πολλές φορές τις μέλλουσες μαμάδες σχετικά με το ενδεχόμενο το μωρό τους να εμφανίσει κάποια αλλεργία, ειδικά εάν οι ίδιες υποφέρουν από αλλεργίες ή άσθμα. Δύο νέες μελέτες που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας (ACAAI) στο Χιούστον περιέχουν νέες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η διατροφή κατά την εγκυμοσύνη, η διαδικασία του τοκετού και εν συνεχεία η διατροφή των βρεφών, μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιας αλλεργίας.

Η πρώτη μελέτη εξέτασε ιατρικά δεδομένα

158.422 παιδιών και εντόπισε παιδιά με καθόλου ή μέχρι και 4 αλλεργικές παθήσεις. Οι αλλεργίες που εντοπίστηκαν ήταν έκζεμα, τροφική αλλεργία, άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα. "Εξετάσαμε αν τα παιδιά γεννήθηκαν με φυσιολογικό τοκετό ή με καισαρική τομή και αν τρέφονταν αποκλειστικά με θηλασμό ή είχαν μητρικό γάλα και συμπληρωματική διατροφή", λέει ο αλλεργιολόγος David Hill, MD, PhD, μέλος του ACAAI και κύριος συγγραφέας της μελέτης. «Βρήκαμε ότι ο φυσιολογικό τοκετός σχετίζεται με μειωμένο ρυθμό ανάπτυξης αλλεργικών παθήσεων» ανάφερε.

Επιπλέον, "τόσο ο αποκλειστικός θηλασμός όσο και ο θηλασμός μαζί με συμπληρωματική διατροφή συνδέθηκαν με τη μειωμένη ανάπτυξη των αλλεργιών. Έτσι ενώ η μητέρα δεν μπορεί πάντα να ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο θα φέρει το μωρό της στον κόσμο, ή διατροφή του μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του ποσοστού αλλά και της έντασης εμφάνισης αλλεργιών στα παιδιά", συμπλήρωσε.

Η δεύτερη μελέτη εξέτασε κατά πόσο υπήρχε συσχέτιση μεταξύ του τρόπου που η μητέρα διατρέφονταν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του ιατρικού ιστορικού της αλλεργίας της, με το εάν το παιδί ανέπτυξε έκζεμα ή / και τροφική αλλεργία. «Εξετάσαμε 1.315 έγκυες γυναίκες και καταγράψαμε τη διατροφή τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και το ιστορικό των αλλεργιών», λέει η Carina Venter, PhD, RD, στο ACAAI και κύριος συγγραφέας της μελέτης.

«Βρήκαμε ότι τα παιδιά των μητέρων με κακή διατροφή, μαζί με το ιστορικό αλλεργικής νόσου ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν έκζεμα ή / και τροφική αλλεργία. Από τις συγκεκριμένες μητέρες, το 33% των παιδιών τους είχαν διαγνωστεί με έκζεμα και / ή αλλεργία στα τρόφιμα κατά την ηλικία των 2 ετών. Επίσης από τις υπόλοιπες μητέρες που είχαν καλή διατροφή, με ή χωρίς ιστορικό αλλεργικής νόσου,ή είχαν κακή διατροφή χωρίς ιστορικών αλλεργιών, το 21% των παιδιών τους διαγνώστηκαν με έκζεμα και / ή αλλεργία στα τρόφιμα κατά ηλικία 2 ετών», αναφέρει.

"Οι έγκυες γυναίκες - ειδικά εκείνες με αλλεργίες - πρέπει να γνωρίζουν ότι η διατροφή τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες του παιδιού τους να αναπτύξουν έκζεμα ή / και τροφικές αλλεργίες», τόνισε επίσης ο αλλεργιολόγος David Fleischer, MD, μέλος του ACAAI και συμμετέχων συγγραφέας της μελέτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα